2018 ekonomik krizi
-
Arkadaşlar kriz dediğiniz bir anda olur 2001gibi fiyatlarda artış olduğu doğrudur enflasyon da var lakin küresel durum ve Cografya da yaşananlar üstüne bazı ülkelerin üstü kapalı da olsa ambargo uygulaması şu an ki durumun ortaya çıkmasında önemli etkin ama henüz kriz var demek için çok erken kaldı ki kriz sadece fiyat artışları ile ölçülmez ateşe biz de ateş var diye benzin dökmeyelim
-
@krtalprn 2001 de krizin bir anda olma sebebi sabit kurda olma sebebimizdi. Bir gecede dolar 1.5 den 3.8 e çıkarsa elbette ertesi gün kriz olur. Ama simdi dalgalı kurdayız, dolar yükselme trendi ile zaman içinde yükseldi. Artık 2001 krizi gibi krizler olmaz ama katma değerli üretim olmaz, ithal ara malına dayalı ihracat ve inşaat ekonomisi devam ederse dolar daha da düşmez, alım gücü günden güne erir. Hele ki fed daraltıcı politika uygulayacağım diye bas bas bağırırken. Krizden anlaşılan 2001 gibi bir durumsa evet kriz olmadı, ama yok krizden anlaşılan çeşitli ekonomik göstergelerin( cari açık, büyüme, enflasyon, işsizlik vs) gün gün kötüye gitmesiyse rakamlara bakıp karar verin. Ama büyüme yüksek derseniz bi önceki giride yuksek çıkma sebebini de açıklamaya çalıştım.
-
@genclerbirlikli ben sizin söylediklerinize katılıyorum lakin kriz dediğiniz toplumsal bir etki barındırır henüz o kıvamda bir kitlesel süreçten geçmiyoruz kriz tanımı için henüz çok erken
-
@krtalprn hocam işsizlikten kendini yakan adam, intihar eden öğretmenler iibfliler üniversite mezunları toplumsal etki barındırmiyorsa bi şey diyemem.
-
@elisa ben işsizli rakamlarının doğru olduğunu düşünmüyorum çünkü aktif iş aramayan herkesi işsizlik rakamından düşüyorlar e kpss hazırlığındaki adam işsiz değil mi?
-
@aliveli hocam üç buçuk milyon resmi işsiz olarak geçiyor ama geniş işsizlik beş buçuk milyonun üstü olarak yazmış mahfi egilmez bir yazısında. Bende size katılıyorum bu resmi işsizlik rakamlarınin doğru olmadığını düşünüyorum.
-
@aliveli bizi bu zamana kadar inşaat ayakta tutuyordu ama 2 ayda fiyatlar yaklaşık %10 seviyesinde azaldı insanlar elinde çekiçle müteahhit kovalayacak duruma geldi. Eğer inşaat balonu patlarsa o zaman diplerin dibine gideriz
-
@monser neo liberal politikalarla zenginleşen veya vatandaşı refaha varan ülkeler var ancak bunlardaki piyasa aktörlerine her şey serbesttir gibi bir bir neo liberalizm değil. Bizim ekonomi de burası çok yanlış bence.
-
@burcuburcu hocam hangi ülkeler bunlar neo liberal politikalarla zenginleşenler ? Bugünün gelişmiş, refaha ulaşmış ülkelerine baktığımızda önce korumacılıkla sanayilerini geliştirdiklerini, rekabet gücüne ulaşınca da diğer ülkelere liberal politikaları dayattiklarini görürüz. Bugün serbest ticaretin en ateşli savunucusu abd için bile bu böyledir, hatta işlerine gelen sektörlerde hala korumacıdirlar. Ha joon chang in kitaplarını okumanızı tavsiye ederim daha detaylı bilgi için. Özellikle de sanayileşmenin gizli tarihini.
-
@genclerbirlikli ben de aynı fikirdeyim zaten rekabetçi güce ulaşıncaya kadar korumacı anlayış akabinde liberal politikalar ama bu liberal politika demek değil ki devlet regüle etmesin veya şirketlere istihdam veya fon kurma zorunluluğu getirmesin benim savunduğum Türkiye'de liberalizm çok yanlış anlaşılıyor.
-
@burcuburcu hocam türkiyedeki liberalizmi tanımlayan en güzel ifade "ahbap çavuş kapitalizmi"dir. Mahfi Eğilmez in ilgili yazısını bırakıyorum buraya;
https://goo.gl/gmTrPc
Dediginiz son derece doğru -
bugün itibariyle kantarın topuzu kaçıyor gibime geliyor. Trump gün boyu hatta hafta boyu saçmaladı iç karışıklarını dahi adamlar kendi topraklarında değil ortadoğu'da çözmeye çalışıyor.
-
Ekonomik kriz liberal ekonomide olur ancak ekonomiyi yönetenler krizi inkar ettikçe kriz küçülmez hatta söylediği yalana kendisi inanıyorsa daha da büyür.
-
Hala inkar eden bizi etkilemeyeceğini iddia eden, krizin yabancı güçler tarafından çıkarıldığını iddia edenler var... insaf et birader Venezuela parası, suriye parası daha değer kazanmış hala mı anlamadın onlar yükselmiyor biz çakılıyoruz.
-
Durum vahimmmm.
Ve hala deniyor ki bunlar kısa vadeli hareketler. ...
Vallaha çıldırıcam.
Ama biz hakediyoruz.
İyi bi dibi görmeden 50 liralık benzini alamadığımız zaman
The end -
Kriz denilir etkisi 1-2 yıl sürer ve ekonomi tekrardan rayına oturur.Ülkemiz sanki krize değilde buhrana gidiyor gibi.Etkileri 10 yıl sürecek bir buhrana...Çünkü üretime dayalı hiç bir hamle yok,gelecek karanlık.Yabancı sermaye yeni yeni çıkmaya başlıyor.Yanı başında iran-abd savaşı riski var.Ekonomi kurmayların nitelikli değil,çaresiz izliyor.
-
Bekir Bozdağ demiş ki;
Dolarla oynayarak milletin cebine, millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar.
Millet oyunu gördü, oyuncuyu da gördü. Millet kuklayı da gördü, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir. Allah'ın izniyle 24 Haziran yeni bir gün olacağı gibi yeni bir dönemin de başlangıcı olacaktır" dedi.
Bu kafa devam ettikçe dolar 6 da olur 7 de
-
daha önceki seçim politikalarında kaos çıktı ve millet tek iktidara yani safları sıkıştırdı. şimdiki durumda ne güneydoğu kaldı ne afrin ne fırat bişey yani malzeme kalmadı. türk milleti kaos çıkarsa devletinin yanındadır sosyolojik yapısından dolayı şu an iktidara malzeme lazım. münbiçe giremiyor. tek alternatif dolar e dolar kimin parası amerikanın baaakk gördün mü bunlar amerikanın oyunu
-
@aliveli ilaveten soylemek isterim, Suriyelilerden gelen katma değerler kişi başı milli gelir hesaplamasında pay kısmına dahil ediliyor, ancak suriyeli sayısı paydaya yani nüfusa dahil edilmiyor. Sonra da kisi başı milli gelirimiz yükseldi oluyor.
-
arabayı satıp dolar alacam sonra doları satıp uçak alacam aha görürsünüz :)))