Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Uzman Yrd İlanı (2018)
-
@izmir kesinlikle katılıyorum ulus mezunu olarak yönetişim sorusu boştu. Hakkımızda hayırlısı olsun.
-
@bizimsakallıişte kesinlikle yönetişim sorusu bize çok çok uzaktı. Ama soğuk savaş sonrası dış politikaya kamu mezunu da rahatlıkla bir şeyler yazabilir diye dusunuyorum. Bölümleri ayırsalar daha iyi olurdu.
-
Yönetişim sorusunu cevaplarken tamamen işteşlik ekinden hareket ettim. Yönetilenlerin yönetime daha etkili katılmasını ister, katılımcı demokrasi, merkezi yönetimdense yerel yönetime daha yakındır vs dedim. 15 puan bekliyorum. Fazla iyimserim
-
Evet yönetişim sorusu belki Kamu Yönetimi mezunu olmayanlar için uzaktı ancak daha önceki sınavda çıkmış bir soruydu bu nedir diye açıp bakan bir kişi rahatlıkla yapabilirdi diye düşünüyorum. Soğuk savaş sorusu için herkesin az çok malumatı vardır elbet ama soruyu açıklayacak anahtar kelimeler ve spesifik bilgiler açısından bakarsak bizim için de çok kolay soru değildi.
-
Soğuk savaş sorusunda tek boyutlu diplomasi ile çok boyutlu çok kulvarlı proaktif diplomasi arasındaki farka değinmek gerekiyordu tek boyutlu diplomasiden proaktif diplomasiye geçişi örneklerle açıklamak ve analiz etmemiz gerekiyordu mesela jüpiter jüzeleri johnson mektubu kırılma noktası olan kıbrıs barış harekatı 2001 tezkere krizi ve suanki güncel afrin fırat kalkanları operasyonunu örnek vererek nasıl bi dönüşüm yaşadığımızı dış politikatada anlatmak grekiyodu diye düşünüyorum
-
@hakperest46 ilk söyledikleriniz doğru ancak soruyu soğuk savaşla sınırladığı için tezkere/fırat kalkani/zeytin dalından bahsetmek yanlış olurdu..
Marsallah, Johson, Jüpiter,Kore, nato, kıbrıs vs yeterliydi -
@hakperest46 elbette. 50-60 arası Menderes ile şekillenen dış politikayı, 62-80 arasında abd ile tarihin en kötü dönemini yaşadığımızı, kıbrıs meselesi ile sovyetlerle yakınlaşmamızı, abd ambargosunu vs. Önemli noktalara değinmeden yorumlanması yavan kalırdı.
-
@buhara hatırladığım kadarıyla sorunun kökü soğuk savaşın başlamasına vurgu yapıyordu.. soğuk savaş sürecinin tamamına değil. Zamanında bi hocam "sizden israil'in kuruluşunu anlatmanız istenirse 194oden değil, balfour deklarasyonundan başlamalısınız" demişti. Soruda kıyas sorması itibariyle 1950ler sonrasına değil de 1945 öncesine değinerek farkı vurgulamak daha makul geldi bana
-
@parşömen Aynen soğuk savasın başlaması dış politikayi nasil degistirmistir gibi bir şeydi. Long telegramdan alıp yürüdüm ben
-
@parşömen tabii öncesindeki savaşa girmeme tutumunu; tarafsızlığı Bm'de kurucu üye olmak için bozduğumuzu falan belirttim sizin dediginiz gibi
-
Ben o soruda baya kaptırdım yurtta sulh cihanda sulh anlayışına devam edildiğini, bu anlamda BM’ye giriş süreci, Ortadoğu’ya uygulanan “yumuşak gücü”, Marshall yardımları’ Kıbrıs konusu, AB ile müzakere sürecine değindim. AB ve ABD’nin çifte standart uygulaması sonucu Türkiye’nin Batı’ya olan güvensizliğiyle devam edip alternatif birlik olan Şanghay işbirliği örgütüyle de sonlandırdım. Soğuk savaş dönemini aşan bir cevap yazdım ama başka türlü toparlayamazdım
-
@izmir kıbrıs meselesinde bıraksaymışsın iyiymiş
-
@parşömen Sınav psikolojisi o an yazdıklarım eksik kalacakmış gibi hissettim. Ucu ucuna yetti zaten zaman. Silip toparlamaya vakit kalmadı Açıkçası silmek de istemedim o yarım sayfalık cevap az kalır diye düşündüm. Marshall, truman, NATO, BM, AB, Kıbrıs’a değinip sonucunda AB ve alternatif olacak ve şuan “diyalog ortağı” olduğumuz Şanghay’a bağlamamak olmazdı:)
Hakkımızda hayırlısı olsun. Sınavım iyi geçti. Özellikle yönetişim, başkanlık, kavram açıklama ve kdgm sorusunu çok iyi açıkladığımı düşünüyorum. Şeyh Edebali sorusunu süreden dolayı kısa tutmak zorunda kaldım. Yine de Orhun yazıtlarındaki sosyal devlet anlayışından günümüze kadar devam eden gelenekten bahsettim. Olmazsa niye olmadı demem zira aramızda çok kaliteli, bilgin arkadaşlar var.
-
Kdgm seneye de alım yapar mı acaba ne dersiniz ? Bu sene ki alımdan önce 2013 ve 2015 de alım yapmış sanırım.
-
@the-kaymakam 3 sene sonra o da belki
-
@the-kaymakam Çok zor bir ihtimal ancak kurumun personel ihtiyacı nedir bilemeyiz tabi.
-
Kdgm çalışma tarzı ve içeriği olarak çok fazla istediğim bir kurum ancak 2 veya 3 sene sadece onu beklemek mantıklı olmaz tabiki en iyisi asıl hedef olan kaymakamlık inşallah o da tez zamanda gelir.
-
@the-kaymakam son sınava girmediniz mi?
-
@eşref-i-mahlukat maalesef yeterli puanım yoktu. Geçen sene mezun oldum ve KPSS sistemini yeni öğreniyordum okul derslerinden dolayı da KPSS çalışamadım ama şuanki aklım olsa sadece kamu yönetimi kısmına çalışırdım zaten kendi alanım. Hiç doğru düzgün yönlendirenimiz olmadığı için sürecin içerisinde yuvarlana yuvarlana öğreniyoruz işte hangi kurum nereden alır kaç yıl da bir alır hangisi YDS ister. Bunları 3. Sınıfta öğrenmiş olsaydım şimdi hangi kurumda çalışsam acaba diye kurumlar arasında ben tercih yapıyor olurdum.
-
Kurumu arayan oldu mu veya herhangi bir duyumu olan var mı arkadaşlar ?