29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@mehmetemir Benim de dualarım sizlerle. Bu sözler biraz daha devam etmemi sağlıyor zaten ama tarih Türkçe çalışamamış olmak daha eksik derslerin olması düşündürüyor beni sonra dediğiniz gibi nasip diyorum inşallah nasibimizde vardır emeklerimizin karşılığını alırız.
-
@Mehmetemir hocam bu yap işlet devret modelinde çok detay var kitaplarda Hukuk fakültesi düzeyinde idari için bu kadar derinlemesine bilmeye gerek var mı sizce
-
@ezo kolay yolu var hocam...
Her zaman Müspet zarar daha çok çıkar menfiden..
Bunu okusun herkes Allah'ın izniyle herkes anlayacak..
Şimdi Müspet zarar nedir?
Akdin ifa edilmemesi sebebiyle doğan zarar..Şimdi Menfi zarar nedir?
Akdin geçersiz olmasından doğan zarar..Buyrun:
Ali ile Ayşe bir araba satım sözleşmesi yapacaklar ve Ali, Ayşe'ye 10.000 TL ye arabasını satacak. Tam bunlar imza atmadan Ahmet çıktı ve dediki;
Ey Ayşe hanım. Bak benim araba daha iyi herşeyi aynı ama daha temiz gel benden al 12.000 TL'ye bırakırım dedi..Ayşe hanım ise dediki;
Ey Ahmet bey. Arabanız çok güzelmiş. Eğer ben Ali beyle bu akdi yapmasa idim inanın sizden alırdım ama iş isten geçti dedi..Neyse gel zaman git zaman sözleşmenin ifa zamanı geldi ve Ali arabayı vermedi bir türlü. Tabi hukuksal süreç vb. geldi geçti en son Ayşe karşılıklı borc doğuran akitlerdeki temerrüt sonuçları uyarınca akitten döndü..
Sonra napsın yazık. Gitti araya Ahmette başkasına satmış arabayı. Araya aynı araba modelini Mustafa'dan 13.000 TL ye aldı..
Şimdi
Müspet zarar neydi?
Akdin ifa edilmemesi sebebiyle uğranılan maddi zarar demi..
Yani en başında 10.000'ne araba alabileceken şimdi 13.000 e aldı. O halde müspet zarar 3000 TL..Şimdiii
Menfi zarar neydi dostlar?
Akdin geçersiz olmasından doğan zarar demi..Şimdi olaya bakın. Ayşe, Ali'den almasa idi mutlaka gidecek Ahmetten 12.000 TL ye Alacaktı demi. Dolayısıyla akit geçersiz oldu ve en sonunda Mustafadan 13.000 TL ye aldı. O halde akdin geçersiz olmasından doğan zarar ne kadar olur? 13.000- 12.000= 1000 TL
Umarım anladınız..
Her zaman Müspet zarar daha çok çıkar menfiden...
-
@kemankeşş hocam çok ayrıntıya inmeyin genel olarak tanımı bilin yeter. O kadar önemli konu değil ihaleler daha önemli..m
-
@mehmetemir yine Mehmet hoca yine akılda soru işareti bırakmayan bir anlatım... Allah razı olsun hocam teşekkür ederim
-
@ezo estağfurullah görevimiz herkes anlasın yeterki ben sabaha kadar da anlatırım..
-
@mehmetemir peki hocam Dik kik filan bunları biliyorum ama bi de bunların ihale süreçleri var bildiğin uygulamalı olarak anlatılmış ösym buralara girer mi geçmiş yıllarda hem kpss ve diğerlerinde girmemiş sadece ilkeler usuller ortak noktaları vs mevcut ne dersiniz ?
-
@kemankeşş hocam bunlarda ilkeler, usuller, istisnalar bilin. Çok ayrıntıya girmeyin.
-
@mehmetemir sağolun
-
Alacağın temliki borç ilişkisinin taraflarını değiştirir mi değiştirmez mi?
-
@antepli-27 taraf değişmez sadece alacak hakkına sahip olan kişi değişir.
-
Dostlar deneme çözmeye başladınız mı?Ben mihenk ve monopol aldım. Ve çok parlak netler çıkarmıyorum açıkçası. 70 neti geçemedim daha.Tecrübeli arkadaşların yorumuna ihtiyacım var, iyi mi kötü mü kestiremiyorum.
-
@geneldüğümler yani deneme çözmekteki amacın olağanüstü bir doğru sayısı çıkarmak olmadığının da farkındayım fakat insanın morali bozuluyor yine de..
-
@geneldüğümler denemelerde amacınız farklı konu geçişlerine elastikiyet kazanmak olsun illa 80 üstü dogru cikarmak olmasin ve bu kalan zamanda benim tavsiyem günde 1 deneme bundan daha çok kanun okumak ..
-
arkadaslar madem borclardan gidiyorsunuz benim de kafama takilan bir sey var. muvazaada gizli islemin gecerliligi sekil sartina bagli. burada sekil sartindan kasit tam olarak ne? mesela nispi muvazaada gizli islem bagislama. tasinmaz icin bagislama sozlesmesi yapilmadagi zaman gizli islem de gecersiz oluyor. bu tasinir icin de gecerli mi? sekil sartinda benim aklim hep mulkiyetin nasil kazanildigi konusuna kayiyor. bagislama gizli islemse ve sozlesme yapilmamissa tasinir tasinmaz farketmeksizin gizli islem gecersiz mi oluyor?
-
@gaye hocam gizli işlem eğer kanuni şekil şartına Uygun ise geçerlidir çünkü Tarafların istediği o gizli işlemdir.
Örnek vereyim:
Adam gerçekte sattığı taşınmaz malı tapuda bağış gösterdi.
İmdi burda görünen işlem zaten her zaman geçersiz..
Gizli işlem ise kanuni şekil şartına Uygun olursa geçerli ki soruya bakarsınız taşınmaz satışı resmi şekilde yapılmalı geçerlilik için ama burda gizlice kendi aralarında tapuya gitmeden yapılmış o yüzden geçersizAma taşınır olsaydı malımız
Gizli işlem olarak yapılan taşınır satışı kanunen herhangi şekle tabi olmadığı için bu halde gizli işlem geçerli olurdu. -
@olursaolur Haklısınız hocam,teşekkür ederim.
-
@mehmetemir Hocam cok tesekkurler. Sekil sartindan kasit islemin resmi, yazili ya da sekil sartina tabi olup olmamasi olacak o zaman. Ben mulkiyetin nasil kazanildigi mevzusunu falan dusunuyordum. corba etmisim. yanlis bir dusunceymis.
-
@confutatis kanunda borç iliskilerinde taraf değişiklikleri olarak düzenlenmiş o yüzden kafam karıştı. Kaçırdığım bir nokta mı var?
-
@gaye evet hocam aynen dediğiniz gibi