2018 Kaymakamlık Sınavı
-
@birsorumolacaktı, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı
Arkadaşlar mesleğin avantaj ve dezavantajlarından bahsetsek biraz da.Kaymakam olmanın zorlukları nelerdir?Mesleğin özlük hakları konusunda geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.Ayrıca sanırım 10 yıl gibi bir süre ücra yerlerde geçirmen gerekiyor.Bu mesleği avantajlı kılan şeyler nelerdir?
Forumda bu kadar zamandır bir çok kaymakamlık sınavı için ileti girilmiştir ama ne maaşı ne özlük hakları ne de başka bir maddi menfaati konuşulmuştur bu mesleğin... Kaymakamlık makam arabası, Konak, mevki falan değildir. Bir idealdir. Öyle bir ideal ki hiç para vermeseler bile seve seve ölene dek hizmet etmek istediğin, uyurken bile millet için projeler tasavvur ettiğin, tüm hayatını mesleğinle birleştirdiğin bir ideal.. Sorunuza gelirsem eğer bir çok mülki amirden duymuşumdur ki bu meslek gerçekten zor bir meslek. Bir insanın ideali değilse eğer maddi menfaat için yapılacak bir meslek değil. Aldıkları maaş yaptıkları işe nazaran azdır ki zaten hayatını milletine adamanın bir ücreti olabileceğini düşünmüyorum. İlçedeki her müspet şey görevinizdir kimse sizi tebrik etmez ama her menfi şeyin sorumlusu sizsinizdir. Yüz yüze izin almadan İlçeden ayrılamazsınız. Bayram günleri bile yıllık izninizden kullanırsınız izniniz yoktur. Telefonunuz 7/24 açık olmak zorundadır, az kafa dinleme lüksünüz yoktur. Gece yarısı bile sık sık aranırsınız. Bütün ilçe sizin ailenizin bir ferdidir. Gece yarısı bile acaba ilçemde aç var mı ? Açıkta var mı ? Gibi manevi mesuliyetler her daim aklınızdadır. Çok tecrübeli arkadaşlar var onların yanında konuşmayı pek uygun bulmadım kendime aslında ama bu zamana kadar duyduklarım, gördüklerim ve hissettiklerimi anlatmaya çalıştım. Yanlışımız olduysa affola.. Hayırlı forumlar
-
@22121121 bütün bunlar mesleğin gerçekleri gayet güzel açıklamışsınız. Bir guy olarak sınava girmek istiyorum lakin rahatım bozulmasını da istemiyorum. Çünkü gelir uzmanı veya yardımcısı olarak hesap vereceğim en yüksek mevkii çalıştığım dairenin müdürü olacak ama kaymakamlıkta aldığım-verdiğim nefesin hesabı sorulacak. Kaymakamlık bir memleket ideali gece gündüz demeden hep daha iyisi için çalışmak demek. Sadece devletin değil iktidardaki partinin de sürekli gözetimi altında olmak demek.
-
Mesleğin özlük hakkı konusunda ek göstergesinin mümkünse genel müdür ek göstergesiyle (6400) aynı olması gerektiğini düşünüyorum. İyileştirme yapılması şart yıpratıcı meslek sonuçta...
-
@rootofallevil önce kazalm üstad
-
Başta yorumları okurken sanki rakip elemek icin meslegin dezavantajları yazılmış gibi geliyor. Ama öyle degil. Gercekten de zor bir meslek. Benim yakın arkadasım iki yıl önce kazandi. Su an kaymakam vekili ve isinin zorlugundan bahsedip duruyor. Bayramın ikinci günü bile kaymakamlıktaydı vali beyi karsilamak icin.. ilcenin asayisinden kendisi sorumlu, yoksulundan kendisi sorumlu, mitinginden vb kendisi sorumlu... Hepsinden daha kötüsü ise özel hayat yok.. Kendisine bir arkadas edinmis ve ilcenin bir kafesinde onunla otururken yerel gazetelere cikmislar.. "kaymakam bey aska yelken mi aciyor" diye... Bir keresinde de protokolde saygi durusu esnasinda ceketinin yakasini iliklemedi diye yerel gazeteler saygisz kaymakam filan diye manset gecmis.. bunun uzerine internet uzerinde hadsiz vb agir sozler isitms.. Bunlarn hepsini kendi anlatiyor.. Yası goreve basladiginda 24 tü.. ilk zamanlar yasından dolayi pek tiye alınmams, hatta ilcede ziyaret ettigi yerlerde kaymakamin yaninda "bu daha cocuk yea" diyenleri duyuyormus.. Halktan insanlar gelip cok sacma isteklerde bulunuyorlarms, ozellikle yargiya mudahale etmesi konusunda muthis talepler geliyormus.. Sirf bu taleplere "benim bu konuda yetkim yok" demek tum gunumu alır diyordu.. o yuzden kendi taleplere kisitlama getirmeye calisti.. Surekli ugramasi, teftis etmesi, ziyaret etmesi gereken yerler var. Surekli tayin ve dogudaki ilcelerin durumu da cabası... Bir kere aramizda bir muhabbet dönmüştü, Kaymakam arkadasim: Sen merkez uzmanlik filan kazanmaya bak, kaymakamlik gonul isi ugrasma hic hayalin degilse.. belediyesiyle ayri, muftulugu ile ayri, emniyeti ve jandarmasiyla ayri ilgilenmek zorunda kalirsn. 6 ya 7 ye bolunursun.. tam bir yere alisirsn tayinin gelir. Gozler hep uzerindedir, bir yanlis hareket ya da giyinis seni alay konusu yapar.. Hepsinden önemlisi de benim cocuklarim belki de mardinin bir ilcesinde egitimine devam ederken sen bir uzman olarak cocuklarina en guzel egitim olanaklarini verip en iyi saglik hizmetlerinden faydalanacaksn. Ben kaymakam oldugum halde cocuklarm ilimdeki en iyi okul belki senin ilindeki okuldan cok daha dusuk oldugu icin egitimini senin cocuklarn kdr alamayacak ve her birkac senede bir egitimleri bölünecek... Ne istedigini iyi biliyorsan kaymakam ol, saygınlığı son 10 yıldır azalsa da hala cok iyi ama sadece saygınlık icin yapılcak meslek mi tartısılır.. Saygınlık icin bir is yapacaksam mufettislik yapardm, kaymakam sadece kendi ilcesini teftis eder ve teftis esnasi sayginin en yuksek oldugu zamandr. Mufettisin ise teftis alani cok genistir. Ben de birkac yil sonra mulkiye mufettisligine zorlayacagm. Teftisin gücü yönetimde bile yok bence, ama halkin kafasinda kaymakamlar milletvekilinden daha kiymetli... (arkadasin anlattiklarini aklimda kaldigiyla anlattim, hala sık sık gorusurum kendisiyle, yakinda yurtdisi stajina gidecek, tezle ugrasiyor su an ...)
-
Fake hesaplardan kaymakamlara küfür yagdiran, coluna cocuguna sarkan, cocuklar okulda yuksek not alsa "babasi kaymakam ya o yuzden hoca yuksek veriyor" diyen, telefonuna ulasip rahatsz eden ilcenin radikalleri de cabası
-
@rterdogan, içinde söyledi: 2018 Kaymakamlık Sınavı
Başta yorumları okurken sanki rakip elemek icin meslegin dezavantajları yazılmış gibi geliyor. Ama öyle degil. Gercekten de zor bir meslek. Benim yakın arkadasım iki yıl önce kazandi. Su an kaymakam vekili ve isinin zorlugundan bahsedip duruyor. Bayramın ikinci günü bile kaymakamlıktaydı vali beyi karsilamak icin.. ilcenin asayisinden kendisi sorumlu, yoksulundan kendisi sorumlu, mitinginden vb kendisi sorumlu... Hepsinden daha kötüsü ise özel hayat yok.. Kendisine bir arkadas edinmis ve ilcenin bir kafesinde onunla otururken yerel gazetelere cikmislar.. "kaymakam bey aska yelken mi aciyor" diye... Bir keresinde de protokolde saygi durusu esnasinda ceketinin yakasini iliklemedi diye yerel gazeteler saygisz kaymakam filan diye manset gecmis.. bunun uzerine internet uzerinde hadsiz vb agir sozler isitms.. Bunlarn hepsini kendi anlatiyor.. Yası goreve basladiginda 24 tü.. ilk zamanlar yasından dolayi pek tiye alınmams, hatta ilcede ziyaret ettigi yerlerde kaymakamin yaninda "bu daha cocuk yea" diyenleri duyuyormus.. Halktan insanlar gelip cok sacma isteklerde bulunuyorlarms, ozellikle yargiya mudahale etmesi konusunda muthis talepler geliyormus.. Sirf bu taleplere "benim bu konuda yetkim yok" demek tum gunumu alır diyordu.. o yuzden kendi taleplere kisitlama getirmeye calisti.. Surekli ugramasi, teftis etmesi, ziyaret etmesi gereken yerler var. Surekli tayin ve dogudaki ilcelerin durumu da cabası... Bir kere aramizda bir muhabbet dönmüştü, Kaymakam arkadasim: Sen merkez uzmanlik filan kazanmaya bak, kaymakamlik gonul isi ugrasma hic hayalin degilse.. belediyesiyle ayri, muftulugu ile ayri, emniyeti ve jandarmasiyla ayri ilgilenmek zorunda kalirsn. 6 ya 7 ye bolunursun.. tam bir yere alisirsn tayinin gelir. Gozler hep uzerindedir, bir yanlis hareket ya da giyinis seni alay konusu yapar.. Hepsinden önemlisi de benim cocuklarim belki de mardinin bir ilcesinde egitimine devam ederken sen bir uzman olarak cocuklarina en guzel egitim olanaklarini verip en iyi saglik hizmetlerinden faydalanacaksn. Ben kaymakam oldugum halde cocuklarm ilimdeki en iyi okul belki senin ilindeki okuldan cok daha dusuk oldugu icin egitimini senin cocuklarn kdr alamayacak ve her birkac senede bir egitimleri bölünecek... Ne istedigini iyi biliyorsan kaymakam ol, saygınlığı son 10 yıldır azalsa da hala cok iyi ama sadece saygınlık icin yapılcak meslek mi tartısılır.. Saygınlık icin bir is yapacaksam mufettislik yapardm, kaymakam sadece kendi ilcesini teftis eder ve teftis esnasi sayginin en yuksek oldugu zamandr. Mufettisin ise teftis alani cok genistir. Ben de birkac yil sonra mulkiye mufettisligine zorlayacagm. Teftisin gücü yönetimde bile yok bence, ama halkin kafasinda kaymakamlar milletvekilinden daha kiymetli... (arkadasin anlattiklarini aklimda kaldigiyla anlattim, hala sık sık gorusurum kendisiyle, yakinda yurtdisi stajina gidecek, tezle ugrasiyor su an ...)
Bomboş bir yazı.
-
@k-k tıpkı kafanın ici gibi desene
-
@k-k üşenmeyip okudun mu cidden helal olsun daha kısa paylaşımlar yapılması lazım zorlasa manas destanını foruma aktaracakmış arkadaş
-
@hoffafd kimse okumak zorunda degil dostum, foruma yazma ogzurlugumu kimse kısıtlayamaz.. Kısa yazın ya da uzun yazın diye bir kural var da ben mi bilmiyorum?
-
@rterdogan hocam yanlis anlamayin ama mitinglerle ugrasan kaymakamin gorev yaptigi ilceyi zaten kaymakam yonetmiyordur. Bu tarz sorunlarla karsilasmasi cok normal.
-
@mostramozic nasl yani hocam, yanls anlamayn onun anlattiklarini anlatiyorum cok fazla bir muktesebat sahibi degilim ben konuda?
-
Gorev yeri adiyaman.. cok fazla bilgi vermek istemiyorum hakkinda. Ama arada miting ve eylem oldugunu iddia ediyor.. bana sallamiyorsa eger meslegi zor gostermek icin.. bir propaganda ve yuruyus icin zaten izin gerekmiyormus sadece bildirimde bulunup yuruyebiliyorlar. Asiriliga kacinca ise kaymakamin dagitma icin onayi gerekiyor filan diyordu.. yalan dogru orasini bilemem
-
Açık uçlu soru kitaplarının test sınava hazırlıkta faydalı olup olmayacağı konusunda ne düşünüyorsunuz?
-
@öktem_ilteriş bence faydasi olur hocam.. öyle ya da böyle size bir bilgi birikimi olusturuyor. Tabii karar sizin
-
@öktem_ilteriş Ben açık uçlu soru kitaplarına pek aşina değilim ama yine de şunu söylemeliyim; soru pratiği açısından bir faydası olmaz bence. Test olacak bir sınav için açık uçlu soru kitabından çalışmak; konu çalışmak, konuyu pekiştirmek,tekrar etmek yerine geçer diye düşünüyorum.
-
Ben de hem ıyi bir konu tekrarı hem bilgi/ezber sorularında faydalı olacagını dusunuyorum ama okudugum birkaç yorum tereddüte düşmeme sebep oldu, bu kitaplar bize zaman kaybettirmesin?
-
İlan gelse de herkes ona göre çalışma şeklini tam olarak belirlese.
-
Herkese iyi çalışmalar dilerim. Mahalli idareler mevzuatına ilişkin ne tavsiye edersiniz başlamalımıyız yoksa anayasa-idare gibi onuda seçim sonrasına mı bırakalım?
-
@mulkihakim slm,kuasar31@mynet.com a insan hakları notunu atarsanız sevinirim.