2018 Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (300 Kişi)
-
Bu sinav nasil yüksek kapatcak acaba?
-
İcazet ile rizayi karistiriyorsunuz
Riza TDK: isim Razı olma, isteme, istek -
@enki Hocam siz hiç şöyle bir cümle kurdunuz mu bugüne kadar : “BEN DGUY OLMAYA RIZA GÖSTERİYORUM” ?
-
@can-mavi O kazai rustun farkli bi unsuru kucugun rizasi disinda kucugun bizzat basvurusu var.
-
@can-mavi cevap safi vergi yuku degilse vergi kapasitesi hic degildir.vergi kapasitesi gsmh nin vergilendirilecek maksimum kismini gosterir.
Mesela colin clark vergi kapasitesinin gsmh ye oraninin max yuzde 25 olacagini soyler.
Adi ustunde ortada ödenen yük(vergi) var.cevabin vergi yuku ile alakali oldugu kesin. -
@can-mavi vergi denetmenliği sorusu.mantiken de vergi yükünden bahsediyor kapasite alakasız. Kişinin ödediği vergiden yardımların çıkarılması üzerine kaldığı vergi yüküdür
-
@can-mavi Hocam kimsenin suçu yok şıklar net olsa zaten tartışılmaz ki.Burada kim linderi ya da verginin aşamalarını tartışıyor.Herkes kendi yaptığının doğru olduğunu umuyor.Bence sorularla kalp kırmanın bir manası yok.Kimsenin kimseye doğrularını kabul ettirmesine gerek yok.Çok şükür bir çok kaynak var herkes çelişkide kaldığı soruyu araştırsın baksın.Kurum bunu doğru kabul ediyor diye bizlerin yanlışı öğrenecek hali yok.İnşallah hakedenler olarak hep birlikte mülakat başlığında bunları gülerek hatırlarız.
-
@moonlight Bu boyle uzar gider.Benim kullanmadigim bir suru eski turkce kelime var.Olcut ben degilim.Peki ben size soruyim cocugun rizasi olmazsa ergin olabilirmi ? Cocuk istemiyor kabul etmiyor onaylamiyor ne derseniz deyin.
-
@enki, içinde söyledi: 2018 Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (300 Kişi)
İcazet ile rizayi karistiriyorsunuz
Riza TDK: isim Razı olma, isteme, istekHukuk da rıza "kişinin kendi tasarrufunda bulunan bir şey üzerinde , istek de bulunulan konu hakkinda onay vermesi , Rıza ile isteğin örtüsmesi " tanım da bu nakalelerde
-
@can-mavi Tamamda hocam kucugun riza gostermesine gerek yok demis oluyorsunuz yanlis diyerek.Yani kucuk riza gostermesede olur.
-
@enki şuna da cevap verirseniz Hocam ben de tartışmayı burada bitireceğim , madem “Rıza ile istek aynı şey kanun neden KÜÇÜĞÜN İSTEĞİ ve VELİSİNİN RIZASIYLA diyor” ??? “ Rıza iken aynı şeyse neden KÜÇÜĞÜN VE VELİSİNİN RIZASI İLE DEYİP GEÇMİYOR? Kanun TDKda Rıza İLE isteğin aynı anlama geldiğini bilmiyor mu yoksa? gerçekten bilmediğim için soruyorum ve beni ikna edersen çok sevineceğim ,, zaten bu soru gitti ben sadece ikna olmak istiyorum evet bak bir daha bu yanlışa düşmemeliyim demek istiyorum ??
-
Mesela yargitay kararindan bahsettiniz suanki mevzuatta kazai rust diye birsey de yok ergin kilinma o artik.
-
@enki onu ben demiyorum , kanun koyucu kanunda bahsederken çocuk hakkında iki terim kullanmış , çocuğun isteği , çocuğun menfaati .. Çünkü istek ile rıza anlam olarak ne kadar birbirine benzese de farklılıklar var , birini yukarıda söyledim , diğeri ise zamansal ayrım , istek rıza dan önce olmasi gerekir , rızanın olusabilmesi için önce herhangi bir konu hakkında istek oluşması gerekir , ornegin kanun veli nin rızası diyor , isteği demiyor , bir istek olacak ondan sonra mahkeme soracak veliye rıza var mı diye , kaldı ki kanunda veli nin rızası derken çocuğun isteği diyor yani veli gidip de mahkemeye dava açamiyor çocuğun Ergin kılınması için
-
@can-mavi durum bu 15 yaş kesin olarak yanlış ancak bu şık da yanlış maalesef
-
@can-mavi Hocam kiymet verdigim bir arkadasimizsiniz lakin siz de fazla israrci olarak kendi yanilgilarinizi hiddetle buraya aktariyorsunuz. Ben son noktayi koyayim siz direnmekte devam edebilirsiniz. Kapasiteyi savunanların tek savı vergi yukunde bölümde gelir olmaması. Ancak atladiginiz bir unsur da var ki kapasite hesaplanirken de gelire bolmek gerekiyor. Bu demek oluyor ki payda soruda ihmal edilmiş. Pay kismi da net vergi yükünü ifade ediyor.
-
@moonlight O konuda haklisin eger kanun birini degistirdiyse digerini neden degistirmedi.Suan mevcut konusma dilinde riza onama anlamina geliyor.Eskiden isteme anlamindada kullaniliyordu muhtemelen.Kucugun rizasi artik eskidigi ve kucugun onayi anlasildigi icin degistirildi diye dusunuyorum.
-
@enki Zaten kucugun istegi yapsalardi o soruyu sormanin anlami kalmazdi.Amac dusurmek.Hatta bende ilk kucugun rizasini isaretledim 15 yasi doldurmus manasinda kullanmislardir diye.Sonra silip degistirdim sanirim hala tam emin degilim.Bilgi degil cakallik sorusuydu.Ayni sekilde ayrilabilecek yedek akce sorusundada bi hinlik aradim ama turkcem yetmedi anlamaya
-
Küçüğün isteği varsa rızası da hayli hayli vardır diye düşünülmüştür belki de.
-
@kaimoğlan şair vergi yükü / kapasitesi konusunda haklı olabilirsin belki de karışıklık tamamiyle paydanın ial ediliyor olmasından kaynaklidir , ama bu sefer de sorudaki hiçbir şık sorunun cevabı olmamış oluyor ,yani kurum bunu sormak istemiş diye bir şey olamaz (malesef gib de oluyor) en son kaymakamlık sinavıni hatırlayın , imkb sorusu nasıl iptal oldu , aslında gayet açıktı .. demek istediğim bu sınavı gib değil de vdk veya osym'nin sayıştay - hakimlik - kaymakamlik sınavı vs olsaydı iptal sebebi ydi .. sorumun yanlış olmasi doğru olması inan zerre umrumda değil , bu ve erginliğin sorusu ister katılırsınız ister katılmazsınız ama soru iptal nedeni .. hee gib iptal eder etmez bilemem ki iki soruyu da safi vergi gayreti ve 15 yaş olarak kabul edecek orası da ayrı
-
Daha once cikmis soru gosterdiniz ve milli gelire bolunmemesine ragmen cevap net vergi yuku kabul edilmis. Soruda bende afalladim milli geliri gormeyince ama gidipte vergi kapasitesine kaymadim. Vergi kapasitesini etkileyen faktörler:
Ulkenin ve kisi basina dusen geliri
Ekonominin yapisi
Mükelleflerin davranisi vs...
Yani soru kokuyle vergi kapasitesi arasinda nasil bag kurdunuz gercekten anlamiyorum.