2018 BDDK Murakıp Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı İlanı (150 Kişi)
-
Ahali bankacilik uzman yardimciligi iktisat sorularini yazayim seneye girecek arkadaslara simdiden yardımcı olur
1-)Mikro İktisat 40 puan
A-)Bütç doğrusu nedir? Pozitif eğimli olabilir mi açıklayınız.
B-)Farksızlık eğrisi neden negatif eğimlidir pozitif eğimli olabilir mi açıklayınız.
C-)'Gelir etkisi nispeten ikame etkisine göre kücüktür' bu ifade doğrumudur açıklayınız.
D-)Mc azalırken avc azalmak zorundamıdır? Açıklayınız.
2-)Para Banka 30 puan
A-)Paranın 3 fonksiyonunu yaziniz.Enflasyon bu fonksiyonlari nasil etkiler?
B-)Kimilerine göre enflasyon bir vergidir siz bu görüşe katılır mısınız
C-)Enflasyonist bir ortamda yatırımcılara nasıl yatırım teklif(ler) önerirsiniz.
D-)Enflasyon bir vergiyse eğer bütçe açığı olan bir ekonomide dolaylı vergileri arttırmak yerine enflasyonu yükseltmek mantıklı değil midir? Açıklayınız.
3-)Makro iktisat 30 puan
A-) Ayşe teyzenin 100 lira mevduatı var.Zorunlu karşılık %10 dan %5 e dustugunde Ayşe teyzenin yatırdıgı mevduat miktarıyla yaratılan maksimum para miktarı nasıl değişir?
B-)Bankaların aktifinde rezervler ve krediler pasiflerinde mevduatlar vardır.Bankaların fazla rezerv tutması istenmez neden açıklayınız.
C-)Bankacılık sistemine mevduat kabul etmeyen ama kredi veren kurum veya kurumlar girdiğinde merkez bankası veya baska bir otoritenin (zorunlu karsiliklar gibi) ne gibi onlem almasini onerirsiniz.
D-)Merkez bankası hem yastık altında tutulan paraları ekonomiye aktarmak için hem de bankalarin zorunlu karsılıklarını arttırarak parasal sıkılaştırma politikasını ayni anda kullanabiliyor size göre bu durum bir çelişki midir?
Sorularda hata olursa yazabilirsiniz tekrar güncelleme yapılır ama zannımca yazdıgım soruları dogru hatırlıyorum. -
@emilsax Hocam mikronun B şıkkınca sanki farksızlık eğrisinin pozitif olabileceğini sormuyordu yanlış mı hatırlıyorum ki
-
@ceteris ben böyle hatırlıyorum hocam genel bir kanı oluşursa güncellerim.
-
Önceki sınav ne kadar sonra açıklanmıştı?
-
@keynesinruhu Yaklaşık 2 ayda açıklanmış
-
@ceteris 3. veya 4. haftadan sonra her hafta bir bölüm açıklanmaya başlanır
-
@gannicus umarım bi an önce açıklanır. Geçen sene en erken açıklanan bir buçuk ay sonra açıklamış
-
@ceteris bu sene daha hızlı açıklanacağı kanaatindeyim. İhtiyaç var. Zaten aldığım duyuma göre pazartesi hemen okunmaya başlanmış.
-
Geçen yıllardan giren tecrübeli arkadaşlar cevap verirse çok iyi olur. Her alan veya oturum sonucu ayrı ayrı açıklanıyor değil mi?
-
@gençişsiz aynen hocam her alan aciklsnip ortalama notta yaziliyor sonuc ekraninda
-
@emilsax teşekkür ederim hocam. Kazanamayacak olsam da eksikliklerimi görmek için bu sınav iyi bir ölçü olacak.Herkes için hayırlısı olsun
-
Arkadaşlar önceki senelerde kurumun kaç kişilik ilan gelddiğine, kaç kişinin yazılı sınavı geçtiğine ve kaç kişinin mülakattan başarılı olduğuna dair bir bilginiz var mı?
-
@ceteris evet haklısınız sadece farksızlık eğrisi her zaman aynı mıdır farklı durumları var mıdır gibi bir soruydu
-
@generationnn gecen sene bddk uzman yrd. Kac puan alan mulakata kaldi ?
-
Geçen seneden tecrübeli arkadaşlar, yazılı sonuçları ne zaman açıklanır, ne dersiniz?
-
@özkan Pozitif eğimliliği bütçe doğrusu için sormuştu
-
@hakan1908 Hocam önceki sayfalarda açıklamıştım. 1,5 - 2 aylık bir periyodda açıklandı geçen sene
-
@kaan_akça bu ay sonunda yaa da şubatın ılk haftası acıklanma ihtimali var mı hocam
-
@tükendikagrubu gecen sene gibi dusundugumuzde tahmini dediginiz gibi olur hocam
-
@emilsax teşekkür ederim hocam.