Hukuk alanı nasıl çalışılır?
-
Arkadaşlar kpss de sorun yaşadığım tek ders Hukuk. Hukukta fulle yakın başarı yakalayan arkadaş lardan ricam bu işin sırrı nedir ? Kamu hukuku Özel hukuk hepsini nasıl aklınızda tutabiliyorsunuz? Kısaca Hukuklari nasıl çalışmalıyım ? Konu tekrarı mi soru çözerek mi ? Genel tekrarlar ne kadar sürede bir yapilmali vs. Her öneriye tecrübeye açığım. Teşekkürler şimdiden.
-
@Su28A hocam ben şöyle çalışıyorum .kendi defter notlarım var kendim çıkarmıştım .Bunları çalışıyorum .mesela anayasa idare bitti .eğer kpss ye hazırlanıyorsam anayasa idare bitmişse soru çözüyorum.çözdüğüm soruları bilgisayarda yazıyorum ve defterime yapıştırıyorum .böyle böle konuları bitiyorum .bir özel bir kamu gidebilirsin .akılda tutmaya gelince yıllardır hukuk çalışırım 3 4 ay geçince unutuyosun ama temel şeyler unutulmuyor .ayrıntılar hep unutulur .unutmayan çok zekidir.kpss hukuk için çok soru çözmek gerekir.bence öncelikle çıkmış sorular çözülmeli .eğer kurum sınavına girilecekse önce konu çalışılmalı çünkü kpss hukuk kadar zor değil .
-
@voice çoğu kişide hocam sürekli tekrar diyor soru çözümü çok önemli değil bildikten sonra sınavda yapıyorsun diyor ?
-
@Su28A hocam öncelikle hukukta ezber yapmamalısın, olayın mantığını kavramaya bak. Genel bir okuma yaptıktan sonra çıkmış soruları inceleyebilirsin böylece hangi konulardan geldiğini üç aşağı beş yukarı kestirirsin. Bu çıkmışları çözdükten sonra eksik olduğun konulara yoğunlaşmalısın bu her ders için geçerli. Genelde hukukta kelime oyunu çok yaparlar sorularda bunları çözersen aslında zor olmadığının farkına varacaksın. Eksikliklerini gördükten sonra 1 2 tur daha okuma yapmanı öneririm, hukukta konuyu kavramak daha önemli. Muhasebedeki gibi soru üzerinden gitmek aldatıcı olabilir. Hukukta konuya vakıfsan soru çözebilirsin. Bu okumanın yanında tabi ki bol soru çözmek de yararına olacaktır. Bunların üzerine youtubeda hukuk videosu paylaşan hocalardan video kayıtları izleyebilirsin konuya hakim olunca ve videoları izleyince göreceksin ki her şey aklına daha rahat girecek. Gieeceğin sınavlarda başarılar dilerim...
-
@lostfreedom Açıklamalariniz için çok teşekkür ederim hocam .
-
Hukukta temel şey konu çalışmaktır ve bol bol tekrar yapmaktır. Ama mutlaka kendine uygun notlar çıkarmaktır. Olayın mantığını anlama konusunda bi yere kadar bu şekilde ilerlenebilir. Bi noktadan sonra ezber ve sözel ile gorsel zeka oldukça belirleyici oluyo. Temel konular hariç hukuk bilgilerinin zihinde kalma süresi ortalama 2 haftadır ve bu saatten sonra yavas yavas silinir hafizadan. Önce saglam bir kaynaktan çalışmalısın, sonra bu kaynaktan veya kursta tuttuğun notlar sayesinde 2 3 haftada bir tekrarlarda bilgiyi diri tutabilirsin ve en sonunda süreler mahkemeler vs. oldukca spesifik yerlerin notlarını çıkararak kaçınılmaz şekilde ezbere düşmen gerekebilir. Şahsen ben bu şekilde 38e 2 yaptım.
-
Hocam 2017 de hukukta 8 net 2018 de 32 2019 da 30 net yapmis biri olarak surece basladigimda 1.5 sene 10 neti gecemedim (2017 deki sinavdan sonra 2018 e hazirlanirken subata kadar) sonrasında benimhocama basladım 4 ayda 8 den 32 ye cikardim oradan defter notu tuttum guncel olmayan kamuyu da ozelide ordan dinledim kamuyu defter uzerinden kendim guncelledim hukukta sadece o defteri calistim kamu hukunun eski halini bilmiyorsaniz tavsiye etmem ama ozeli kesinlikle ordan calisin her dersi dinlemeden once tahtayi deftere gecirin sonrasinda dinleyin yararini goreceksiniz zaten dersin tamamini tahtaya yaziyor hoca sonrasinda anlatiyor kesinlikle cikmis soru cozun ve kitabinizin ustune isaretlemeyin dogru da yapsaniz yanlista yapsaniz aciklamayi okuyun ve o kitabi sinava kadar en az 3 4 kere dönün.Bazı yerler ezber bazı yerler mantıktır o tamamiyle sizin derse olan bakis aciniza bagli ne kadar az ve öz kaynaginiz olursa o kadar rahat halledersiniz dersi.
-
@emilsax özet çıkarmak mantıklı mı hocam ? Yoksa kitaptan fosforlu renkli kalemlerle çizip sürekli aynı kitabı okuyup görsel hafıza oluşturmak mi lazım ? Özet baya zaman alır diye düşündüm. Benim hocamdan icrayi dinleedim sadece güzel anlatiyordu . Deftere de yazdım ama sonra okumadım daha hiç.
-
Hocam hukukta öncelikle konu çalışması önemli. Konular ders ders çalışılmalı. Ezberden ziyade konuları anlamaya yönelik çalışmalı. Daha sonra konsensus çıkmış sorular yavaş yavaş özümsenerek çözülmeli. Soruları doğru bile yapsanız hepsinin cevabı tek tek okunup anlaşılmalı. Böylece karşılaşabileceğiniz hukuk sorularını görürsünüz, hukuk sorularına nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğrenirsiniz ve ezberlemeniz gereken kısımları da kafanızda belirlersiniz. Daha sonra başa dönüp tekrar konsensustan veya güvenilir özgün bir soru bankasından soru çözümü yapılıp bu sefer cevap kısımlarını ezberleme yoluna gidilmeli. Bu da bittikten sonra hukuk alanı kapatılmalı. Buraya kadar epey bir vaktinizi alır zaten. Daha sonra sınava az bir vakit kala her hukuk dersine ikişer gün verilerek tekrar edilmeli. Ben tekrarı da aynı şekilde test kitaplarının çözümlerinden yapıyorum. Zaten konu anlatımı gibi oluyor ama başka bir yöntem de denenebilir tabi.
-
@Su28A ben dediginiz yontemi denedim ama bende başarılı olmadı başarılı olan arkadaşlarım var tabi dediğim gibi derse olan bakış açınız ile alakalı icra iflası dinlemişsiniz ki o cıkardıgınız defter notu eger ki herseyi yazdıysanız ordan size cok rahat yeter diğer dersleri de mutlaka dinleyin cok saglam temel yaptıracaktır.
-
@Su28A hocam son hukuk soruları kolaydı sadece konu bilgisiyle yapılabilirdi ama önceki yıllar zordu .sadece ne konu ne de soru eşit olmalı
-
Hepinize çok teşekkür ederim . Sanırım en büyük eksiğim konu çalışmamda daha konularda tam değilim ondan dolayı oluyor galiba .
-
@Su28A önce bir konu anlatımı set al bunu sindirerek oku testlerini ve geçmiş yıl sorularını coz ( nasıl soru geldiğini gormende fayda var)
Sonra tekrara başla ve tekrarlarken önemli noktaları ,akilda tutulmasi zor bilgileri (ornegin sureler ,şartlar, ilkeler gibi) bunları not al
Sınavlara girerken bu notları okuyup gir çünkü bir zaman sonra 10-15 gün gibi bir sürede sınavlara, mulakatlara hazırlanman gerekecek ve notsuz yetistiremezsin
Ben beş altı mülakat bekliyorum ve artık bu şekilde calisiyorum.ornegin özel hukuka kitaptan çalışsam bu günler hatta haftalar sürebilir ama notlarla iki uç günde halloluyor.Onun haricinde İcra iflas hukuku bilmem KPSS de 34 soruda 33 doğru ,kaymakamlikta ise (anayasa ve idarede sanırım 50 kusur soru soruyorlar) 4veya5 yanlisim var
Hafızanız iyise ve işin nosyonunu biliyorsanız son derece faydalı bir yöntemdir arkadaşlar
-
@kadr icrayı elediniz mi hocam calışmadıniz mi?
-
Bodoslama calisin hocam hukuklari. Bol bol okuma yapmaniz lazim baska yontemi yok bence bunun. Konu tekrarlarini yapip en son konsensus cikmjs sorulardan pekistirin
-
@zenginmemur hiç calismadim
Zaten kpss harici pek karsima çıkmadı -
@kadr aslında doğru guyda falan cıkıyor ama coğu kurum sormuyor
-
@Su28A son kpss de hukuktan 35 netim vardi. Yaptigim sey sadece konu tekrarinin ardindan cikmis sorulari donmekti en sonda sadece cikmis sorulara baktim ve sinavda anayasa ceza borclar ticaret ve icra iflasi full yaptm otekilerden 1 er yanlis ama bilgi eksikliginden ziyade dikkatsizliktendi. Kisaca sistemli sekilde bol konu tekrariyla bu işin üstesinden gelirsiniz hocam.
-
Hepinize tek tek çok teşekkür ederim bana aktardığıniz tecrübeleriniz ve yöntemleriniz için. Her yazdıklarınızı dikkate alacağım
-
Özel hukukta elimde 20.basım dönüşüm çıkmış sorular var. İş görür mü arkadaşlar değiştirmeli miyim??