29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
@kemankeşş evet hocam yapabiliyor
-
@rootofallevil güzel soru bence kesin çıkacak hocam
-
Bütçe kanunu hazırlama yetkisine Hazine ve maliye bakanlığı sahip değil mi?
-
@sim CB bütçe kanunu teklifini sunuyor. 5018 de ki maliye bakanlığı ile ilgili hemen hemen her yer CB oldu.
-
@çıkmadıkcandan sunuyorda ben hazırlayan kim diye sormuştum. Geçtiğimiz kaymakamlık sınavında bütçe kanunu hazırlayan kimdir sorusu vardı, cevap hazine ve maliye bakanlığıydı. Şimdi soru çözerken bu soru vardı. Cevap sizinde dediğiniz gibi cb yazıyordu. Ama cb bütçe ve kesin hesap kanunı sunar diye biliyorum. Hazırlamaz.
-
@sim kaymakamlık soruları önceden hazırlandığından olabilir. bütçeyi cb strateji ve bütçe başkanlığı hazırlıyor. hazine maliye bakanlığı yardım ediyor.
-
@sim genel bütce kanun teklifini hazine ve maliye Bakanlığı hazırlar ama sunan cumhurbaşkanıdır diye biliyorum
-
@ezo bende sizin gibi biliyorum. Doğrusu mu bu mu diye sormuştum
-
-
Arkadaslar Nuret in Bilici nin kitabindan çalisiyorum olaganüstü kanun yollari:
1 Karar düzeltme
2 Yargilamanin yenilenmesi
3 Kanun yararina temyiz
4 Aciklanma istenmesi
Benim bildigim karar duzeltme olaganustu kanun yollu degildir ve açiklanma istenmesi ni de de ilk defa duyuyorum buna bir aciklama getirir misiniz -
@malik karar düzeltme istinaf kanun yolundan önce var olan olağan kanun yoluydu. artık karar düzeltme diye bir şey yok. açıklama ise bir kanun yolu değil mahkemenin kararını değiştirmeden ne demek isteğini açıklaması. kaç senesinin kitabı o dostum ?
-
@çıkmadıkcandan kaymakamlık sınavı 9 Eyülde olmuştu. Bende cevap olarak cb yapmıştım ki tek yanlışım o oldu. Doğrusu hazine ve maliye bakanlığıymış. Bu soruya net cevap verecek olan var mı?
-
@çıkmadıkcandan kesin hesabı hazine ve maliye bakanlığı ama değil mi
-
@sim kanun maddesini yazdım 5018 16. madde açıp bakabilirsin. ki madde metnini de oraya yazdım. net olarak belli değilmi. ben mi bir şey kaçırıyorum ?
-
5018 madde 16 : cumhurbaşkanlığı
merkezî yönetim bütçe kanunu teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında
koordinasyonu sağlar.
(Değişik ikinci fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) Merkezî yönetim bütçesinin
hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanı tarafından en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar
kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro
politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükleri de kapsayacak
şekilde onaylanan orta vadeli programın Resmî Gazete’de yayımlanması ile başlar.
(Değişik üçüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) Orta vadeli program ile uyumlu
olmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve
borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Cumhurbaşkanı
tarafından onaylanan orta vadeli malî plan, en geç Eylül ayının onbeşine kadar Resmî Gazete’de
yayımlanır.
(Değişik dördüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) Bu doğrultuda, kamu
idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama sürecini yönlendirmek üzere; Bütçe
Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama
Rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak en geç Eylül ayının onbeşine kadar Resmî
Gazete’de yayımlanır.
Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Programı Hazırlama Rehberi, bütçe tekliflerinin
hazırlanmasına esas olmak üzere, kamu idarelerince uyulması gereken genel ilkeleri, nesnel ve
ölçülebilir standartları, hesaplama yöntemlerini, bunlara ilişkin olarak kullanılacak cetvel ve tablo
örneklerini ve diğer bilgileri içerir.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
Madde 17- Gelir ve gider tekliflerinin hazırlanmasında;
a) Orta vadeli program ve malî planda belirlenen temel büyüklükler ile ilke ve esaslar,
b) Kalkınma planı ve yıllık program öncelikleri ile kurumun stratejik planları
çerçevesinde belirlenmiş ödenek tavanları,
(1) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı KHK’nın 17 nci maddesiyle bu maddenin ikinci fıkrasında yer alan
“Mayıs ayının sonuna kadar” ibaresi “en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar” şeklinde, üçüncü
fıkrasında yer alan “Haziran” ibaresi “en geç Eylül” şeklinde ve dördüncü fıkrasında yer alan “Haziran
ayının sonuna kadar” ibaresi “en geç Eylül ayının onbeşine kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
8665
c) Kamu idarelerinin stratejik planları ile uyumlu çok yıllı bütçeleme anlayışı,
d) İdarenin performans hedefleri,
Dikkate alınır.
Kamu idareleri, merkez ve merkez dışı birimlerinin ödenek taleplerini dikkate alarak gider
tekliflerini hazırlar. Genel bütçe gelir teklifi Cumhurbaşkanlığı tarafından, diğer bütçelerin gelir
teklifleri ilgili idarelerce hazırlanır.
(Değişik üçüncü fıkra: 22/12/2005-5436/10 md.) Gider ve gelir teklifleri, ekonomik ve
malî analiz yapılmasına imkân verecek, hesap verilebilirliği ve saydamlığı sağlayacak şekilde,
Cumhurbaşkanlığı tarafından uluslararası standartlara uyumlu olarak belirlenen sınıflandırma
sistemine göre hazırlanır.
Kamu idareleri, stratejik planları ile Bütçe Hazırlama Rehberinde yer alan esaslar
çerçevesinde, bütçe gelir ve gider tekliflerini gerekçeli olarak hazırlar ve yetkilileri tarafından
imzalanmış olarak en geç Eylül ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına gönderir. (Mülga ikinci
cümle: 2/7/2018-KHK-703/213 md.)(…) (1)
Bütçe teklifleri Cumhurbaşkanlığına verildikten sonra, kamu idarelerinin yetkilileriyle
gider ve gelir teklifleri hakkında görüşmeler yapılabilir.
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar, bütçelerini üç yıllık bütçeleme anlayışı, stratejik
planları ve performans hedefleri ile kurumsal, işlevsel ve ekonomik sınıflandırma sistemine göre
hazırlarlar.
Merkezî yönetim bütçe kanun teklifinin sunulması(2)
Madde 18- (Değişik birinci fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) -
@çıkmadıkcandan bende CB diyorum hocam sınavda gelirse CB yapacam inşAllah...
-
@mehmetemir hocam yukardaki kanun metninde cb yazıyor zaten . gönül rahatlığıyla yap. spesifik sorarlarsa cb strateji ve bütçe başkanlığı hazırlıyor.
-
@toranj evet hocam. Kesin hesap kanunu
Madde 42- Türkiye Büyük Millet Meclisi, merkezî yönetim bütçe kanununun uygulama
sonuçlarını onama yetkisini kesin hesap kanunuyla kullanır.
(Değişik fıkra: 2/7/2018-KHK-703/213 md.) Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe
kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve
Maliye Bakanlığınca hazırlanır. Bu teklif, bir yıllık uygulama sonuçlarını karşılaştırmalı olarak
gösteren değerlendirmeleri içeren gerekçesiyle birlikte izleyen malî yılın Haziran ayı sonuna
kadar Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur ve bir örneği Sayıştaya gönderir. -
@çıkmadıkcandan teşekkür ederim
-
Çıkabilir arkadaşlar:
Kamu gayrimenkulleri güvenlik için İçişleri bakanlığına tahsis edilebilir...
İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dâhil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak veya irtifak hakları, CB kararıyla resen Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek.