Bedelli Askerlik 2018
-
@fc-real-gdp Askerliğimi ben henüz yapmadım , 2 yıl sonra inşallah yapacağım ama ailesinde askeri personel bulunduran birisi olarak içeride neler olduğunu 1 yıl askere gidip patates soymuş şehir efsanelerinden değil 1. ağızdan duyuyorum
-
daha pisuvarun ne işe yaradığını askerde öğrenen insanlar var bu memlekette. O yüzden askerlik Türkiye'deki insanların halini görmek için bile , sadece hayatın sizin çevrenizden olmadığını göstermesi bile bu süreye değer.
-
kara çadır is mi tutar
martin tüfek pas mı tutar
ağlayanım anam bacım
elin kızı yas mı tutar
yemen yolu çamurdandır
karavanam bakırdandır
zenginimiz bedel verir
askerimiz fakirdendir
tarlalarda biter kamış
uzar gider vermez yemiş
sol yemende can verenler
biri memet, biri memiş
-
Askerlik bir yükümlülük aynı vergi gibi.O zaman ödeme gücü esas alınmalı bu bedel miktarında.15bin bazılarının çerez parası değil.Lisans mezunu olmayanın 1 senelik kazancı lisans mezununun 6 aylık kazancı bedel olmalı zannımca.Bu paranın da şehit ve gazi ailelerine belli oranı pay edilse toplum vicdanı daha rahat olabilir
-
@inflexible bu toplumun vicdanı hiçbir zaman rahat olamaz. Geçmişte de bu bedelli askerlik çıkmıştı 30 bin Tl ile o zamanlar giden oldu parasını verip ama maddi durumu olmayan nice ailelerin çocukları gidip şehit oldu askerde.
-
@2iki
ama bazı manevi duyguları da var. şeref duyuyor insan ben baya baya duydum yani sizi bilmem.
Yardımına gittiğimiz bi köyde halkın beni değil üniformayı gördüğü andaki o mutluluğunu görmek harika bi duygu tüyleri diken diken ediyor.evet Askerliğin gerçekten öğrettiği şeyler de var.
1- disiplin nedir ve faydaları. (sabahları uyanınca üzerinden atıp kalktığın o yorganı jilet gibi toplamak çok zor oluyordu başlarda sonra ise düzensiz şeyler insanı rahatsız etmeye başlıyor.)
2-her şey harika olmalı.
3-aslında 24 saatin çok uzun olduğu. ‘Bir günde neler yapılırmış lan’ hissi yaratıyor insan şaşırıyor be hocam
4-halıya basmanın ne kadar kıymetli olduğu.
5-ve en önemlisi özgürlük, ne muhteşem şeymişsin sen.daha daha bi sürü şey yazabilirim ama bedelli de çıksın be kardeşim çok boş adam var
-
Şimdi bedelli askerlik konusu açılınca gereksiz milliyetçi söylemlerden uzak durmak gerek. Herkes vatanını sever, niye sevmesin? Vatanı sevmek sadece askerlikte elinde silah tutunca mı oluyor, nöbet tutunca falan? Öncelikle bu 5,5 milyon civarındaki birikmiş kişi devlete maddi bir külfiyat. Onun dışında bedelli bunun için geçici bir çözüm olsa da profesyonel askerliğe geçilmesini mantıklı buluyorum. Ülkeye hizmet mi diyorsunuz? Bu ülkeye hizmet sadece askerlikle olmaz. Çalıştığın iş yerinde katma değer üretirsin, işini iyi yaparsın ve ülkene iyi hizmet edersin. Önemli olan ülkeye bir şekilde hizmet etmek. Bedellinin ücretini öder ve savunma sanayiine katkıda bulunursun, artık para her neyde kullanılacaksa.
Ki bir çok Avrupa ülkesi profesyonel askerliğe geçmiş durumda, bizimde bu şekilde olmamız gerek. Eğer insan bir hayat dersi alacaksa, bunu alabileceği tek yer asker ocağı değildir herhalde. Asker Ocağı bir çok şeyi kazandırabilir evet ama bunun kazandıracak yegane yer de orası değildir. Ki herkesin kendine has özel durumları var, bedelli bir gerekliliktir. Hükümetin bu konuda yaklaşımını doğru buluyorum fakat bu 28 gün olayı iyi olmadı. Ben düzeltileceği kanısındayım. İnşallah iyi haberler alırız.
-
Vatani gorevimi 1 yil terorun siddetli doneminde diyarbakirda astegmen olarak yerine getirdim ve bundan da seref duyuyorum. Lakin her bedelli konusu acildiginda kimileri seviniyor kimileri biz yaptik sizde yapin diyor. Kardesim illegal bir uygulama degil devlet bu isi organize ediyor. Yas ucret vs buna takilmamak lazim. Maddi durumu yerinde olan veya odemeye gozu kesen gucu yeten versin parasini yapsin bunda bir sikinti yok bana gore. Yas ve ucrette makul simdiye kadar ki encok basvuru olacak belli. 25 den 28 gune cikarttilar temel egitim suresini ha buna gerek var mi dersenizde bence gerek yok. Ucreti karsiliginda adam askerlik yapiyor 28 gunde yapmayiversin. Ha illede olacak diyorlarsa basvuranlar bulunduklari illerde sabah 7 aksam 5 memur gibi gidip gelsinler kamuflajlarini postallarini giysinler aksam evlerinde yatsinlar derim.
-
Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır diyerek vatan sevgisi tartışmasına son noktayı koyuyorum ( asıl son noktayan koyan Atatürk elbette) ve tartışmanın yaş-ücret-temel eğitim konularından sapmamasını rica ediyorum.
-
hocam bedelli ekimde mi yürürlüğe girecek yoksa yarın bir kararname ile yürürlüğe girer mi ?
-
@economist-04692 ekim hocam meclisin acilmasi beklenecek
-
@sayıştay bak şimdi güzel kardeşim yaşın kaçtır, ne iş yapıyorsundur, hangi duygularla yazmışsındır bilemem ama eleştirilerine karşı bir iki kelam etmek zorundayım.
-
Kimsenin atom parçalayacağız gibi bir iddiası yok, çoğunluk ben dünyanın en önemli işini yapıyorum da demiyor diyorlar ki 28 gün gidersem işimden olurum, kurulu düzenim bozulur öncelikle bunun ayrımına iyi varman lazım.
-
İşten atılma halinde kıdem tazminatından bahsetmişsin sen sanırım dünyanın en demokratik, yasaların en muhteşem işlediği ülkesinde yaşıyorsun ama bil ki Türkiye'de o iş o kadar basit olmuyor.
-
İşten atılıp atılmayacaklarını bilmiyorsun insanların ama işinizden atılabilme gibi bir durum olamaz diye yorum yapıyorsun, milletin korkusu sadece işten atılmak da değil yeniden iş bulma konusundaki problem. Sen ya bu forumda 2 tane başlıkta takılıyorsun sadece ya da gözlerini her şeye kapamışsın herkes istediği an iş buluyor sanıyorsun.
-
İsrail ile kıyaslama yapmışsın ama o konuda bile bir detayı atlamışsın; kimse oradaki milliyetçiliği veya devlet ile millet ilişkisini eleştirmiyor, başkalarına yaptıkları zulmü eleştiriyor, yani kendini haklı çıkaracak bir cümle kullanmak için orada bile hata yapıyorsun.
-
Askerlik insana ne katar ne katmaz daha askere bile gitmemişken bunun hükmünü verecek durumda değilsin, askerde kendilerine bir şey kattıklarını söyleyenler de var hayatlarından 6 ayın bir yılın gittiğini söyleyen de; bu durum yaşanılan olaylara göre değişiklik gösterir.
-
Burada yargıladığın insanların sosyal çevresini, yaşam tarzlarını bilmeden bedelli yapan herkesi aynı sınıftan insanlar gibi görüp "hayatınız sizin çevrenizden ibaret değil" gibi boyundan büyük laflar ediyorsun. Bu haddi kimden veya nereden alıyorsun.
-
Bir konuda eleştiri yaparken önce kendi kafandaki önyargılardan kurtulmayı denemelisin, kim ne durumda ve ne şartlarda bedelli bekliyor bilmeden herkesin askerden kaçmak için bedelli diye çırpındığını düşünüyor olman, bedelli isteyen insanların neye istinaden bedelli çıksın diye uğraştıklarını tam olarak anlamadan yorumlar yapıyor olman bir vatanseverlik değil boş artistlik peşinde koşmaktır.
-
Zaten kutuplaşılmış bir toplumda bedelli yapanlar az ötede ağlayın, bedelli yapıyorsunuz zaten 28 günde bir zahmet yapın gibi söylemlerle insanları ötekileştirerek vatan dediğin yere nasıl bir zarar verdiğinin farkında bile değilsin, vatanseverlik sadece askere gitmekle, belli partilere oy vermekle olmuyor.
-
Bunların dışında gönül ister ki bir tane bile şehit vermeyelim, fakir veya zenginin kimsenin çocuğu askere gitmesin, sorunları olmayan huzur dolu bir toplum olalım ama bu birilerinin yüzünden mümkün değil fakat devlet burada 15 bin lira gibi sadece zengine değil orta gelirli veya belli şartlarda düşük gelirlilere bile bu hakkı tanıyorken devletin aldığı bir karar üzerinden birilerine saldırmak, birilerine sert eleştirilerde bulunmak bu sorunların gerçek kaynağını görmezden gelip zaten mağdur olan iki taraftan birine yüklenmektir ki burada da ben konuştuklarını düşünmeden, belli kalıplar üzerinden yazdığını düşünüyorum.
Saygılar...
-
-
-
@sertcocuk haberde kararname ile ekim ayına kalmayabilir diyor ama bakalım ne getirecek.
-
@richter Hocam herkesi alkışlıyorsunuz bi alkış da ben istiyorum
-
Ben bedelli askerlik konusunda şu durumda olanlar olduğunu biliyorum:
Evli eşi çalışmıyor, düğün kredisi çekmiş aylık 1000 TL kredi ödüyor.
Evi kirada 1000 TL kira ödüyor.
Bir çocuğu olmuş ve eşinin ve kendisinin ailesinin bulunmadığı bir ilde çalışıyor.
Şu üç durum bir kişinin işi olsa da olmasa da minimum 3 Bin TL aylık gideri var anlamina geliyor. Bu da ölü şekilde yaşamak durumunda.
Şimdi varsayılım ki bedelli çıkmasın ve bu kişi kısa dönem askere gitsin: Yapılacak iki şey var.
Bu kişi askere giderse durumu: Bu kişi bu durumda eşi ve çocuğunun aylık giderleri ve kendi askerlikteki harcamaları için yüklü miktarda kredi çekecek. Ya da eşi çalışacak ona rağmen belli miktarda kredi çekecekler.
Eşinin özelde girebileceği işin aylık getirisi max. 2 bin TL olacak. Bununda bir kısmı mecburen çocuğun bakımına gidecek.
Ülkemizde büyük bir kesimin durumu böyle bir açmazda iken bedelli çıkmasın, çıksa bile 28 günde olsa gidip gelsinler demek nasıl bir bencilliktir? İnsanların durumlarını lütfen biraz gözden geçirelim dostlar. Bizi kurtarırsa empati kurtarır. Basit bir örnek bile insanın empati kurmasına yeter.
-
@antimülakat Bu verdiğiniz örnekler toplam sayının %10 belki %20sini oluşturur. Ben bedelli düşünmesemde çıkmasını doğru buluyorum. Sonuçta ihtiyaç fazlası var ve savunma sanayi için kaynak lazım. Ücret biraz daha yüksek olup, 28 gün kalkabilirdi. Ama lütfen böyle acındırmalra girmeyin. Ana babası fakir olanı ve itekleyeni olmayanı zaten anca polis/asker/Uzman yapıyorlar. Görece varlıklı insanlar bedelli yapacağı için çok fazla ağlamadan versinler bedellerini bitsin
Avrupa'da zorunlu askerlik yok diyenleri okuyunca aklıma İzlandanın ordusu yok diye bize örnek gösteren Mert Fırat aklıma geliyor
Bedelli vatana hayırlı olsun. -
savas durumunda zaten hepimiz askeriz arkadas bunun en canlı ornegi 15 temmuzda halkın duyarlılıgı ve vatanseverligi gosterdi bence 25 28 gun gereksiz
-
he ama sey adil degil mesala ben galatasaraylıyım serdar aziz ahmet calık caner erkinde 15 bin verecek bende 15 verecem bu sacma bence
-
@buhara oranı çok düşük tutmuşsun. Hiçbir borcu olmasa dahi, tek başına çalışan evi kirada olan (çocuğu olsun olmasın) min %50 oran veriyorum. Bu insan askere gitti diyelim, bir ev kirasını kim ödeyecek? İki askerlik giderini kim karşılayacak? Üç eşinin masraflarını kim karşılayacak? Bu üç duruma herkes için geçerli bir alternatifin var ise görüşünü haklı bulacağım.