KPSS-B HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ Hakkında Her Şey (Nedir? Nasıl olunur? Görevleri nelerdir?)
-
Nedir?
Hava Trafik Kontrolörleri, hava araçlarının, bir noktadan ulaşmak istedikleri başka bir noktaya gerçekleştirdikleri uçuşlarının öncelikle emniyetli olarak gerçekleşmesi için tüm aşamalarını yöneten, başka bir ifade ile hava araçlarının havadaki ve havaalanındaki trafiğinin emniyetli, düzenli, hızlı bir şekilde akışını sağlayan meslek grubudur. Ayrıca yazımızın devamında karşılacağımız bir terim oldukça önemlidir. ATCO terimi, hava trafik kontrol görevlisi anlamına gelir.
Görevleri nelerdir? Görevlerini nasıl icra ederler?
Hava Trafik Kontrolörü, pilotlara telsiz kullanarak tavsiye, bilgi ve talimatlar ileten ve pek çok yardımcı üniteyle birlikte çalışarak ve teknolojinin getirdiği yeniliklerden faydalanarak kendi kontrol sahasındaki onlarca hava aracına aynı anda hava trafik kontrol hizmeti sağlayarak onları emniyetli, düzenli bir şekilde uçmalarını ve zamanında kalkışlarını ve varışlarını sağlar.
Örneğin; Ankara'dan İstanbul'a gidecek bir hava aracı istediği zaman kalkıp istediği gibi uçuş yapamaz. Belirlenmiş hava koridorlarından uçması ve hava trafik kontrolörlerinin verdiği talimatlara uyması zorunludur. İşte bu yüzden pilot, uçağın motor çalıştırmasından kalkışına, hava koridorundaki uçuşundan tırmanacağı uçuş seviyesine, muhafaza etmesi gereken hızdan alçalmasına, gideceği havalimanındaki inişinden park yerine kadar hava trafik kontrolörlerinden izin ve talimat almak zorundadır. Bir hava trafik kontrolörü aynı anda bazen 10 bazen 35-40 uçaktan sorumlu olabilmektedir.
Hava trafik kontrolörlerinin görevleri, saha, yaklaşma veya hava meydanı kontrolörü olarak çalışılmasına bağlı olarak değişkenlik göstermekte olup, belli başlı görevleri şunlardır;
1-) Hava araçları ile telsiz ve/veya radar temasını korumak;
2-) Hava araçlarının yolboyu veya havalimanındaki hareketini yönlendirmek;
3-) Hava araçlarına tırmanma veya alçalma konusunda talimatlar vermek ve nihai seyir seviyesini tahsis etmek;
4-) Hava araçlarına hava durumu hakkında bilgiler sağlamak;
Uçaklar arasında asgari mesafelerin muhafaza edilmesini sağlamak;5-) Beklenmedik hal ve durumları, acil durumları ve plan harici trafiği sevk ve idare etmek.
6-) Piste veya pistten gerçekleştirilecek hareketlerin kontrol edilmesi;
7-) Uçakların terminal etrafındaki yer hareketlerinin sevk ve idare edilmesi;
8 -) Araçların havalimanı etrafındaki yer hareketlerinin sevk ve idare edilmesi.
Nasıl Hava Trafik Kontrolörü olabilirim?
Arkadaşlar Hava Trafik Kontrolörü olabilmenin iki yolu var. Hangisini tercih edeceğinizi seçmeniz için ikisinden de bahsedeceğiz.
1-) Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu
Eğer bu yolu tercih ederseniz ilgili üniversitedeki Hava Trafik Kontrol Bölümünü bitirmek zorundasınız. . Okul özel yetenek sınavı ile alım yapmaktadır ve çok az kişi bu şansa erişebilmektedir. Eğitim süresi bir yılı İngilizce hazırlık ve dört sene olmak üzere toplam beş senedir. İlk iki yıl teorik dersler verilmekte, son iki yıl ise mesleğimizle ilgili olarak simülatör ortamında eğitim verilmektedir. Okula girebilmek için, okulun istediği taban puanını geçecek tercih puanına sahip olmanız gerekir.
Örnek vermek gerekirse, 2015 yılında ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavından Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenmeden en az 250 puan ve üzeri almışsanız başvurabilirsiniz.Anadolu Üniversitesi'nin bu bölüm ile ilgili tüm bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ
2-) Devlet Hava Meydanları İşletmesi
Eğer bu yolu tercih ederseniz Devlet Hava Meydanları İşletmesinin sınavlarını kazanarak girmek zorundasınız. Bunun için bazı şartlar gerekiyor. Bu şartlar;
1-) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız,
2-) 27 yaşından gün almamış olmanız,
3-) 4 yıllık bir yüksekokul yada fakülte bitirmiş olmanız,
4-) ICAO şartlarına uygun sağlık raporu almanız (görme bozukluğu, konuşmanızda pelteklik yada kekemelik olmaması, vücunuzda bir engel olmaması vb),
5-) Güvenlik soruşturması sonrası hava trafik kontrolörü yapmaya uygun olmanız,
6-) Yapılacak olan genel yetenek testlerinde başarılı olmanız (dikkat, algılama, üç boyutlu düşünme),
kişilik testlerinde başarılı olmanız (motivasyon, karar verme, stres )KPSS'de başarılı olmuş ve Hava Trafik Kontrolörlüğünü tercih etmiş adaylar arasından alınan kişiler, bir yıl yoğunlaştırılmış Hava Trafik dersleri alacaklar. Eğitim Ankara'da ve ihtiyaca göre İstanbul'da olabilecek.
Her iki durumda da Hava Trafik Kontrolörü olabilmeniz için öncelikle devlet memuriyet sınavını kazanmış, gerekli puanı almış olmanız gerekiyor. Daha sonra ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu Hava Trafik Kontrol Lisans sınavını en az 70 puan alarak kazanmak zorundasınız.( Burada YÖK denkliği oldukça önemli) Bu sınav gelen talep doğrultusunda yapılıyor. Sorular ise yarı İngilizce, yarı Türkçe olarak karşınıza çıkıyor. Çıkan sorular görmüş olduğumuz derslerden test şeklinde, boşluk doldurma şeklinde veya uçak problemi çözme şeklinde 50 sorudan oluşuyor. Sınavını kazanamadığınız taktirde daha sonra yapılacak olan sınavlara girme hakkınız bulunuyor. Lisansı almanız için sınavda üç defa başarısız olmamanız yada 30 yaşından gün almamış olmanız gerekiyor.
Hatırlatmakta ve tekrar etmekte fayda var. İstenilen KPSS P3 puanı minimum 70 arkadaşlar.
Şimdi lisans almak isteyenler için bunu biraz daha açalım.
Hava Trafik Kontrolör Lisansı Almak İçin Neler Gerekli?
ARANILAN NİTELİKLER:
HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ LİSANSI ALABİLMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ ŞARTLAR ARANIR.
A) BAŞVURU SAHİBİNİN 18 YAŞINI DOLDURMUŞ VE 29 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMASI GEREKLİDİR.
B -) BAŞVURU SAHİBİ KANUNİ HAKLARINDAN KISITLANMIŞ, AFFA UĞRAMIŞ OLSA DAHİ, HER NE SEBEBLE OLURSA OLSUN AĞIR HAPİS VEYA 6 AYDAN FAZLA HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞ OLMAMALI, İYİ HALİ OLDUĞUNU SAVCILIK BELGESİ İLE KANITLAMIŞ OLMALIDIR. ALKOL VEYA KEYİF VERİCİ MADDELERE DÜŞKÜN OLDUKLARI BİLİNEN KİŞİLERE LİSANS VERİLEMEZ.
C) BAŞVURU SAHİBİ EN AZ LİSE MEZUNU OLMALIDIR.
D) BAŞVURU SAHİBİ T.C. UYRUKLU OLMALIDIR. YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE BU YÖNETMELİĞE UYGUN BAŞVURULARI HALİNDE HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ LİSANSI VERİLEBİLİR. BU KONUDA 2007 SAYILI YASA HÜKÜMLERİ SAKLIDIR.
E) BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANMIŞ EĞİTİM MÜFREDATINA GÖRE EĞİTİM GÖRMÜŞ VE BAŞARILI BULUNMUŞ OLMALIDIR. HALEN BU KONUDA EĞİTİM VEREN YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMLARINDA ÖN LİSANS DİPLOMASI (ASSOCIATE DEGREE) VEYA LİSANS (BACHELOR'S DEGREE) ALMIŞ VEYA ALACAK ADAYLARIN BAKANLIĞIN ÖNGÖRDÜĞÜ MÜFREDATA UYGUN EĞİTİM ALMIŞ OLMALARI DURUMUNDA SINAV HAKLARI MAHFUZDUR. PROGRAMIN KISMEN TAMAMLANMIŞ ADDOLUNMASI HALİNDE, SINAVA GİRMEDEN ÖNCE EKSİĞİNİN TAMAMLANMASI İSTENİR.
F) TÜRKÇEYİ ÇOK İYİ KONUŞMALI, SES VE KONUŞMADA ÖZEL AKSANI OLMAMALI RADYO TELEFON KONUŞMALARINDA AÇIK VE ANLAŞILIR OLMALIDIR.
SINAVLAR:
MADDE 9- HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN LİSANS SINAVLARI BAKANLIKÇA YETKİLENDİRİLMİŞ KURUM VEYA KURULUŞLARCA BELİRTİLEN YER VE ZAMANDA BU YÖNETMELİKTE BELİRTİLDİĞİ ŞEKİLDE YAPILIR.Hava trafik kontrol hizmeti (ATC), hava araçlarının manevra sahasında, apronda veya uçuşun herhangi bir safhasında birbirleriyle ve manialarla çarpışmalarını önlemek; hızlı ve düzenli hava trafik akışını sağlamak amacıyla verilen hava trafik hizmet (ATS) türü. ATC kısaltması İngilizce Air Traffic Control kavramının akronimidir. ATC hizmeti veren görevlilere hava trafik kontrolörü (ATCO) denir.
ATC hizmetleri uluslararası şekilde İngilizce olarak yerine getirilir. ATC birimleri fonksiyonlarına göre şu çağrı adlarından birini alırlar:
-tower (kule)
-approach (yaklaşma)
-radar
-ground (yer)
-director (direktör)Herhangi bir hava trafik hizmet biriminin görevini belirtmeyen (yanıltıcı) bir çağrı adı kullanması suç teşkil eder.
ATC'ler Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık genel Müdürlüğü tarafından yapılan lisans sınavı sonucunda lisanslandırılmış lisanslı kişilerdir. Türkiye'deki ilgili kurum Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi'dir.
Sınav ve derecelendirmeler
Hava trafik kontrolörleri lisanslarına ek olarak aşağıdaki alanlarda derece sınavlarına girerler ve bu sınavlarda başarılı oldukları takdirde dereceleriyle ilgili hava trafik hizmeti görevini yerine getirirler.İlgili dereceler şunlardır:
-Görerek meydan kontrol derecesi
-Aletli meydan kontrol derecesi
-Radarsız yaklaşma kontrol derecesi
-Radarlı yaklaşma kontrol derecesi
-Radarsız saha kontrol derecesi
-Radarlı saha kontrol derecesiKoşullar
Hava trafik kontrolörleri, iyi derece ingilizce bilmek ve her sene , çalıştıkları bölgeyle ilgili derece yenileme sınavlarına girmek zorundadırlar. Bu sınavlara girebilmek için her sene tam teşekküllü hastanelerden heyet raporu almak zorunlulukları vardır. Kontrolörler Türkçe ve İngilizce dillerinde, yanlış anlamalara ve aksamalara yol açabilecek belirgin bir aksan veya lehçe, dilde pelteklik, gizli kekemelik ve aşırı heyecan sahibi olmamalıdır. Hava trafik kontrolörlerinin alkol ve psikoaktif madde kullanımları denetlenir ve gerekirse görevden uzaklaştırılır.
Peki herhangi bir derneği var bu meslek grubunun?
Bu soru ilginizi çekiyor ise buyrun linki : http://www.tatca.org/
KPSS den kaç puan almam gerekir?
KPSS puanları o seneki tercihlere göre değişiyor. Burada belirleyici olan tahmin edebileceğiniz üzere yapılan tercihler. Fakat 2016 senesinde ki alım ilanlarını belirleyici kabul edersek (ki kesinlikle bunları belirleyici kabul etmeliyiz) KPSS Puan Türü ve Taban Puanı: KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almak durumundayız arkadaşlar.
Hava Trafik KPSS'de hangi puan türünden alıyor?
B grubundan alım yapılıyor arkadaşlar. Yani genel kültür ve genel yetenek testiniz dikkate alınıyor.
Hava Trafik Kontrolörleri kadrolu memur mu?
Hava Trafik Kontrolörleri 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin (c) bendi uyarınca II sayılı cetvele tabi sözleşmeli statüde çalışan kişilerdir. Yani sözleşmeli statüde çalışılıyor. Kadrolu olarak değil. Fakat 657'ye tabi tüm memurların yararlandığı haklardan yararlanma imkanı bu meslek grubu içinde geçerlidir.
İngilizce seviyeniz ve bilginiz nasıl olmalı?
Hava Trafiğinde tüm dünyada geçerli dil ingilizcedir. İngilizceyi rahatlıkla konuşup, söylenenleri anlamanız gerekmektedir. KPDS den en az 70, TOEFL sınavından en az 193 veya IELTS sınavının her bölümünden en az 6,5 aldığınızı belgelendirmeniz gerekmektedir.
Peki geldik en önemli kısıma...
Maaş durumu nedir?
2016 yılındaki ilanları dikkate aldığımız da cezbedici bilgilerle karşılaşıyoruz.
Stajyer olarak kuruma kabul edilen adaylar ilk etapta 4 bin 500 lira maaş alıyor. En geç iki yıl içerisinde de kadroya geçen bu stajyerlerin kadro aldıktan sonraki maaşları ise 6 bin 500 lira civarında oluyor. Yani genel anlamıyla 4-7 milyar arasında bir maaş yelpazesinden söz etmek mümkündür.Umarım tüm bu bilgiler faydalı olur arkadaşlar. Yetersiz kaldığımız ya da eksik bıraktığımız bir konu olmuş ise yorumlarınızı bekleriz. İyi günler dilerim.
-
@Phoenix hocam emeğinize sağlık, buna ihtiyaç vardı
-
Az bilinen çok klas bir meslektir.
-
Hocam eline sağlık, benimde çalışmak istediğim mesleklerden biri, tanıtım çok iyi geldi.Umarım girmek nasip olur, bende sizde eksik kalan şeyleri paylaşırım:)
-
@Üç-Tarzı-Siyaset Hocam çok teşekkür ederim. Umarım her şey gönlünüzce olur. Ayrıca lütfen gelişmelerden haberdar edin bizi. Başarı hikayenizi duymak çok isteriz
-
@Phoenix burası artık ikinci evimiz hocam, siz bu platformu kurdunuz ya her türden destekte bizden. Bütün dostlara tavsiye ediyorum, sağolun.
-
@Üç-Tarzı-Siyaset çok teşekkür ederiz
-
Merhaba bende hava trafik kontroloru olmak istiyorum. Ingilizceden ve kpss den yana bir korkum yok. Ancak kurum sinavi (uc boyutlu gorebilme ucak problemleri vb.) nasil oluyor bilgisi olan var mi? Ne gibi egzersizler yapmam gerek? Matematik cok iyi duzeyde mi olmalı? Cevaplarsaniz cok sevinirim...
-
@semiha hocam bir arkadaşım anlattı çalışıyordu bu kadro için başka kurum olunca bıraktı daha ziyade dikkat ölçen çalışmalar yapılıyor demişti
-
@aliveli Dikkatiniz iyiyse yaparsaniz diyorsunuz yani.. Anladim cok sagolun.
-
@semiha bazı havalimanlarında uçuş sayısı çok azmış onlar çok rahat deniliyor
-
@aliveli benim çalışmakta zorluk çekersem diye bir sıkıntım yok ben daha çok yapılan kurum sınavını merak ediyorum umarım geçebilirim bu mesleği çok istiyorum..
-
@semiha eski başlıkları hareketlendiren @James-Buchanan arkadaşımız bunu nasıl görmemiş şaşırdım.
-
@evandro sıralı geliyordu diye düşünüyorum, bence @James-Buchanan evde bir liste yapmış, alfabetik olarak ya da kendi kafasındaki sıraya göre bu başlıkları canlandırıyor.
-
Guldurdunuz arkadaşlar eyvallah :))
-
-
-
-
@agor b grubuyla bir ilgim yok.
-
Dhmi nin düz memurluğu bile çok klas bee