KYK Kredi Geri Ödemesi Erteleme
-
Alınan KYK kredisinin geri ödeme zorunluluğu kredi bittikten 2 yıl sonra başlıyor ancak kimilerimiz okulu uzattıp geç mezun olduğu için kendini mezun olur olmaz, ödeme tarihinin başlayacağı bilgisiyle karşı karşıya bulabiliyor. Geri ödeme için devlet bir af vs. çıkarır diye boşuna kimse heveslenmesin zira devlet bu parayı sizden faiziyle her halükârda alacak arkadaşlar. Bu iş sgk prim borcu affına benzemez gözünüzden kan alırlar valla... Haa illa da ödemem diyorsanız ödemekten kurtulabileceğiniz iki yolunuz var:
- Kredi alırken ya da aldıktan sonra vefat etmek (Sakın intiharı düşünmeyin, öbür dünyada da sıkıntıya girip yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın)
- Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu almak. (Bu da askerden kaçmak için gay raporu almaya benziyor, yalandan rapor olursa hayatınız kayar maazallah)
Ödemeyi erteletmek için 3 farklı yol var. İlki erkekler için ödemenin başlayacağı zamanı askere gitme zamanına denk getirmek. (Askerden kaçma adına nice yüksek lisansların ve doktoraların yapıldığı güzide memleketimizde bu gerekçenin çok az kullanıldığını düşünüyorum) İkincisi, lisans bittiği anda hiç zaman kaybetmeden direkt yüksek lisansa başlamış olmak. (Okulu uzatıp ocak ayında mezun olanlar için zaten dönem arası adamakıllı yüksek lisans programı açılmadığı için eylülde başlasalar da bu bir erteleme gerekçesi olur mu bilemiyorum) Üçüncüsü ve en yaygın olarak kullanılanı ise işsiz olmak, başka bir deyişle 2009 yılından sonra SGK'da kaydı bulunmamak gerekiyor. 2008 yılında birçoğumuz lisedeyken ailelerimizin kanunu delme yöntemiyle emeklilik süremizi iyi bir şeyler yapmıştı, neyseki görmezden gelip 2009 sonrasını dikkate alıyorlar. İşsiz isek ödemeler 1 yıl erteleniyor. Ancak her başvuruda eğer işsiz isek sonraki yıl yine 1 yıl erteleyebiliyoruz. Bunun için çok önemli bir şart daha var ki, fazla dillendirilmediği için birçok mağduriyete yol açabiliyor. O da, erteletme için daha önceki hiçbir taksidi ödememiş olmak. Yani devlet, "senin işin yoktu madem, niye ilk taksidi ödedin de şimdi erteletmek istiyorsun" diyor. O yüzden ya hiç ödemeye başlamamak, başlasak da düzenli ödeyip vergi dairesine intikal etmemesini sağlamamız gerekiyor.
Gelelim erteletme başvurusu nasıl yapılır mevzuuna... E-devlet şifrenizle girip 2 dakikalık işlemle yapabilirsiniz. Ancak e-devlette ertleme sekmesine gelince sağ taraftaki kılavuzu incelemenizi öneririm, böylee erteleme yaparken aklınızda soru işareti kalmaz. Arkadaşımın ilk taksidinin son ödeme günü 31/10/2016'ydı. Bu nedenle ekim ayından bir ay önce yani 1 Eylül 2016'dan itibaren erteleme başvurusu yapma hakkı vardı ve eylülün ilk haftası yaptı. Henüz başvuru neticelenmedi lakin sgk kaydı olmadığı için site üzerinden en kısa zamanda neticeleneceğine dair umutluyum...
Ayrıca askerlik sebebiyle erteleme dışındaki gerekçelerde her seferinde borca yurtiçi ÜFE uygulanmakta ve her ertelediğiniz yıl, aylık yapacağınız ödeme miktarı artmış olarak gözükmekte. O yüzden işe girince ödemeye başlamak en mantıklısı... Ancak bu durum her türlü, erteletmeyip faiz bombardımanına kalmaktan daha iyidir, çünkü hâlen nasıl işlediğini çözemediğim "hiç insan insana bunu yapar mı" dedirtecek bir faiz sistemleri var. Faize pek bulaşmamak ve ödemeyince banka hesabının bloke olması gibi aksiyonlara maruz kalmamak için borcu ne ödeyebiliyor ne de erteletebiliyorsak, (bakaya kalanların otelde kalmaktan imtina etmesi gibi) yakalanmamak için kırk takla atmak gerekiyor.
Ek olarak, ödeme başlangıcında (hiçbir taksit daha önce ödenmemek şartıyla) hali hazırda işiniz varsa, bankadan kredi çekip kyk borcunu toptan kapatırsanız bilmediğim cüzi bir oranda indirim de yapılabiliyor. Bankalar şu zamanlar tüketiciye kredi versin teşvik edilirken faiz koridorunun üst limiti adım adım düşürülürken denenebilecek bir seçenek olarak düşünülebilir.
-
@odtüsbky benimde odeme geldi ama napsam karar veremiyom ağa
-
İşsiz olduğun sürece erteletebiliyorsun krediyi. Benim yüksek lisans kredisini 2009'dan beri erteletiyorum Para 8.000'den 11.000'e çıktı Üstüne Tefe-Tüfe'yi ekliyor
-
@escobar_p bende yl yaptığım için ertelemek istedim ama lisanstan sonra ara vermeme şartı varmış o yüzden ertelemediler
-
Ben 6 ay önce günü birlik bi işe girmiştim sgk kaydıda var şimdi ertelemeye başvursam ertelemez mi?
-
@pozitifdışsallık halihazırda çalışmıyorsanız engel olmaması lazım.
-
Tavsiyem işe girince ilk iş ödemeye başlayın kurtulun yoksa hep ayak bağı oluyor.
-
Peki part time çalışan ertelemeye başvurabilir mi Sonuçta gelir asgari ücretin yarısı kadar
-
@pozitifdışsallık sigorta vs yoksa ertelenir bence
-
Bunu ödemekle kredi borçlarından sıyrılmak kolay değil, iş hayatıyla birlikte kredilere mahkumiyet başlıyor. Bu nedenle bunu toplu kapatmaya gerek yok, bu kadar az faizle alabileceğiniz başka kredi bulmak imkansız olduğuna göre, toplu kapatmaya gidip tekrar kredi çekmek hiç rasyonel değil
-
@odtüsbky başlığa bir hevesle girdim baştaki önerileri gördüm koşarak uzaklaşıyorum hocam teşekkürler.
-
@escobar_p merhabalar. öğrenim kredi ertelemelerinizde her yıl yüzde kaç oranında faiz eklendi? yani üfe bazında bir yılda ne kadar oranda faiz ekleniyor? duruma göre erteleyeceğim. %20, 30 falan değilse.
-
Yahu ne güzel unutmuştum Ekim'de taksitlerimin başlayacağını, başlığı görünce dünyam yıkıldı...
-
sürekli ödüyorum ama artık çok ağır geliyor maddi boyutundan ziyade manevi boyutu yıpratıyor insanı sanki devlete haraç veriyorum psikolojisi yaratıyor bende. son ödeme tarihi 03.2021 nedir lan sayfa sayfa borç çıkıyor
-
erteletince gelen faiz oranlarını söylemek yasak galiba? 3, 4 forum&sözlük gezdim, kimseden cevap alamadım.
-
@bytar34 hocam 11 tl borcu olan arkadaşım erteletti 2bin tl ye yakın artmış diyodu.
-
@aliveli bu çok fazla gerçekten. nasıl hesapladıklarını anlamıyorum. üfe oranlarını takip ediyorum, bir yıllık üfe hiçbir zaman %20'ye ulaşmadı. işin içinde anlam veremediğim bir şeyler var.
hocam peki bu hangi yıllar arasında oldu? arkadaşınızın başta aldığı para mı 11 bindi yoksa mezun olduktan 2 yıl sonrasında ödemek için olan üfe eklenmiş miktar mıydı?
-
@bytar34 mezun olduğunda borcu 11 bin görünüyordu sonrasında erteletti ve 13 bine çok yakın bir değer çıkmıştı.
-
@aliveli %18 faiz almalarının mantığı nedir anlamadım. arkadaşınız geçen sene mi erteletti?
-
@bytar34 evet