2018 ekonomik krizi
-
En başta herşeyden önce değişmesi gereken belli başlı şeyler var ; israf ( her yıl yeni model telefon alan insanlarımız var git dil kursuna desek pahalı der ama 3.500 liraya da telefon alır.tabi parası olan varsa birşey diyemem. Sadece örnek.) , ülkede inşaattan ziyade başka şey yapılmalı deyince şöyle bir kesim var güzel evde oturuyorsun daha ne hükümet düşmanı. Arkadaşıma dolar uçtu dedim diyor ki aman geri düşer. Ve bu kişi üniversite mezunu. Ülkeden bihaber. , farklı fikirlere saygımız yok; en basiti kendi akrabalarıma dedim dolar gördüğü yeri unutmaz. Harcamalarınıza dikkat edin dedim. Bana tepki hemen üniversite okudun ya başımıza ekonomist mi oldun. Hemen ülkeyi beğenmiyormuşum gibi konuşma tarzları. Bir se kulaktan dolma bilgiler seçim sonrası dolar 3 olacak diye oy veren insanlar biliyorum. Ekonomi ve politika olayının farklı olduğunu algılamamız lazım. Dolar yükseldi diye sevinen bir kesim var çünkü dolarları var . Hala işsizliği gençlerin başarısızlığı olarak tanımlayan ve kendince mercimek tanesi kadar zekasıyla dalga geçtiğini düşünen bir kesim var. Okudun da ne oldun diyen bir saçma sapan insan silsilesi var okudum işsiz olabilirim ama en azından konuşmayı öğrendim, en azından çevreye çöp atmamayı öğrendim nasıl oturulup kalkılacağını öğrendim. En azından bugün olmazsa diplomamdan ekmek yiyeceğimi biliyorum. En azından dar zihniyetli biri değilim. Hepimiz herşeyden şikayet ediyoruz ama kimsede kendini değiştirmek için uğraşmıyor. Ha bide sen yaptın da kim engel oldu diyen var zaten adamakıllı bir proje tübitaktan geçmesi nasip olmadı. Tübitakta bi tanıdığım vardı sordum dedi komisyonda 500 profesör var hepsi inceliyor olur olmaz raporu veriyor projeler geçmiyor dedim bende 500 çok değil mi dediğimde gülümsemesi rant rant rant diye bağırıyordu. Diyorum hep yurtdışında ödül alınıyor diyorum illa burdada alınır. Bizim milletimiz salak bir insan topluluğu değil aksine zeki bir toplumuz. Okulda birşey üret öğretmenimden bile duydum sana mı kaldı bunu düşünmek. Engel değil de ne bunlar ? Üretmek fiziksel olarak yapılan birşey değil. Önce bilgiyi düşünceyi üreteceksin sonra şekil alacak. Neyse şimdi yine beni doğru anlamayıp laf eden olur. Selametle..
-
Yani ben söyleyeceklerimin çekileceği tarafi bildiğim için kendimi tutmaya devam edeceğim ama şunu söyleyeyim sadece; bizim onca formasyonumuz, bu konuda sunabileceğim hazir yüzlerce sayfalik çözüm dökümanı malesef kifayetsiz. O nedenle bunlara hiç girmeyeceğim ki sizler de farkli iletilerde çok güzel dile getirmişsiniz bir çok sorunu ve gerekçeyi.
Ben farklı şeylerden bahsedeceğim.biraz. Rantiyenin bilgeliği bizi bu noktaya getiren en temel unsur. Elimizi dokundugumuz yerden korkunç ve kibirli ve ötekileştirici bir cehalet bulaşıyor üstümüze başımıza.
Ahlâkı sadece ette arayan ahlâksızların ülkeyi her gün biraz daha kuşatması, kovaladığı, değer biçtiği, kazanmak için her yolu mübah saydıklarini ahlâk kapsaminda değerlendirmemesi, konuyu hep aynı dar çerçeveye hapsederek kendi aymazlıklarından odaği kaydırması ve toplumdaki bu dönüşüm en ciddi sorunumuz.
Net bir şekilde şunu söyleyebilirim, herkes, bu işten kazanan, kısa dönemli kur vurgunları yapan, ellerini ovuşturan kim varsa her şeyin farkında. Geldiğimiz yerin de, gittiğimiz yerin de.
Ülkenin bunca temel yapı taşının içerden çürümesiyle gelen bir çöküş var. Yok olan bir töremiz ve değerlerimiz var. En temel insani çerçeveden bile adım adım çıkışımız var. Ancak bunu anlatabileceğimiz düzeyde insan sayısı malesef çok az. Dilinde pütür kalmamışlar bu durumu süt liman sundukça ve sandıkça malesef çıkar yolumuz yok. Politika değil populizm kazanmaya devam edecektir ve kaybeden biz; madden ihalesi, rantı, arazisi, inşaatı, dövizi, altıni olmayanlar manen de bu ülkeyi seven gençler olacaktır. Bizim gidecek bir ülke pasaportumuz yok. Gitmeye niyetimiz de yok. Nasıl bu rant cumhuriyeti dağıtılıp, bu sığ sulardan nasıl çıkılır buna kafa yormak gerek.
Allah sonumuzu hayretsin hepimizin. -
@paretowilfredo, içinde söyledi: 2018 ekonomik krizi
Yani ben söyleyeceklerimin çekileceği tarafi bildiğim için kendimi tutmaya devam edeceğim ama şunu söyleyeyim sadece; bizim onca formasyonumuz, bu konuda sunabileceğim hazir yüzlerce sayfalik çözüm dökümanı malesef kifayetsiz. O nedenle bunlara hiç girmeyeceğim ki sizler de farkli iletilerde çok güzel dile getirmişsiniz bir çok sorunu ve gerekçeyi.
Ben farklı şeylerden bahsedeceğim.biraz. Rantiyenin bilgeliği bizi bu noktaya getiren en temel unsur. Elimizi dokundugumuz yerden korkunç ve kibirli ve ötekileştirici bir cehalet bulaşıyor üstümüze başımıza.
Ahlâkı sadece ette arayan ahlâksızların ülkeyi her gün biraz daha kuşatması, kovaladığı, değer biçtiği, kazanmak için her yolu mübah saydıklarini ahlâk kapsaminda değerlendirmemesi, konuyu hep aynı dar çerçeveye hapsederek kendi aymazlıklarından odaği kaydırması ve toplumdaki bu dönüşüm en ciddi sorunumuz.
Net bir şekilde şunu söyleyebilirim, herkes, bu işten kazanan, kısa dönemli kur vurgunları yapan, ellerini ovuşturan kim varsa her şeyin farkında. Geldiğimiz yerin de, gittiğimiz yerin de.
Ülkenin bunca temel yapı taşının içerden çürümesiyle gelen bir çöküş var. Yok olan bir töremiz ve değerlerimiz var. En temel insani çerçeveden bile adım adım çıkışımız var. Ancak bunu anlatabileceğimiz düzeyde insan sayısı malesef çok az. Dilinde pütür kalmamışlar bu durumu süt liman sundukça ve sandıkça malesef çıkar yolumuz yok. Politika değil populizm kazanmaya devam edecektir ve kaybeden biz; madden ihalesi, rantı, arazisi, inşaatı, dövizi, altıni olmayanlar manen de bu ülkeyi seven gençler olacaktır. Bizim gidecek bir ülke pasaportumuz yok. Gitmeye niyetimiz de yok. Nasıl bu rant cumhuriyeti dağıtılıp, bu sığ sulardan nasıl çıkılır buna kafa yormak gerek.
Allah sonumuzu hayretsin hepimizin. -
zannediyorum an itibariyle artık kriz yok diyen arkadaşlarda kabul etti. Sorun ne papaz ne haham bizim yönetilemeyen ekonomimiz böyle basiretsizlik olmaz. yazık.
-
Ne kerizi keriz ne arar la bazarda
-
Hâlâ dış güçler hâlâ dış güçler. Tamam eyvallah onu kabul etmemek mümkün değil de e abi bi bak kendine sor biz neyi yanlış yaptık de ya. Milleti salak yerine koyuyorlar.
-
@onuktekin şakkadanak çözerler hocam. Batan çok olur. Zengin daha zengin. Sonra büyüyoruz.keşke hedefimiz kalkınma da olsa
-
Yaa inanamıyorum dolar 6 .46 olmuş şoktayım şu an artış hızıda gttikçe hızlanıyo noluyoruz yaa gercekten batıyomuyuz çok üzülüyorum şu an:(
-
@secret imf günleri tekrar gelir gibi geliyor. Büyüme de içi boş bir büyüme. Kalkınma konusunda adımlar hep geriye gitti. Neyse herkesin bildiği süreçler konular tekrar tekrar yazmanın anlamı yok. Yerel seçimlerde meydanlarda bunun suçunu da İsmet İnönü'ye dayandırırlarsa şaşırmam.
Ektiklerini biçiyorlar ama ilan sana bana oluyor. Bakalım 2 de açıklama yapacaklar. Anlatacakları planı çok merak ediyorum. -
Ekonomi alarm vermekten vazgeçti titanik gibi batıyoruz...
-
Herkes panik içinde .dolar su durumdayken toplantıyı erteliyorsa onlarda panik içindeler . Aksama kadar 7 tl bulur gibi duruyor. Gemi çoktan su almıştı ama anlayana ..
-
@tysbyno-hi ekonomi planı toplantısı ertelendi mi?
-
Toplum olarak bu kadar sakin olmamız da hiç normal değil.
-
@burcuburcu 14.30 da toplantı yapılacak
-
@north-remembers ertelendi hocam
-
bir an önce aklımızı başımıza toplayıp kanal istanbul gibi zırva projeleri rafa kaldırmamız gerek. Boşa harcayacak bir kuruşumuz yok...
-
Hayrolsun inşallah atlatırız biran önce. Ancak günlerdir tl eriyor çıkıp da bir kişi mantıklı bir açıklama yapmadı sanki memleket topyekün tatilde gibi bi vaziyet oluştu. dolar düşecek denmekten baska laf edilmedi. ovp açıklaması da 14.30 a ertelenmiş haftasonu yaklaşıyor bu psikolojiyle haftasonuna girersek eğer panikle sığ piyasalarda daha da yükselir kurlar iyice kontrolden cıkar. insallah düzgün bir yol haritası ortaya konur da bi nefes alır memleket. dalga geçilecek caps yapılacak seviyeleri de geçtik. artık espriler şakalar gördükçe moralim bozuluyor. bi taraf koltuk savaslariyla bi taraf papazla bi taraf da anket sirketi icin kanun teklifi hazırlarken gelecegimiz caliniyor. oturun hep beraber siyasi rant kosturmadan bi çözüm bulun. nerede bu siyasetçiler hiç biri ortada yok.
-
@north-remembers pardon hocam ya şaşırdım iyice :))
-
@onuktekin ben de iyice şok oldum ya dedim nasıl bir daha ertelendi
-
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdadıma saldırdımı, hatta boğarım! ...
-Boğamazsın ki!
-Hiç olmazsa yanımdan kovarım.
Üçbuçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticâın şu sizin lehçede ma'nâsı bu mu?Uysal koyun olmamalıydık elbette ama yumuşak başlı olmalıydık.
Şimdi ciğerlerimiz yandı kül oluyor.