2018 ekonomik krizi
-
@burcuburcu o nasıl oldu öyle ya.
ondan da mı altı sıfır attılar. -
@luthor hocam merkez bankası bağımsız olmalıydı bu bence kritik bir hatadır.
-
@hgrotius Hocam o konunun aksini konuşmak bile gereksiz.Modern ekonomiler merkez bankası bağımsızlığına bu denli öncelik verirken bizim maliye bakanlığıyla ilişkili hale getirmemizin mantığı ney anlamıyorum.
-
Bir memleketin ekonomisinin ana atar damarı olan Merkez Bankası'nın bağımsız olması kadar riskli ve tehlikeli bir şey daha varsa,o da güçler ayrılığının olmamasıdır.
Merkez Bankası kesinlikle ve kesinlikle merkezi Hükümete bağlı olmalıdır. Küresel sermaye sahiplerinin "işine gelecek biçimde" oluşturulmamalıdır.
Bununla birlikte elbette merkezi Hükümet de Merkez Bankası'nı kendi "işine gelecek biçimde" dizayn etmeye çalışmamalıdır.
Bu mevzu bizim için şu an çooooook "uzaklar"da bir mevzudur... O kadar uzağız ki buralara,o kadar uzağız ki... -
@k-k Hocam merkezi hükümete bağlı olmasından kastınızı anlamadım.Merkez bankalarının operasyonel bağımsızlığı modern ekonomilerin temel prensibi haline gelmiş durumda.Bahsettiğiniz konu amaç bağımsızlığı olmaması gibi bir şeyse o da kanunla bağlanmış zaten.
-
Rahip başımıza ciddi işler açacak gibi...
-
Kur artışı değer kaybı bir yana araç satışları, ev satışları ve bir çok satış gerilemiş. Firmalar işten çıkarmalara başlamış uzun sürecek ekonomik kriz başladı gibi görünüyor.
-
Bugün kurları şöyle izledim
-
@genclerbirlikli valla ben aylar öncesi dedim ki bu dolar 6 ya koşar. O koşmadan sen müdahale et ey merkez bankası . Dinlemedi. Faizi açıklayacam sinyali verdi açıklamadı. Bizim burda kepenk kapatan oldu. Bugün ki müdahalesi kısa süre etkili olur faizler düşüp üretim ihracata geçmemiz lazım yoksa canım ülkem krize girer ama krizden çıkabilir mi bilmem.daha da kötü gitmez diye diye 2 yılda 2 ye katladı dolar .
-
@secret dinlemez tabi merkez bankasi bağımsız bir kurum lütfen
-
Su kriz dalga dalga yayılmadan ise girmem lazim
-
@shady1 yok herşeyin sebebi dış mihrak
-
Bu sefer ki kur sorunu baya derinden gibi. Klişe olarak dillere pelesenk olmuş "dış güçlerin oyunu" aforizması galiba bu seferki duruma cuk oturuyor. Durum papazla zaten birebir ilgili. ABD yaptırım derken en basta bunu kastediyordu. Uluslararası ortamda ekonomik müdahale alternatimiz de olmayınca böyle en ufak bir olayda bile bilegimiz buluyor ne yazık ki. İnşallah bı an önce ciddi bir kriz artışı yaşanmadan sona erer zira Türkiye gibi ülkelerde en iyi ekonomik dönemlerde bile birden çok sektörde esanli bir kriz hep olmuştur. Dileğim tüm ekonomiyi suruklememesi peşine.
-
@shady1 sanırım artık değil.
-
@aliveli MB nin bağımsızlığı konusu herkesin malumu zaten hocam
-
@secret hocam ekonomik olarak yapısal sorunları çözmeden faiz artmış azalmış MB müdahale etmiş etmemiş çok önemli değil aslında. Bizim etimiz butumuz ne ki. Göz göre göre adamlar bizi açıktan tehdit etti yaptırım var dedi. Paramız gibi ekonomimizde o kadar kırılgan ki ben baya normal karşıladım durumu. İhracat, faiz meselesi vs bunlar ikinci planda bana kalırsa.
-
@shady1 artık resmiyette de değişti mevzuat değişikliği malum.
-
@olursaolur inşallah hepimiz işe gireriz. Ama bu gidişatla cebine para girer mi bilmem arkadaşım. Tl güneşin karşısında buzdan daha çabuk eriyor. karamsar olmadım asla ama herşeye dış mihrak demekten bıkmayan bir kesim susmadığı sürece dolar daha da tepeleri görür. Herşey ithal, üretim durma noktasında, tasarruf yok vs vs sonrada dış mihrak. En azından kendime bakayım 3 yıldır iş için uğraşıyorum üretemiyorum. Ee ben gibi binlercesi üretmezse ne olur ? Rahip başımıza ne işler açtı ah ah.
-
@gresham-t 2. Plan olmadan daha da kötüye gidiyoruz bizi ayakta tutan bişey kalmıyor ki şimdi üretim olmadan nasıl yapısal reforma gideceğiz ?
-
@gresham-t sürekli bunu dersek daha çok oyuna geliriz. Paramız ekonomiye yön vermek yerine savruluyorsa kendimize bakacağız.