Sporcu Gıdaları Tavsiye Öneri
-
Arkadaşlar bir çoğumuz bir çok sebepten ötürü bir spor merkezinde spor yapmayı düşünebiliriz. Özellikle erkekler için son yıllarda spor merkezlerinde aktif spor ile geçirmek oldukça yaygın hale geldi. Bilindiği üzere spor yapmak bazı vücut formları için tek başına yeterli olmuyor. Bu nedenle gerekli besin takviyesi gerekiyor. Özellikle, protein desteği, amino asit, glutamin gibi... Biz de bu konuda destek isteyenlere yardımcı olma noktasında böyle bir başlık açalım dedik.
-
1,72 boyunda ve 83 kiloyum son 2 haftadır spora gidiyorum.Sporla birlikte yediklerime de dikkat ediyorum ancak son 1 haftadır enerjim diplerde bir şeyleri eksik yapıyorum kilo verdim vermesine ancak bu yaptığımın devamlılığı yok.Protein desteği korkutuyor beni whey protein'i var son bir kaç gündür alıp almamakta kararsızım.Bu başlık sanki iç sesimi duydu
-
@guyan-gelmiş whey proteini antremandan yarım saaat önce ve antreman biter bitmez kullanmanı tavsiye ediyoruz. Su tüketimini de olabildiğince arttır.
-
@antimülakat 6 Aydan önce protein tozu tavsiye etmiyorlar
-
@antimülakat hemen başlamalı mıyım yoksa 1 ay gibi bir süre spora devam ettirdikten sonra şuan çünkü sporu günde 1 saat olarak yapabiliyorum daha fazlası benim için kısa vadede imkansız çünkü hanım izin vermiyor
-
Arkadaşlar besin takviyeleri için min 3-6 ay altyapınıza göre kendi beslenme programınıza göre antreman yapmalısınız.Bir anda bunları kullanmak size hiçbir şey katmaz.
Mantık şu: İlk başta antreman yoğunluğunuz ve ağırlıklarınız düşük olacaktır.Yani kas onarımı için gerekli proteini gündelik beslenmeyle çok rahat alabilirsiniz.Fakat kaslarınız geliştikçe ve ağırlıklar arttıkça artık bu takviyeler girmeye başlar ve bunlarında bir sırası vardır.Bu destekler ayrıca çok çeşitlidir hepsinin ayrı özellik ve işlevi vardır.
Not: Bunları size eski yarışmacı bir arkadaşınız olarak söylüyorum :)= -
@rochas hocam benim spor yaptığım yer kurumun spor salonu bir çok spor aleti mevcut ama hoca sorunumuz var ilk 1 ay ve devamında nasıl bir yol izlemeliyim.
Şuan yaptığım 50 mekik 30 şınav 5 dakika 6 hızında yürüyüş ve 20 dakika 9 hızında koşu ve bir kaç 3 severden 12 defa kol kası çalışmaları. Doğru mudur ? -
tam da şu an spor yapıyorum. ama yoruldum 2 saat yürüyüş pert ediyor adamı. spor salonu yıllık 2000 tl istiyor pahalı geldi bana.
-
@guyan-gelmiş Doğru mudur? İlginç bir soru olmuş.Öncelikle hedefin ne ? Haftada kaç kere spor yapıyorsan ona göre bir program yapılıp uygulanabilir.Şuan yaptığın anlamsız olmuş.Söylediklerine göre şimdilik şöyle yapabilirsin 10 dk yürüyüş(ısınma) + 10x5 Şınav + 4x12 kol + 50x3 Mekik + 40dk koşu/yürüyüş/bisiklet etc.
-
Dostlar öncelikle 8 sene spor yapıp sonra ağır sakatlık geçirerek bırakan birisi olarak dikkat etmenizi öneriyorum. Tabi takım sporu ile salon sporu bireysel fitness, body building aynı sonuçlara gebe değildir ancak özellikle bilinçsiz ağırlık kullanımı çok ciddi sorunlara yol açabilir aman dikkat, sağlıklanayım derken sağlığınızdan olmayın.
Öncelikle ben spora temel anlamda Fitness olarak bakıyorum. Body building ayrı ve daha farklı yönleri olan bir kısım. Temel işimiz fitness.
Bu noktada çalışma programı verecek seviyede birisi değilim ancak kesinlikle gittiğiniz spor salonunda işin ehli bir antrenör bulunsun ve size düzgün bir program versin. Program her vücut yapısına, kas yağ endeksine göre değişir ve değişmelidir bu nedenle basmakalıp programlar size iyilik değiş kötülüktür.
Beslenme ile alakalı katkılardan daha ziyade belli başlı temel kaidelere değinmek istiyorum. Özellikle antrenmanda bitap düşüyorum diyen dostlara gelsin bu:)
Arkadaşlar size antrenmanda gereken şey 'enerji'dir. Vücudun en kolay enerjiye çevirdiği besin ise karbonhidrattır. Karbonhidratın yeterli miktarı enerjiye çevrilir, artanı yağ olarak depolanır. Bu şu demek; Antrenmandan önce sizi zinde tutacak kadar karbonhidrat alın. Bu en az 2 saat önce olsun ki antrenman esnasında özellikle cardio yaparken kesilmemeniz lazım. Normal metabolizma 2-3 saat civarında sindirimi büyük oranda tamamlar. O nedenle saate dikkat!
Ne kadar karbonhidrat almalıyım? Bu takribi olarak yakacağınız kalorinin 1/3'ünü kapsarsa (gün içinde diğer öğünlere dikkat etmek kaydıyla) yeterli olacaktır.
Bu şekilde antrenmanda bitap düşme sorununu aşmış oluyoruz.
Gelelim diğer antrenman öncesi yapılabilecek şeylere.
Eğer bir kalp ritm probleminiz yoksa, kahveye hassasiyetiniz yoksa, antrenman öncesinde sade şekersiz bir kahve için. Bu cardio esnasında yağ yakım ritmine daha kolay ulaşmanızı ve daha uzun yağ yakmanızı sağlar. Bu işin doğal yoludur. Ancak dediğim gibi kahve ile alakalı olarak ritm bozukluğu yaşayanlar aman dikkat!
Diğer bir yol Antrenman öncesi l'carnitine ürünleri kullanılabilir. Yağ yakıcı ve enerji verme özelliği olan bu ürünler sizi hem yine yağ yakım ritmine kolay ulaştırır hem de enerji verecektir.
Protein Ne Zaman?
Protein almaktaki temel gayemiz dostlar özellikle ağırlık çalıştığınızda parçalanan kas dokunun kendisini tamir etmesini sağlamaktır. Zaten üst üste her gün değil, gün aşırı idman yapmaktaki temel mantık budur. Antrenman sonrası ve boş günde protein yüklemesi kasların gelişimini sağlar. Benim önerim bunu tek başına tozlara yüklememektir. Özellikle aşırı bir kas kütlesi beklentiniz yoksa acele etmeyin derim. Ancak şu da var, beslenmede protein takviyesi besinle ya da bu yolla kilo veren kişiler için gereklidir. Çünkü kilo kaybı hem yağ hem de kas kütlesinden gerçekleşmektedir. Bu nedenle beslenmenizi bu önce/sonra şeklinde programlamak faydanıza olacaktır.
Son olarak, kendi başınıza, kulaktan dolma bilgilerle (bana sorarsanız hiçbir zaman) Supplement, amino asit ASLA! kullanmayın. Kalbe, hormon yapınıza ve karaciğerinize verebileceği zararlar elde edeceğiniz görüntüye değer mi bunu iyi tartmak lazım.
Yeniden spora heveslendim @Antimülakat
-
@paretowilfredo sporun ve sporcunun her daim yanındayız kardeşim.
Ampute milli takımımızı tekrardan kutluyorum bu veseli ile.
-
@napsak altı ayda oldukça uzun bir süre. Türk insanları olarak sabırsız bir yapısız vardır ama öyle tavsiye ediyorlarsa onu uygulamak lazım.
-
internette, koşu bandında yürümek zararlı diye bazı haberler var. bilgisi olan var mı?
-
@james-buchanan Yürüyüş bandı darbeyi emen bir sisteme sahip değil dostum. Parkurlar özellikle bir nebze yumuşak malzemeden yapılır darbeyi emmesi maksadıyla. O nedenle özellikle kemiklere bağlara baskı yapıyor. Ancak yeni koşu ayakkabılarının çoğu bunu tolere edecek konforda. Belki gelişim çağında ergenlik döneminde gençler için sorun olabilir ama yapısı oturmuş yetişkinler için sorun asgari olur kanaatimce.
-
5 yıldır aktif vücut geliştirme yapan bir kardesiniz olarak vucut gelsitrime yapan arkadalsra yardimci olurum sorularınizi sorabilrisinz
-
@james-buchanan ya yürüyus bandi icin uzun yillar uzerinde yurumus birisi olrak sunu diyebilirim. Ayagima gelen darbe azalsin diye cok cok yuksek fiyata saglam bi yuruyus ayakkabisi almis olmama ragmen ayakkabiyi 9 ay icinde mahvetti. Ayni ayakkabiyi kardesime de aldik, o normal hayatta kullaniyor ufacik bi eskime yok yillardir. Ayaklara ciddi zarar verdigini dusunuyorum o yuzden, zaten benim gibide hassas isen surekli su toplar vs ben bu kış çözümü eve bir de eliptik aleti aldırarak buldum. Mükemmel bi alet, ayağa darbe yok. yuruyuste 1 saatte yaktigin kaloriyi/attigin teri 20dakkada atiyorsun. Hani yeni alacaksan, istegin de kardiyo agirlikli bi sporsa kesinlikle eliptigi tavsiye ederim. Eliptik geldi geleli yuruyus aletiyle sadece bakışıyoruz:) yine tabi ekstra disarida yuruyuslerini yaparsin. Onun ayri bi tadi var. ama ev aleti icin kesinlikle eliptik️
-
Spora başlayacak yenilere öneri verecek dostlara minnettar kalırım. Nasıl başlayıp, nasıl devam etmeliyim? İlk virajı geçersem gerisi kolay.
-
@sınavsayar, içinde söyledi: Sporcu Gıdaları Tavsiye Öneri
Spora başlayacak yenilere öneri verecek dostlara minnettar kalırım. Nasıl başlayıp, nasıl devam etmeliyim? İlk virajı geçersem gerisi kolay.
-
@sınavsayar buralarda mı bilmiyorum @maverick kardeşimiz sporun kitabını yazdı. Bir mükremin çıtır bir de maverick edele konusunda başa güreşir.
-
@sınavsayar spora başlarken derken bir spor salonuna mı kayıt oldunuz ? Veyahutta evde sokak ta yuruyus mu yapıyorsunuz ? Spor yapmakta ki amacınız nedir? kilo mu vermek istiyorsunuz kas kütlenizi mi artırmak istiyorsunuz kilonuz ve boyunuz nedir daha önce spor geçmişiniz varmı varsa ne tür bir spor yaptınız bir işte çalışıyormusunuz calısıyorsanız ne tür bir iş çalışma saatleri ve fiziksel yoğunluk derecesi nedir bu sorulara cevap verirseniz daha kolay yardım edebilirim