Müfettişlerin Sorunları, Problemleri ve Mesleğin Dezavantajları
-
Kamuda yer alan her meslekte olduğu gibi Teftiş Kurulunda çalışan müfettiş ve/veya müfettiş yardımcısı olarak çalışan arkadaşlarımızın da yaşadıkları çeşitli sıkıntılar vardır. Kimi müfettiş yardımcılığı mesleğinde yetki ve yeterlilik aşamalarında ciddi sıkıntılar varken, kimisinde teftiş sürelerinin uzunluğu en büyük problemdir. Ailenden ayrı Türkiye'nin bir ucunda aylarca sürecek teftiş süreleri kimi müfettişlerin canına tak dedirtmektedir. Raporları yetiştirmek, bu raporları üstadlara kabul ettirmek gibi bir sürü problem buraya yazılabilir. Forum sayfamızda Teftiş Kurullarını kazanan bir çok adayın olduğunu biliyoruz, mesleki sıkıntılarını bizlerle paylaşmak isterlerse bekliyoruz. Sizlerin mesleki sıkıntılarını sizden daha iyi bilen yoktur dostlar. Bu sayede mesleğinizi hedefleyen dostlarımız için bu sıkıntıları öncesinden keşfetmekte güzel olacaktır.
-
@ttm07 anlat
-
SİYASİ BASKI, hele tamamen siyasi bir kurumda. Öngörülen bariz cezaları kabul ettirmekte bile zorlandığımız oluyor siyasilerden genel müdüre baskı gelecek diye. Herkeste koltuğuna zeval gelmesin diye uğraşırken denetim yapmak, bu denetim/soruşturma sonuçlarını kabul ettirebilmek büyük sıkıntı. Teftişe gittiğin birimler bile alınganlık yapıyor ''bizim eksiklerimiz mi varmış, biz zaten onları yapıyorduk, sizin söylemenize gerek yoktu'' vs. gibi.
-
Bi mufettis degilim ama mufettis kiziyim. Mesleki olarak degil ama mufettisligi ailevi olarak cok iyi tanimlayabilirim. Biz nerdeyse babasiz buyuduk. Tabi bunda en buyuk etken babamin kurumunun turne sayilarinin fazla olusuydu. Ama canbabam tek bir haftasonunu bile es gecmezdi. Ne kadar uzakta olursa olsun her cuma cikar gelir, her pazar donerdi. Gecen hafta yaptigim bi yolculuktan dolayi kendime 3 gun gelemedim. Sonra babam aklima geldi, bunyesi o kadar yolculugu nasil kaldiriyordu ki.. ama cuma gecesi babamin eve gelisini beklemek en buyuk mutlulugumuzdu, demekki ne kadar yorulsa da ailesi icin katlaniyordu hakki nasi odenir...
Tabi bi de anne boyutum var. Annem babamin yoklugunu bize hic hissettirmedi. Hem anne hem baba oldu. Cunku babam haftasonlari sadece misafir gibi gelir giderdi. Okul sorunlarimizla da hastaliklarimizla da hep annem ilgilendi. Canim annem.. O yuzden bi mufettisin hayattaki en buyuk sansi esi bence..
Gelelim mufettisligin guzel yanlarina.. ulkenin bircok ilini gorduk gezdik. Babam yazin gormedigimiz yerleri turne olarak secmeye calisirdi. Gider gezerdik oranin nesi meshurmus degilmis:) Eylul ayinda okullar acildiginda “yaz tatilinde ne yaptiniz” sorusuna en uzun cevabi veren ogrenci hep ben olurdum:) tabi gittigim muzelerden vs cok yedigim yemekleri anlatirmisim. Ilkokul ogretmenim annemi uyarmis biraz bogazli dikkat edin kilo almasin diye:((((
Normalde ankarada goremeyecegimiz kadar cok degisik hayatlar gorduk, cok farkli arkadasliklarimiz oldu. Hayati tanidik kucuk yasta.
Neyse. Mufettislik yorucu , aileden insani uzak yasatan bi meslek. Ama eger benim babam gibi ailesini seven bi kisiyse mufettis hicbi engel onu ailesinden ayiramiyor, cok sukur. Tabi sunu es gecemeyecegim, aile baglarini kuvvetli hissetmeyen babamin mufettis arkadaslari eslerinden ayrildi. Yani belki demek yeri degil ama babamin cok anlattigi hikaye vardir mufettis arkadaslarinin capkinliklariyla alakali. Biraz ona zemin hazirlayan bir meslek neyazikki. O yillarda o kisilerden nefret ediyordum, aradan yillar gecti sunu gosterdi zaman: hicbir ah yerde kalmiyormus. Eslerine kotu gunler yasatan mufettislerin hepsi emekli oluslarini birer sefil gibi yasiyor cok sukur:)
Ozetle mufettislik zordur ama insana cok sey katar, o yuzden kendimi sansli hissediyorum.
Ama ben mufettis olmak istermiyim? Sanirim hayir. Ben ne ben isterim ne babam ister. Ama hayirlisi tabi:) -
en önemlilerinden biri tez ve yeterliliği verdikten sonra yardımciktan müfettişliğe atanma süresidir. Önceden 3 lu kararname idi şimdi cb kararı oldu. Bizde de yıllardır bekleyenler var.
Benim için şu an önemli olana gelirsek takım elbise/ceket zorunluluğu sıcakta baya zorluyor.
Not/rica: @Antimülakat hocam başlığı teftiş elemanları diye yapsak daha mı güzel olurdu acaba
-
@1umut samimi yaziniz icin tesekkurler. her sey gonlunuzce olsun.
-
Arkadaşlar banka müfettişliklerinde 7 8 yıl yoğun bir teftiş döneminden sonra genelde şube müdürlüğü,birim müdürlüğü gibi pozisyonlara atanılıyor.Kamuda bu durum nasıl ?Yani bir müfettişin yükselip artık sabit bir kadroya geçmesi ortalama kaç yılı buluyor veya böyle bir durum olmuyor mu?
-
Buradan Arkadaşları Bilgilendirmek Boyun Borcu
-
VDK için Konuşmak Gerekirse, Turne süreleriniz çok uzun Değil. 3-4 Ay gibi düşünün ortalama. Bu Meslek aslında Kişilikle alakalı, Örneğin ; Seyahat etmeyi seven biriyim. İş seyahatlerimi de normal tatil ve seyahatler gibi görüyorum. Teftişe gittiğim ilde, İlk işim daha önce gitmediğim bir yerse ; Gezilecek yerleri ve yenilecek yemekleri, restoranları araştırıyorum. Ve bu yaptığım işlem, gerçekten keyif aldığım şey. Bazen Üzülüyorum Teftiş Sürelerimiz daha uzun olsaydı Keşke diyorum.
-
Üstad-Çırak ilişkisi çok önemli, Bazı kurumlarda bu çizgi çok daha inceliyor ve daha keyifli hale geliyor. Kısaca ifade etmek gerekirse, Teftişe gidildiğinde Üstad-Çırak ilişkinin sonuna kadar arkasındayım, Çünkü gittiğin yerin hakimiyeti sende, ve üstadının bilgili olduğunu göstermek aslında bir nevi pazarlama şeklidir. Çünkü saygınlık, sizlere verilen değer ve iş kültürü artıyor ve gelişiyor. Ancak, iş bitmiş otele dönmüşsün, akşam yemeğine gitmişsiniz. "Hacı diyorsun, Başkan diyorsun. Hemen de terslemeler" Kasmayalım Be Üstadım. İş zamanı zaten yeterince itaatkarız, Dışarda Kasmayalım Diyorsun, ve hemen sert Bakış, "Peki Üstad" diyorsun konu kapanıyor.
3.İş açısından değerlendirmek gerekirse, Genelde sıkıştırılmış programlardan oluşuyor. Çalışma saatleriniz esnek diye düşünebilirsiniz. Ancak, esnek çalışma şartlarında ekstra efora gerek duyulabilir.
4.Çalışma Hayatı ve İş ortamı : Mobil bir hayata alışıyorsun, Daha önce halısaha maçı oynamaktan keyif alırken, artık tek başınasın Kendini Fitness'a veriyorsun. Yalnızlıklara oynuyorsun
-
Maaş açısından bakıldığında Merkezi uzmanlıkla aynı, Ancak harcırahın oluyor 67 TL Günlük ekstra. Şehir dışında görevde bulunduğun gün bazında.
-
Kariyer ve Terfi olarak düşünüldüğünde, İşlerinizi daha detay ve analitik yaptığınız varsayılıyor. Muhakeme yeteneğiniz olduğunu söyleniyor. Ancak tamamen, Rutin ve Dikkatli olmak yetiyor. Orta zeka bir insanında rahatlıkla yapabileceği bir iş
Maddeler Alır Başını gider, Biz yine Turnelerde Sıla Özlemi Çekeriz...!
Saygılarımla,
DEZAVANTAJ YÖNLERİ
-
-
@sucuklu_oralet anahtar kelime peki üstad
-
Şahsi olarak kendimi bir teftiş üyesi olarak görmeyi hiç istemedim. Sınavlarda iyi puanları aldığım dönemler dahi bir kaç klasik yapılan VMY sınavı dışında da hiçbir teftiş sınavına girmedim, buna Banka Teftiş sınavları ve meşhur 2013 VMY test sınavları da dahil. Teftiş Kurullarının Kamu Kurum ve Kuruluşları için önemini ve konumunu çok iyi bilenlerden biriyim. Çok kritik bir pozisyonda çalıştıklarının ve bir çok kurumda mevzuatın uygulaması noktasında başat rol oynadıklarının da farkındayım. Fakat benim Teftiş Kurulları ile ilgili çeşitli endişelerin söz konusu:
Öncelikle, çeşitli sebeplerden dolayı kendini sürekli olarak kontrol altında tutmak zorundasındır. Ciddi disiplinin yarattığı kişisel baskının sürekli olarak seni tetiklemesi. Çok eminim ki, hayatı şen şakrak yaşarken teftiş kurulu üyesi olduktan sonra değişen veya bir çok ozelliğini değiştirmek zorunda kalan insan vardır. Çünkü, üstad-çırak ilişkisi her şeyden önce ciddiyet gerektirir. Yıllarını üstad yanında geçiren yeni bir Teftiş üyesi de farkında olmadan ciddi, derli toplu, sert görünümlü, kuşkucu ve disiplinli olmak zorundadır. Alanya'nın 40 derece sıcağında bile o kravatı boynuna takmaktan vazgeçemezsin. Bununla birlikte ikili insan ilişkilerini her daim belirli bir çizgide tutmak zorundasın. Sen, ben ve biz gibi samimi bir hava yaratan hitapları kullanma lüksün yok. Bey, siz, hanım, üstad gibi daha mesafeli hitapları kullanmak zorundasın. Ben bu yapıda bir insan olmadığımı düşünüyorum.
İkinci bir sıkıntının da Turneler olduğunu düşünüyorum. Turneler, insanı ailesinden koparan bir mesele. 1 hafta dahi ailesinden ayrı kalmaktan hoşlanmayan bir insan olarak, yılda iki ay üç ay hatta 6-8 ay ailemden uzak bir yerde olmanın bende yaratacağı huzursuzluğu düşünemiyorum. Ve eminim ki, bir çok Teftiş Kurulu üyesi içinde en zor kısım burasıdır.
Üçüncü bir sıkıntı da kafanın hep işte olma zorunluluğu. Şu an çalıştığım iş kamunun en yoğun çalışma gerektiren yerlerinden birisi. Dün nöbetçi olan arkadaşın çıkış saati akşam 10'u buldu, durumu öyle anlatayım. Ama bizde iş işte kalır. Eve tomarla dosya getirip, kaldığın yerden çalışmaya devam etmezsin. Sosyal hayatınla ilgili kararlar alabilirsin ama Teftiş Kurulu üyeleri öyle değildir. Teftiş ettiğin yerden eve geçtiğinde kaldığın yerden çalışmaya devam edersin. Çünkü sana verilen sürede yetiştirmen gereken bir rapor vardır.
Dördüncü bir sıkıntı da kamu kurum ve kuruluşlarının çalışan personeli ile ilgili karar verici konumda olmak. Belki bir çok Teftiş Kurulu üyesi birilerinin memuriyetten çıkarılmasına, maaşının kesilmesine veya yükselmesinin engellenmesine sebep olmuştur. Bu durum vereceğin bir kararın birilerinin hayatını ciddi anlamda değiştireceğinin göstergesidir. Ben bu türden kararları vermenin kolay olmadığını düşünüyorum. O yüzden de teftiş kurulu üyesi olmak istemedim.
Sıralayacak daha çok şey var ama birazda mesleğin içinde olan üstadlardan bunları dinleyelim. Gerçi mesleki disiplin bu sorunları dile getirmelerine engel olabilir ama karşılıklılı iletişimin olmadığı bu mecrada söyleyecek sözlerinin olduğunu düşünüyorum.
-
Unvan tanıtımını ekleyeyim ben de şöyle, genel bir fikir oluşsun Müfettiş ne iş yapar anlamında.
https://www.tercihiniyap.net/meslek/mufettislik-meslegi-maasi-ve-sinavlari
-
Tesekkurler arkadaslar cok aciklayici olmus.Gercekten severek yapilmasi gereken bir meslek isteyen herkese nasip olsun insallah.
-
Ölü bir başlığı canlandırıyorum, kusura bakmayın. Çok güzel yazılar yazılmış. Başka yok mu deneyimlerini, önerilerini paylaşacak üstatlarımız ?
-
@Baelish evet VMY sınavı öncesi yaşanan tecrübeleri artısıyla eksisiyle dinlemek cok faydalı olur. Paylasmak isteyen üstadlar varsa mutlu oluruz