2018 Ziraat Bankası Uzman Yardımcılığı ilanı
-
@maguc, içinde söyledi: 2018 Ziraat Bankası Uzman Yardımcılığı ilanı
Sınavda bir soru vardı,Ticari banka olan yani sabah ki sınavda, aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin yakın dönemde yaşadığı ekonomik problemler arasında yer almaz diye
A)Düşük Büyüme
B)Paranın değerinin devalüe olması. Diğer şıklar kesin değildi zaten.
Normal şartlar altında Cevap Düşük büyüme olmalı ama esnek kur sisteminde yerli para, yabancı paralara karşı değer kaybedebilir ancak devalüe olmaz daha doğrusu Devalüasyon sabit kur sisteminde parasal otorite tarafından yerli paranın değerinin düşürülmesidir. Esnek kur sisteminde böyle bir sorun ortaya çıkamaz. Paranın satın alma gücü azalabilir ancak devalüe olmaz (edilmez). Bu nedenle yani kelime hatası sebebiyle bu sorunun iki cevabı oluyor bu bağlı olarak sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Soruyu hatırlayan yada bir yorumu olan var mı ?Ben düşük büyüme yaptım, bu kadar derin düşünmemiştim.
-
Biz sabit kur rejiminde miyiz ki devaluasyon olsun çok bariz belliydi cevabın devaluasyon olduğu bence
-
Sınavda bende düşük büyümeyle arada kalmıştım fakat devaluasyonu görünce A şıkkını gözüm görmedi:))
-
Yakın dönem dediği için ben de devalüasyon yaptım
-
Cevap dusuk buyume,ulkemizde para deger kaybettigi icin ihracat artti ve malum ithalatta zorlandik hasila artti ve daha bir cok neden var,2017 sloganlari ve secim sloganlarina bakarsaniz herkes cok buyudugumuzu gozumuze soktu,devealusyon olayi ise sabit kur da evet ama paranin devealusyona ugramasi icin illa mudahale gerekmiyor buyuk oranda bir deger kaybi yasadik bakiniz geven aya yuzde 40 devealusyon oldu kimsenin ruhu duymadi,son zamanlarda aciklanan verilerde ekonomik analiz icinde tek olumlu sey buyuyor olmamiz bu tabi sadece kisa donemde gecerli ama,yinede sukur kisa donemde olsa stagflasyon yasamiyoruz,neyse bence cevap dusuk buyume,bu arada bu soruyu hatirlayan arkadasi tebrik ederim:)
-
@duyguuu37 haa tabi sadece literatur konusulursa arkadasimizin dedigi gibi 2 cevap oluyor
-
Ben de sınavda bu kadar detaylı düşünmeden düşük büyüme demiştim
-
@maguc b sıkkında literatür hatasi var sorunun kendisinde mantık hatası var yakın zamandan kastı ne? Bir tarih aralıgı yok.2017 kpss de iktisatta iptal edilen turkiye ekonomisi sorusuna benziyor soruda 2.dunya savasi sonrasi gelisme soruluyordu 1950 deki gelisme de 2017 deki gelisme de 2.dunya savasi sonrasiydi ve bu mantik hatasindan dolayi soru iptal edildi.Devalüasyon ya da paranin devalüe olmasi icin merkez bankası ya da hukumetin paranin degerini sabit kur icinde mudahele edip yabanci para karsisinda dusurmesidir.Şıkta paranin devalüe edilmesi yazsaydi şık kabul edilebilirdi.
-
@duyguuu37 hocam gecen ay yuzde 40 a yakın devaluasyon oldu cumleniz yanlis aslolan TL yüzde 40 değer kaybetti ikisi farkli seyler
-
@emilsax tabiki haklisiniz hocam,ben sadece su an bir esnek kur rejimini uygulayamadigimizi soylemek icin o cumleyi kurdum,tesekkur ederim: )
-
@ozge17 ben eşime de diyorum hep.resmen bi iibf fakültesi daha bitirmiş kadar bilgi yükledim bu kpss sürecinde..muhasebe hukuk gibi derslerde herkesin temeli varken benim sıfırdan başlamam çok yordu.hala aman aman sonuçlar alamıyorum kpss den.sıralamam bu sene 11 bin.
en son halkbanktan elendim mülakatta ve olsaydı asla bi daha uğraşmayacaktım kpss ile...
türkiye finans katılım mülakatına kaldım ondan da elendim.
bankaya yerleşirsem artık bırakacağım yoruldum.
bunun dışında üniversiteden sıfır muhasebe ile mezun olmuş ben kpss deki 23 netime güvenerek smmm staj başlatma sınavına gireceğim.alternatifler üretmek lazım artık.. -
@duyguuu37 Hocam, paramızın değer kaybetmesi ihracatımızı arttırmıyor maalesef. Paranın değer kaybıyla ihracat artış oranımıza bakarsanız bu net olarak gözükür. Uluslararası İktisat'taki en büyük palavralardan biridir bu.
-
@bluephantom marshall lerner kosulumuzu saglamadigimiz icin deger kaybi yasayan paramiz ihracatimizi arttirmiyor
-
@bluephantom sadece teoride ogrendigimizle konustum hocam,soyle duzelteyim ihrac mallarimiz tüketim malı,ithal mallarimiz da uretimde girdi olarak kullanmamiz gereken mallar, bu durumda kur artinca fiyat artiyor ve tuketim malina (ihrac malina)talep azaliyor yani satis yapamiyoruz,cunku biz dis dunyaya elzem yani zorunlu bir sey satmiyoruz,ithalde ise fiyat artsada malum ki uretim icin talebi hizli dusuremiyoruz,ihracat rakamlarina baktim simdi aslinda hasilada guzel bir yuzdesi var ancak ithalat daha fazla oldugu icin negatif net ihracat sonucu almisiz,bu durumda biz buyuyoruz ama iç talep ve ithalat agirlikli surdurulemez ve surekli cari acik vererek,gece gece guzel beyin firtinasi yaptim tesekkur ederim insallah hatam yoktur,o soruyu cevaplarken de inanin hocam bu bolca ezbere dayali sinav sisteminde evet buyuduk kur soyle bu boyle diye dusunerek yaptim,neyse konuyu saptirdim sanirim iyi geceler:)
-
Insallah yarin gelir idaresi gibi ziratte bizi sevindirir:)
-
Öncelikli problemimiz: 1 sinavin aciklanmamasi 2 GUY'un ardina aciklaniyor olmasinin lehimize olmasi 3 ve en onemlisi hem kamu kurum mulakati hem de ziraat mulakatina girecek bireylerin "kendimi garantiye alayim da gerisi onemli degil" dusuncesiyle, mesela ziraatte baslayip, kamu kurumu olursa kamu kurumuna gecip, kendisinin yerine ziraatte calismayi dusunen adayi egale etmesi... Kisi istedigini yapar, puan onun puani ona bir sey demem tebrik de ederim her ikisini de kazandigi icin hem aman deyim tartisma olsun diye de yazmiyorum fakat buna dair bir cozum bulmak zorundayiz aksi halde adam yerimize girdi diyelim, egitimin 3. haftasinda siz baskaca yollara coktaaan girmis olacaksiniz, adam kamu kurumu oldu diye ziraati terkedip gidecek, hem siz ziraatsiz hem ziraat sizsiz, ne ziraat ister ne de bizler degil mi?
Ben derim ki gelin mulakata kalirsak ins, şöyle yapalim: ziraate mecbur kalan,ziraati gercekten isteyen ya da benzeri gerekcelerle ziraatli olmasi gerekenler, hepimiz ayri ayri (mulakat nasip olursa), İ.K.'cılara sunu hatirlatalim: lutfen yarin birgun baska bir kamu kurumu icin kurumunuzu yuzustu birakmayacak kisileri secin...
Muhtemelen yine "biz desek ne degisecek ki?" diyenler de cikabilir ama biz, farkli farkli mulakatlarda birkac insan kaynaklari uzmanina bu durumu hatirlatirsak, boylece oznel degil nesnel bir kanaat oldugu algisiyla onlar da amirlerine bu durumu aktaracaklardir.
Aciklanma mevzusuna gelince "ziraat destek" twitter hesabi DM'ye acik. Isterseniz yarin saat oglen 13.30'da, tam yemekten donmuslerken kendimizi hatirlatalim. -
@muhalba ya zaten koskoca devlet bankası düşük büyümedeyiz der mi? Ben soru üzerinde çok düşünmemiştim ama hangi devlet adamına sorarsanız sorun düşük büyümedeyiz der mi demez soru bence düşündüğünüz kadar derin değil
-
@ozge92 buda ayri bir yaklasim :)ama mantikli aslinda hocam hic boyle dusunmedim
-
@duyguuu37 inşallah doğrudur yaklaşımım
-
@duyguuu37 Hocam merhaba öncellikle.
Dalgalı kurda paranın değer kaybetmesine devalüasyon denmez depreciation(değer yitimi) denir.
Cevap düşük büyüme olamaz Tr ekonomisi düşük buyume sorumu yaşamaktadır. Bir yıl yüzde onlara varan büyümemiz genel olan bir durumu değiştirmez. Ha büyüme potansiyeli yüksek ki derseniz evet haklısnız derim ama büyüme sorunu var mı derseniz evet derim. Ben demiyorum sayısal veriler der. Öncü göstergelerde gelince en iyi özelik buyuyoruz demissiniz ama sanayi verilerine bakarak artan kursan dolayı gelen bir büyümeye aldanmayın hizmet ve özelikle yarın sektörlerine geçmiş yıllar ile karşılaştırma yapabilirsiniz. Yanıldığınızı göreceksiniz elbet.
Kisa vadede stagflasyona gelince, tam olarak mevcut durum budur kesinlikle stagflasyondayuz bunu da 3. çeyrek büyüme oranları ve verileri gelince göreceksiniz. Örnek isterseniz enflasyon, cari açık, işsizlik oranalrina bakıp görebiliriz dikat ederseniz sadece üç veri verdim size geniş bakmak isterseniz kredi ve mevduat faizlerine özelikle dikatli bakın.