2018 ekonomik krizi
-
Gerçekten büyük kriz yavaş yavaş büyüyor. Memlekette alım satım işleri durma noktasına geldi. Yavaş yavaş çorap söküğü büyüyor görünüyor.
-
Kriz yok diyor şimdi devlet başkanımız, ben bu olaya iki taraflı bakıyorum, kriz varmış gibi görünüyor, artan fiyatlar, batan firmalar, kapanan kepenkler, alım gücünün azalması falan bunlar kriz göstergesi. Fakat kriz gerçekten var mı manipülasyon ile mi daha da beter görünüyor o konuda tam bir inanç ile başkana güvenmek ve güvenmemek arasında gidip geliyorum. Krizin kendisinden çok adı her şeyi daha beter hale getirdiği için görünmeyen bir kaos da söz konusu. Yıl sonunu bekleyip göreceğiz bakalım, gerçekten var mı şu kriz yok mu?
-
Enflasyon beklentilerine gore onumuzseki iki sene daha cift haneli rakamlari gorecegiz gibi. Bizim ekonomilerin genel durumu bu 10 sene iyiyse birkac sene kotu sonra tekrar iyi kısır döngü:)
-
@sbf1983 bu seferki yapısal bir kriz deniyor ama bilemiyorum umarım gelip geçici bir ekonomik kriz olarak anılarda yerini alır.
-
keşke kriz varmış gibi görünse... daha kötüsü de kriz yok manipülasyon var demek.
-
BBC bir belgesel hazırlamış eski tarihlerde, ülkede ekonomik kriz vara ama gıda ve giyim gibi temel hususlarda yerli oranı yüksek olduğundan vatandaş etkilenmiyor gibi tespitler var. Gayet yerinde 2008’de bir bakanımız tekstil işini çinlilere bırakalım dediydi hala içime batar.
-
@aliveli "Ancak, kendi kendini idare edebilen akıllı insanlar hürdür."
Horace Mann
Diyecek başka bir şey bulamıyorum.
-
1 kilo tavuk göğsünün fiyatı olmuş 26 lira doğrudur kriz miriz yok bu hayatın heyecanı meyacanı yok
-
@north-remembers yukarıda da yazdım ben, kriz var mı yok mu bilemiyorum ama bizim toplum kolay para kazanmaya meyilli, her fırsatı vurgunculuğa çevirmeye niyetli olduğu için kriz adı, olmasa bile, bunların yapılmasına da neden oluyor. Çok haklı bir soru sormuş geçenlerde biri, dolar yükselirken fiyatlar artıyor, hadi bu normal, dolar düştüğünde niye kimse fiyat indirmiyor?
-
@agor evet ben de dediğinizi sorguluyorum geçen hafta pazarda 1 liraya aldığım maydonozu 2 lira yapan teyzeye sordum niye 2 kat arttı fiyatlar dediği şu oldu e dolar yükseldi ya yavrum ondan. Gidişat kötü ama bakalım hayırlısı.
-
@agor kriz var mı yok mu gerçekten bilmiyor musunuz ?
-
@karar hocam kriz var gibi görünüyor ama ben her zaman diğer alternatifi düşünmekten de yanayım. Ya başkan haklıysa, ya bir saldırı varsa ve manipülasyon yapılıyorsa? Yanlış ekonomi politikalar uygulandı ya da uygulanıyor, sadece ekonomi değil, hata yapılan başka alanlar da var ama özellikle şu an kriz diye yaşadığımız şeyde dışarıdan bir müdahale de olabilir mi acaba diye düşünüyorum.
-
@agor yanlış anlamayın nolur ben yaşadığımı biliyorum
-
@karar hocam yanlış anlayacak bir durum yok zaten, bu başlığın, başlıkların amacı zaten istişare etmek, kriz var diyenle yok diyen karşılıklı fikirleri birbirlerine iletmeli. Bir aksaklık olduğu ortada ama bunun kaynaklarının neler olduğundan ben %100 emin olmadığımı belirtiyorum.
-
28 milyar dolar bankalara ait borç mevcut en fazla borcu olan banka 10 milyar dolar ile akbank. Yoğun risk altında görünüyor dün albayrak tarafından yapılan borç bizim açıklaması piyasayı biraz rahatlattı görünüyor.
-
@agor bende katılıyorum. şuan da kriz var doğru ama krizi körükleyen akbabalar da var maalesef. Krizden faydalanıp ceplerini dolduruyolar. Mesela adam 10 liralık ürünü 15 yapması gerekirken 20 25 yapıyor krizi bahane edip. inşallah yüklü cezalar gelir de belki fiyatları normale çekerler.
-
Luks ihtiyaclarda tuketimin kisilmasi beklenebilir bunu anlarim ama temel zaruri ihtiyaclar ozellikle de gidadaki bu zamlara devletin de bir cozum bulmasi gerekli diye dusunuyorum. Sikayet etmeden bir seyler yapilabilmeli.
-
Kriz hangi sektörü nasıl etkiledi, hangi sektörde olanlar battı? Bunları bilemem ama bildiğim bir şey varsa o da alım gücünün azaldığı. Vatandaşın sürekli olarak tükettiği mallara yönelik listeye 2018 OCAK - EYLÜL ayları itibariyle değişimlerine bakalım:
1 Kg Toz şeker : 4,20 TL iken 5,50 TL = ENF %25
30'lu Yumurta : 12 TL iken 16 TL = ENF %25
6x1,5 LT Su : 4,20 TL iken 6 TL = ENF %43
Ekmek : 0,90 TL iken 1,10 TL = ENF %22,2
Motorin : 5,1 TL iken 6,40 TL = ENF %25,4
Elektrik (1 KW) : 037 TL iken 0,54 TL = %45
Süt (1 LT) = 2,5 TL iken 3 TL = ENF %20
Kaşar (400 Gr) = 13 TL iken 16,5 TL = %26,9 -
@antimülakat hocam özellikle tavuk eti fiyatına 6 aylık dönemde %200 zam geldi
-
@north-remembers çok tüketilen bir şeyde değil ki. Anlamsız bir yükselme oldu orada, sağlam bir çakılma yaşayacağı aşikar. Birileri bu işlerde batırılmaya da çalışılıyor, onlar battıktan sonra piyasa normale döner.