29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@dnztrkn, içinde söyledi: 29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
@ert1234 tamam ama hangi idare mah. ?Istimlak edilen yerdeki mi, ıstimlak eden kurumun bulunduğu yer idare mhk mi?
Aslinda ikisi de ayni mahkemeyi yetkili kiliyor.Istimval kararini OHAL durumunda valiler aliyor.Valiler de ilin mulki sinirlari icerisinde istimval karari verebiliyor.IYUK md.35'te "Taşınır mallara ilişkin davalarda yetkili mahkeme, taşınır malın bulunduğu yer idare mahkemesidir" yaziyor.Sorunuzun cevabi tasinir malin bulundugu yer mahkemesi ama karari veren kurum olsaydi da ayni mahkeme yetkili olurdu.
-
@cura tama süper cok teskür.
-
Önemli bir husus:
Takas bir Yenilik doğuran haktır.
Kullanılması için karşı tarafın muvafakatine gerek yoktur ancak şu hallederde kullanılması için karşı tarafın rızası gerekir:-
Tevdi edilen eşyanın geri verilmesine/ bedeline ilişkin alacaklar
-
Haksız/ aldatma sonucu alınan eşyanın bedeline ilişkin alacaklar
-
Nafaka, ücret gibi borçlunun ailesi için zorunlu alacaklar...
Hayırlı, Nurlu bereketli sabahlar olsun...
-
-
Sınav yerleri son hafta içinde belli olacak ya merkezi yerlerin çok uzağına verme ihtimalleri var mı? Şehir dışından gelecekler için şimdiden yer ayırtmak lazım.
-
Hakkınızı helal edin ben borçlar kendi notuma bir yanlış yazmışım ama herkes okusun faydalı ve önemli bir bilgi:
Borcun naklî halinde zamanaşımı borçluya geçmez demişim. Yanlış olacak geçer çünkü zamanaşımı kişiye bağli değil borca bağlı feri hak. Ama zamanaşımı durması gibi şahsi haller geçmez sadece zamanaşımı kendisi geçer..
Borç ile Birlikte Yan Hakların Durumu Ne Olur?
Kural olarak borcun nakil sözleşmesinin yapılmasıyla eski borçlunun borcu ve yan hakları yeni borçluya geçmektedir. Bu yan haklar yükümlülükleriyle, itiraz,defi, işlenecek faizler, zamanaşımı süresi hatta muaccel cezai şartlar yeni borçluya geçebilecektir. Yeni borçlunun bu durumdan haberi olmaması bu yan haklardan sorumlu olmayacağı anlamına gelmez dolayısıyla yeni borçlu asıl borç ile beraber yan haklarla da alıcıya karşı sorumludur.
Borcun Yeni Borçluya Yan Haklarla Birlikte Geçmesinin İstisnaları Nelerdir?
Eski borçlunun asıl borcuyla ilişkili yan hakları yeni borçluya geçmekteydi. Ancak bu borçla ilişkili olmayan eski borçlunun şahsına bağlı olan yan hakları yeni borçluya geçmemektedir. Mesela zamanaşımı durması gibi...
-
@mehmetemir bozucu yenilik doğuruyor bir de hocam Tek taraflı ulaşması gereken bir işlem elinize sağlık
-
VUK da ki Tadilat sebepleri çıkar mı sizce
-
İdari hakimlik iciin DENEME onerisi olan var mi?
-
@ert1234 hocam çıkabileceğini zannetmem ama bir bakın derim yine de
-
@rettiger hocam konsensus, monopol birde mihenk alıyor genelde herkes. Ben konsensus aldım daha çözmedim çözenler memnun olduklarını ifade ettiler. Monopolü bazıları beğenmiş bazıları beğenmemiş. Mihenk hakkında fikrim yok. Siz bilirsiniz..
-
@mehmetemir hocam yani iki taraf varsa yargısaldır diyebilir miyiz. çünkü nedense oturtamadım ben bu durumu
-
@toranj aynen hocam daha kolay olur böyle yaparsanız...
-
Çıkmasını beklediğim bir husus:
Yenileme sayılmayan haller:
-
Mevcut borç için kambiyo taahhüdünde bulunulması..
-
Mevcut borç için yeni bir alacak senedi ya da kefalet senedi düzenlenmesi..
-
Çeşitli borç kalemlerinin cari hesaba sadece kaydedilmiş olması
Ancak şuna dikkat edelim, hesabın kesilmiş ve hesap sonucu karşı tarafça kabul edildi ise borç yenilenmiş sayılır..
-
-
Borç, borçlunun borcu dürüstlük kurallarına göre ifa etmesi ve alacaklının da ifayı kabulüyle sona erer. Ancak taşınmaz rehni, kıymetli evrak ve konkordatoya ilişkin hükümler bu genel kuralın istisnası.
Diyelim ki ev almak için bankadan kredi çektiniz, borcun tüm taksitlerini faizleriyle birlikte ödediniz. Borç bitmiş midir peki? Hayır, borcun tamamını ödemekle birlikte taşınmaz üzerindeki rehnin de kaldırılmasını isteyeceksiniz ki bu rehin ipotek diye de geçer halk arasında. -
Arkadaşlar, tüm konuları soruları vs bitirebilen ben tamamım diyebilen var mı?
-
@ironi hocam ben konularımı bitirdim alan için söylüyorum yoksa tarih filan bakamadım daha üstüne iki de soru bankası bitirdim olabildiğince çıkardığım notları tekrar etmeye çalışıyorum ama tamam bu iş bende diyemiyorum 100 yıl da çalışmaya devam etsem ben tamamım diyemem sanırım ee bu da birazcık üzüyor tabi
-
Öyle demeyin..
Bakın hep dedim hep diyorum...
Hukuk derya..
Hemde ne derya..
Ucu hiçbir zaman gözükmez..
En alanında otorite sahibi hocalarımız vardı onlar bile derdi yetişemiyoruz diye..
O yüzden hocam bakın hep dedim tekrar diyorum..
Herşey nasip..
İnanın gece gündüz çalışsanızda yine eksik olan yerden geliverir kazanamazsınız sınavı..
Ama iş, ev filan derken az çalışabilmişsinizdir ama hepsi bildiğiniz yerden geliverir..
Herşey nasip..
Siz elinizden geleni yaptınız..
Deveyi bağladınız ipe..
Gerisi Allah'a tevekkül..
Emin olun Rabbimiz yardım edecek..
Bize düşen güzel bir sabırdır..
Çok ama çok az kaldı..
İnanın güzel günler çok yakın değerli meslektaşlarım..
Dualarımız sizinle..
-
@mehmetemir çok haklısınız tabiki ben ve burdaki diğer arkadaşlarım hepimiz elimizden gelen her şeyi yaptık eminim buna varımızı yoğumuzu ortaya koyuyoruz az veya çok bi emek veriliyor. Son çabalar zaten şu saatten sonra her şey yaradanın elinde Ama insanız işte umutsuzluğa da düşüyoruz zaman zaman
-
@nrpsmf hepimiz birbirimize dua edelim..
Kazanacaz nasipse hep beraber..
-
Müspet ve menfi zarar için açıklayıcı bir örnek verir misiniz borclarda tek sıkıntım burda bir türlü anlayamadım