2018 ekonomik krizi
-
@gresham-t Hocam aslında her kur artışında bunu bir takım güçlere bağlamak pek mantıklı değil.Mahfi hocanın bu konuyla alakalı çok güzel bir analizini paylaşıyorum vaktiniz varsa okuyun.
http://www.mahfiegilmez.com/2018/06/spekulasyon-ve-spekulatif-saldr.html?m=1
-
@secret şunu gormemek için kör olmak lazım. Merkez Bankası acayip baskı altında bu bağımsız olma zirvalari falan hikaye. Nabza göre şerbet misali hükümetten direkt mudehale oluyordur buna eminim. Durum böyle olunca direkt siyasi konjonktüre eklemleniyor ekonominin durumu. Sağlam ve bağımsız bir MB olsa bu kur bu hale gelmez
-
@luthor kesinlikle katılıyorum kardeşi. Zaten ben bu dış güçler meselesine oldum olası gulerim. Her şeyden önce sorunlu zaten İş Güçler'dir. Biraz ironi yaptım
-
Asıl kriz, sebep sonuç ilişkisi aramayan, umarsızca her olumsuzluğu dış mihrakların oyunu, faiz lobisi, Pattis suvan lobisivb... perdeler ile örtmeye çalışan zihniyetlerin çoğalması. Her kriz aşılır da bu kriz felakete götürür.
Buradan örnek verelim; Kpss de çalışıp yeterli puan alamayan adamın, dış mihraklar derece yapmamı engelledi demesi gibi bir şey bu.
Fabrika kurduk da dış mihrak mı yıktı?
Fİdan diktik de dış mihrak mı yaktı?
Bilimsel proje ürettik de dış mihrak mı engelledi?
Eğitimde çığır açtık da dış mihrak mı 10 bakan değiştirtti??
Mali disiplin deyip de emeklilere ikramiyeyi dış mihrak mı verdi? ... -
@mr-aday benimde demek istediğim tam olarak bunlardı. Ben bugün dolar kuyruğunda insanlar gördüm. Zihniyet şu zaten paramız değer kaybetmiş zaten 8 görür mantığı ile dolar aldı insanlar. Merkez bankasına güven sıfır. Amcaların aralarındaki muhabbet aman zaten emekleyim. Şu paramlada dolar alayım fark atarsa aradaki ile oğluma buzdolabı alırım. Diğer amca da diyor batıyoruz. Diğer amcada diyor ki aman bankadan kredi almadıysan boşver biraz faiz filan bilen diğer amca da diyor ki merkez bankası sadece faiz açıklıyor diyor. Bunj dinledim bankta oturup. Sonra bide dediler ki emekliyiz işsizin hali yaman. Yazık bize çok yazık.
-
@gresham-t bu şekilde devam edersek ne biz işe gireriz ne de belimiz doğrulur. Allah sonumuzu hayır etsin. Ama fazla baskı ya dinden çıkarır ya imandan. Yani bizim oraya bi söz baskı patlak verdiği gün kur mur kalmaz batışımız kesinleşir
-
@secret Ekonomi diye diye dilimizde tüy bitti. Hala parti, siyaset zirvaligi sananlar var. Şu güzelim ülkede eğer TL 1 kuruş değer kaybediyorsa bu istisnasız herkese yansır şunu bı anlayamadık. Adam kalkmış hala diyor ki dolar 50 TL olsa ne yazar diye ay sonu işten cikarilsin en temel gıda ihtiyacı olan ekmeğe 2 TL baysın. O zaman sanki edecek kafa.
-
@gresham-t bu ülkede yaşıyorsak paramıza sahip çıkmamız lazım. Cumhurbaşkanımız diyor ki yastık altını boşaltın. Aksine şu durumda bile millet yastık altı yapmaya çalışıyor. Ki bu durum yastık altı ile çözülecek bir durum değil. En azından kriz var açıklaması yapılmıyor. Şu anda bile ekmek 2 liradan daha pahalı. Ben bugün bir kaç parça eşya aldım hani öyle kıyafet filan değil. Şahsi zorunlu kullanım eşyası aldıklarım annem sabun istedi bir iki birşey daha 1 çanta eşyaya 100 tl verdim. Siyaset olayı değil bu durum bu durum hepimizin durumu. Olan fakire olacak orta kesime olacak. Yaa milyonlarca genciz ve süper güç ülkemizde kullanamıyoruz bunu şimdi sana deseler 2000 lira maaş çalışacaksın zaman geçtikçe kademen yükselecek. Hatta yaptığın iş için kendini geliştirmek adına fırsat verilecek kabul etmez misin ? Bir gün etmezsin 2 gün etmezsin zaman geçer edersin. Ben kabul ederim. Kpss puanım var diye asgari ücretli işe almadılar beni. İnşaat yaparak büyüyemeyiz. Bazı saplantılardan kurtulmamız lazım
-
@secret söylediklerine harfiyen katılıyorum kardeşim. İnşaat sektoru bizde bağımlılık oldu şaka mama:) Kopru yol kule AVM site ve daha bir sürü şey. Bunlarla mi buyuyecegiz. İnşaat sektörünün ivmesi 80 90 lar gibi tavan yaptı. Yerli otomobil gibi. Biz hala geçmiş dönemin kalıntılarıyla modern döneme ayak uydurma peşindeyiz yahu olmuyor işte. Ürettiğimiz kayda değer bir şey yok ki. Ekonomide dışa bağımlı bı ulkeysen e tabi en ufak bir krizde dibe çökeriz. Bu is böyle nereye kadar Allah sonumuzu hayırli kılsın. Kpss'ciler olarak biz de nasibimizi alacağız malesef ama inşallah iyiye gider ne diyebilirim ki
-
@gresham-t bunj izah etmeye çalışırsan şucu bucu olursun. Bu senede büyüdük ama daha da fakiriz bhgawati (adını yazamadım) nın yoksullaştıran büyümesini yaşıyoruz. İyi ki okul okudum iyi ki bazı şeyleri öğrendim. Ama şu yoksullaştıran büyümeyi öğrendiğim için üzgünüm yaşayarak görüyorum kpss a grubu zaten en dipte kaldı 90 kpss ile atanamazken 53 kpss ile hemşirler kimler atanmadı ki herkesin rızkı bir yerde ama inşallah maşallah ile olmuyor. Babacan şimşek gitti diye sevinenler şimdi onların gününü arıyor. Resmen bi caps yapmışlar şimdi kötü günleri geride bıraktık şimdi daha kötü günlere gidiyoruz diye o haldeyiz ne yazık ki
-
Dün twitterde @ ekonomist_hatun (Fatma Hoca İktisat) hesabında gördüğüm bir şeyin bir kısmını buraya kopyala yapıştır yapıyorum.
FERİBOT SENDROMU
1980 yılında Almanya Mayer Werft tersanesinde inşa edilen Estonya Feribotu battı 852 yolcu öldü.137 kişi bu kazadan kurtuldu.Kıyıya yakın bir mesafede su alması nedeniyle yatarak batan feribot,gemi mühendisleri tarafından aileleriyle görüşüp geçmişlerini incelediler.Ölenlerin %98’inin çok iyi yüzme bildiklerini belirleyen uzmanlar son olarak kazadan kurtulanlarla görüştüler.Ortaya çıkan sonuç şuydu:
Feribot 28 Eylül gece 00.50’de sert dalgalar nedeniyle su almaya başladı.Feribota giren sular 50 cm yüksekliğe ulaştı ve feribot yan yatmaya başladı.Su miktarının artmasıyla birlikte tahliye işlemi başladı. Ancak 987 yolcudan sadece 137’si su almaya başlar başlamaz feribotu terk etti. Geri kalan 852 yolcu ise, gemi kaptanının “Panik yapmayın; dünyanın en güçlü feribotundasınız” sözlerine kanarak su boşaltma işlemini izlediler.Saatler ilerledikçe feribot daha da yattı ama 852yolcu izlemeye devam etti saatler 01.50’de tamamen sulara gömüldü.Feribotun su aldığını ve yan yatmaya başladığını görmelerine rağmen son saniyeye kadar izleyenler psikoloji ders kitaplarında “Estonya Feribotu Sendromu” olarak yer almıştır. -
Kuzenim burger kingde çalışıyordu, yaşı küçük daha ailesi ile yaşıyor kira bilmem ne derdi yok. Neyse ufak ufak maaşından artırmaya başladı geçen sene mayısta işe başladıktan sonra. Ben de dedim ki sakın tlde tutma da naparsan yap, o da sözümü dinledi euro almaya başladı 1800 eurosu oldu geçen mayısta da işten çıktı. Bugün bana geldi dedi ki gençlerbirlikli abi 1 ayda benim eurolar 1600 lira arttı, oturduğum yerden çalışırken aldığım maaşı kazandım. İşte size nasıl fakirlestigimize en güzel örnek.
-
Ben bu sayfaya girerken inş sadece şikayet etmiyorlar çözüm de sunuyorlar diye girdim ama çözüm sunan görmedim.
Böyle temizinden farklı bir bakış açısı getiren olmamış.Sadece bi yerde Yapısal sorunlar denilmiş.
Bir yerde faizler denmişBiri de çıkıp dememiş ya dayı biz temel hak ve hürriyetleri bile pas geçtik. Bizim temel sorunumuz beşerin en temel hakkı olan demokrasidir.
Güçlü bir ekonomi için öncelik Laik ve Tam bağımsız bir sistem kurmaktır.
Temel yapısal problem eğitimdir. Yapısal problem olmasının nedeni Laik bir düşünce olmadığı için katma değer yaratan bir nitelik çıkmıyor.
Köy enstitülerini hayata geçirmiş bir ülkenin evlatlarıyız. Bugün geldiğimiz nokta yaşam tarzlarını tartışmak. Bu ülkenin kurucuları tüm bunları yaparken o şartlarda yaptılar. Çatır cutur yapısal değişikler yaptılar modern ve bağımız bir ülke için.
Gelmişsiniz neo liberal politikalar öneren şimşek ve babacanlari burda övüyorsunuz. Yahu biraz alın bakın Şimşek ve babacan ülkenin kaynaklarını peşkeş mi çektiler yoksa harbiden reform mi yaptılar. Ha yaptikları bi kaç şey var sosyal güvenlik kurum iyileştirmeleri ve finansalar kuruluşların derinleşmesi vs. ama bunlar de ımf'nin baskıyla kendisi için önerdiği taslaktan zaten.Yok abicim yapısal dönüşüm dediğimiz şeyleri yapan yok. gelen bi kaç yıl ile çevirmeye çalışıyor. Bak 2001den beri turkiyeye uygulanan imf politikası sonucu özelleştirmelere. Var mı elde bir şey? TT var o da batı batacak durmadan yapılandırma peşinde. Yanlış hatırlamıyosam 54milyar dolar özeleştirme yapıldı o paralarla katma değer yaratacak sektöre girebildik mi? hayır. Neden? Çünkü nitelikli iş gücü yok, peki onu nasıl sağlarız. Güçlü ve özgüven aşılayan bir eğitim.sistemiyle onu da ancak laik düşünce sistemiyle temelendirirsiniz.
Sekuler bir hayatı farklı anlayan bir ülkenin çocuklarıyız. Bugün günümüz Turkiyesinde hala yaşam tarzı meselelerini konuşuyorsak yabancı sermayeye tabi ki muhtaç kalırız. hata yalvarırız gel diye.
gelir tıpkı on beş sene önce geldiği gibi süpürür gider on sene sonra çocuklarımız daha da perişan olur.
Çözüm belli, kendi insanlariyla barışık bir yaşam kuracak bu ülkede politika yapıcıları. O da tek seslilik ile olmayacak, neo liberal politikalarla emekçileri ezmeyen grev yasağı koymayan sağlık sistemini tamamen parasalaşmasi üzerine kurmayan basın özgürlüğü ve eleştiriyi vatan düşmanlığı saymayan, ülkeyi insanlık düşmanı tarikatlara teslim etmeyen, laik ,demokrat ve bilim politikaları kurtaracak.son olarak Bugün faiz artırmak peşinde koşan bir insan bu ülkenin düşmanıdır. Bu ülke 1980lerden beri soroslara para yediriyor.
Edit:imlâ ve yazım hataları çünkü arabada yazdım;)
-
@te_go_çı bir babacan ve şimşeki övücü kelime kullanmadım. Neoliberal politika öneren şimşek ve babacan deyip onları kötüleyici uslüp kullanmışsınız ama aşağıda cümlenizi bitirirken de neoliberal politikalara ihtiyaç var demişsiniz.
Sizin sunduğunuz çözüm önerisi sadece eğitim mi ? Ne yapalım bu forumda proje taslakları filan mı paylaşalım ? Hayır başta siz demokrasi saygı eğitimden bahsederken burda ki yazılanları küçümseyici uslüp kullanıyorsunuz.
İnanın bende işim gücüm olsun isterdim hatta vaktim olmasın isterdim bazı şeyler yapmak için. Malesef karşınızda defalarca sınavlardan elenen hala yılmadan çalışan. Özel sektörde iş kovalayan biri var. Ve karşınızdaki çoğu insan aç; işi yok gücü yok. Farklı dönemleri kıyaslarsak hataya düşeriz zannımca her dönem kendi içinde değerlenir. Ders çıkarmamız lazım. Eğitim sisteminde yapısal reform yapılması şart lakin ama geçmiş eğitim sisteminin birer denekleriydik bizde napalım kötü eğitim sisteminden geçtik diye çalışmayı okumayı mı bırakalım. Eğitim aldık şükür, özgüvenimiz tam ; ben kültür mantarcılığı sektörüne atılıp kendi işimi kurma yoluna kadar gitmeye çalıştım. Lakin sermayesiz desteksiz piyasasız bazı şeyler yürümez. Bataklıkta çırpınırsan batarsın , iyi yüzücü olman sonucu değiştirmez. Size katıldığım yerler var Ama katılmadıklarımda var. Saygı duyuyorum ama niyetimi söyleyiş tarzımı bilmeden hakkımda birilerini sevici birilerini kötülüyeci tarzda yaklaşmayın. Sizle niyetim tartışmak değil farklı fikirlerinizi saygı çerçevesinde öğrenmek. Sürçi lisan ettiysem affola iyi geceler. ️ -
@secret güzel sözleriniz için teşekkrüler.
Bu tür sorunları siz tek ya da sadece ben yaşamadigim için hiç O araya değinmedim. Temel şeylere değindim. Inanın kimse kimsenin umrunda falan değil, döviz kuyruğu falan denilmiş yukarda.. Eee burdakiler de dürüst değil ki(forum)
Korkuyoruz abicim korkuyoruz sürekli bir korku içinde yaşıyoruz, bakalim nereye kadar sürecek bu korku sarkacı.Kötüleyici sözler kullanmadım ortada olan şeyleri söyledim.
Mehmet Şimşek'in nerden geldiğini iyi bilirim hangi ekolden olduğunu iyi bilirim.
Yazdıklarıma gelince neo liberal politkalrin etkili olduğunu falan yazmadım. Yanlış okudunuz ya da gözünüzden kaçtı.
imf taslağı için diyorsanız onu da kendisi için yaptı zaten diye ekledim.Güzel anmalara;)
-
Türkiye’nin yapısal sorunlara bir yana Trump Ab, Asya ve Ortadoğu ülklerine ciddi anlamda ticaret savaşları açmış durumda.Bugün imzaladığı kararname ayrı bir baş belası.Bu adamın derdi nedir çözemedim hala.Başa geldiğinden beri Obama dönemindeki tüm ılımlı politikaları rafa kaldırdı.
-
Kredilerle,borçla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Tasarruf zaten çok zor. Bu süreçte dolar kazanmak lazım. Bunun için de dolar harcamak gerekiyor. Fakirde zaten dolar yok.Kimde var? Zenginde var.Zenginler zenginliklerine zenginlik katacak. Orta halli ve orta altı can çekişecek. Orta halli bir çok insana gaz verip dövizlerini bozdurttular birde.
Çok canım sıkılıyor memleketimin şu haline. Allah sonumuzu hayretsin. -
@te_go_çı daha fazla cevap vermeyeceğim şu an tek dileğim var döviz kurundan gözümün daha fazla kanamaması ekonomi adına teşekkür ederim
-
Arkadaşlar dolar dediğiniz para birimi aslında bizim yurtdışı alımlarımızın fiyatı anlamına geliyor. Bugün Türkiye ekonomisinin GSYH inin 3 trilyon civarında olduğunu konuşuyoruz ve Türkiye'nin geçtiğimiz yıl ki dış alımı 234 milyon dolar. 234x4 = demekle 234x5,5 demek arasında muaazzam bir fark var. Yani ülkemizde üretilen bir malın üretim sürecinde veya nihai mal olarak alımında kullandığımız para birimi dolar. Dolar beni etkilemiyor diyenlerle muhatap olmaya gerek yok. Senin ülkende kullanılmak üzere yapılan dış alımın fiyatı %40 civarında artış sağlarken, dolar kurunun artması seni nasıl etkilemez. Cebinde her zaman dolar mı gezdiriyorsun? Maaşını dolar üzerinden mi alıyorsun? Da seni etkilemiyor diye sorarlar adama. Çünkü başka türlüsü mantıklı değil. Gelelim bu sorunu nasıl çözeceğimiz meselesine. Arkadaşlar aslında bir insanın gerçek anlamda üzerine düştüğü bir konuda çözecemeyeceği problemi yoktur. Aynı şekilde bunu makro düzeyde ülkemize de uyarlayabiliriz. Bizim ülkemizin temel problem olarak gördüğü mesele nedir: Ülkede yeterli düzeyde enerjinin üretilmiyor olması ve ithalatın %10 - %15 inin enerji alımı olarak gerçekleşmesi. Peki bizim gibi akaryakıt, doğalgaz vs. gibi doğal kaynaklara sahip olmayan bir ülke enerji ihtiyacı sorununu nasıl çözebilir? Öncelikle sorunu kaynağında çözmeye çalışırsın. Gerçekten rezerv yok mu? Veya varsa neden çıkarılmıyor? Burada söylenenlere itibar edersek ülkemizde rezerv yeterli değil veya ederi bulurunu geçiyor. O halde, alternatif enerji kaynaklarına ağırlık vermeliyiz. Ülkemizde son yıllarda rüzgar ve solar sistemler üzerinden elektrik enerjisi üretimi bir hayli arttı. Tabi doğru tespitlerle çok daha fazlası sağlanabilir. Bunun yanı sıra enerji kullanımı için azaltıcı önlemler alınabilir, hane halklarına, sanayicilere, fabrikatörlere teşvikler verilebilir. Avrupaya bakıyorsun, adamın kendi için yaptırdığı evinde dahi elektriğini kendi karşılayacak bir sistemi oluyor ve devlette buna destek çıkıyor.
Burada sadece enerji üzerinde durdum, aslında her konu da kendi göbek bağımızı kendimiz kesebiliriz. Tamamen ve kökten bunu yapamasakta dışa bağımlılığı yıldan yıla azaltabiliriz. Yani şunu ifade edeyim: Doların yükselişi yediğin ekmekten, almayı düşündüğün eve, dolaptaki çilek reçetinden, çocuğun için alacağın oyuncağa kadar her şeyin fiyatını etkiliyor. Bunu bu şekilde kodlamazsan biz seninle bunun önlemini nasıl alacağımızı konuşamayız. Gerçekten önlem almakta dışa bağımlılığı azaltmakla sağlanır. Bunun için de düşünmek, çabalamak, üzerinde durmak tekrar tekrar denemek gerekir.
-
@luthor bana göre çine alternatif ucuz iş gücü sağlamak. Bunu da en iyi gelişmekte olan ülkelere karşı doları değerli kılmak ve sonuç ucuz iş gücü başarılı mı . Başaralı şuan daha da ileriye gidilebilir. Tabii burda ekonomik altyapımız da berbat. İnşaat dan başka birşey yapmamışız ki böyle kırılgan olduk.
Artık dolarizasyon....