2018 ekonomik krizi
-
@agor hocam öyle çok çok iyi anlamam ama gördüğüm kadarını anlatayım. Satranç tahtasında sürekli hamleler yapılıyor karşılıklı. Abd sadece bizimle uğraşmıyor. İran ve Çin ile de uğraşıyor. Avrupa birliği Trump'un İran'a yaptığı ekonomik baskıya karşı çıktı ve İran ile ticaret artırma kararı aldı. Bizi İran'a ısrarla amborgaya desteğe zorlamak istemelerinin sebeplerinden biri de bu. Trump'ın politikaları hiç kimsenin işine gelmiyor aslında. Uygulanan ambargonun açıklanması bile petrol fiyatlarını artırdı. Petrol ve doğalgaz için İran önemli bir konumda ve Trump gidene kadar idare etmeye çalışacaklar.
Diğer taraftan 6 Kasım'da Amerika'da ara seçimler olacak. Cumhuriyetçiler şu an 2 kanatta da üstün durumda ve bunu devam ettirmek istiyorlar.Demokratlar ise bu seçimde bir kanatta üstünlüğü ele geçirmek istiyor 2020 secimlerinde avantaj sağlamak için. Trump'un bu sert politikalarının evanjelistleri,yahudileri kendi tarafında tutmak için uyguladığı yönünde yorumlar var. Bu yüzden bu yapılacak seçime kadar hiç bir şey normal ilerlemeyecek gibi. Diğer yandan kısa vadede faizler artacak gibi görünüyor. Kur konusunda zamanında müdahaleyle belki aşağıda tutmak mümkün olacaktır. Fakat Kestirmek zor ne olacağını. Kasım'da oy kaybederse belki durumlar değişir. Oyu artarsa Trump daha da sert davranacaktır diye düşünüyorum.
Birde seçimlere rus müdahalesi meselesi var. Bu konuda henüz soruşturma başlatılmadı diye biliyorum. Eğer secimlerde üstünlüğünü koruyamazsa soruşturma başlatılabilir. Bu da oy kazanmak için aynı agresifliği göstermeye devam edeceğini gösteriyor. Bu yüzden dolarda dalgalanmalar devam edecektir diye düsünüyorum.
Bilmiyorum belki de yanlış düşünüyorumdur -
@onuktekin valla yazdıklarını okurken, piyasada yazılanları okurken, insanların yorumlarını dinlerken hıyarına bakam diyen oğlan geliyor aklıma, bok da çıkabilir.
-
@agor şu dönemde yaşananlar beklenmedik şeyler değildi ama bu kadarı beklenmiyordu. Şu sıralar para kurulu konuşulmaya başlandı mesela. Sürprizi bol bir dönemdeyiz. Eğer para kuruluna geçersek ve başarısız olursa -okuduğum anladığım kadarıyla bize uyacak bir sistem değil- bunun bedelini ağır öderiz. Önemli dersleri alıp devam etmeliyiz. Zamanında uygulanması gereken faiz artışları sonradan işe yaramadı. Daha fazla faiz artışına sebep oldu. Hoş olmayan monetarist aritmetik durumunun benzeri oluştu. Faiz daha da fazla arttı gecikme yüzünden. Bakalım inşallah bu kriz ortamında iyi şeyler de olacaktır. Şahsen bu krizin yerli üretimin,tarımın,kalkınmanın öneminin anlaşılmasını sağlayacaktır. Üretimden kastı. işlemci,yazılım gibi önemli parçaların üretilmesi. Neyse çok uzattım :)) hayırlısı olsun ya hu
-
@onuktekin benim bildiğim tek para politikası Necmettin Batırel hocanın "şakkadanak teoremi" onu uygularsak para politikamız başarıya ulaşır :))
-
@sofuoglu aklıma şu geliyor onun adını duyunca :))
-
@onuktekin zaten soyadından belli batır el ️ Batırmaya dair şeyler söylemesi çok normal .
-
@secret ekonomist olarak bilinen biri için şanssız bir soyadı var Özgür Hoca'nın karşısında söylemeseydi onları bu kadar önemsemezdik.Yanlış zamanda yanlış yerde bulunmak bu olsa gerek
-
@sofuoglu üstat ama şahsen sıkılmaya başladım bu geyiklerden de ya, burada ufak tefek yaptık da sosyal medyada şu kriz döneminde ya da dolar ne zaman artsa herkes adama sarıyor, yeter gari.
-
O değil de dolarizasyon u tersine işleten tek millet olarak tarihe gecebiliriz. Ayrıca TL dolar bazında değer kaybederken maliye bakanımızın çıkıp ta dolar güvenirliligini yitirdi diyerek açıklama yapması başka bı paradoks. Cumhurbaşkanımızın onların doları varsa bizim Allah imiz var demesini hatırlatmiyorum bile. Çok değişik şeyler oluyor çok.
-
Necmettin Batırel Hoca'yı yedirmeyiz.
-
@onuktekin özgür hoca tanınan biri ama batırel sayesinde ünlü oldu bilmeyen kalmadı
-
@agor bir an valla bizim de necmettin hocamız var diyeceksiniz sandım
Saygı duyuyoruz
Bilgiyi bilmek ile bilgiyi aktarmanjn farklı şeyler olduğunu öğrendik sayesinde -
"ucuncu dunya savasi neyle yapilacak bilmiyorum ama, dorduncu dunya savasi sakkadanak dolarla yapilacaktir" - necbert batirstein :))
(Ekşi'de wqx yazmış.) -
Sgk 143 civarı ilacın ödemesini durdurdu deniyor doğru mu bilmiyorum. Daha önceden karşılamayıp muadili önerdiği kanser ilaçları vardı ama pek iş görmüyordu.
-
Katar 15 milyar dolar yatırımı hangi sektöre yaptı?
-
@aliveli Enerji,gıda,savunma,sağlık,bankacılık,sigortacılık,teshane ve turizm gibi birçok sektöre yönelik yatırım paketi hazırlamışlar hocam.
-
@luthor fon mu kuracak acaba?
-
@aliveli Hocam zaten İstanbulda bir fonları varmış.Bu konu ilk defa geçen sene Katara ambargolar uygulandığı dönem konuşulmuş ve 2018 de yatırımların yapılacağından bahsedilmiş.Şimdi Abd ile olan krizden dolayı plan hızlandırılıyor anladığım kadarıyla.
-
@luthor katar da zaten ambargo altında değil mi ? Bu kadar parayı bize nasıl yardım yapacak ? Valla benim kafamda oturmayan çok yer var bu süreçte . Hayırlısı olsun inşallah bu para gelirse de çar çur edilmez de işimize yarar.
-
@secret Hocam Katarın ekonomik durumu hakkında bilgim yok ama internetten okuduğum kadarıyla Katar dünya üzerinde dış ülkelere en çok yatırım yapan ülkelerden biriymiş.Türkiyede şuan bile 18 milyar dolarlık yatırımı varmış.Bahsedilen yatırımıda doğrudan yatırım olarak gerçekleştirecek.Ben faydalı olacağını düşünüyorum.