2020 Kaymakamlık Sınavı.
-
@discotheque onu bilmiyorum hocam
-
@babil hala twitter sayfasinda duruyor verdigi cevap
-
@discotheque ona da bakarım hocam, teşekkürler
-
@siyasalllııı, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
@bozkurtbey Katılıyorum bu arkadaşa. Kitap yazarlarıyla doğrudan ya da organik herhangi bir bağlantısı olmayan biri olarak,?Ahmet hoca ve Yiğit hocayı da tenzih ederek söylüyorum diğerleri dolandırıcılığı meslek haline getirmişler. Umut tacirliği yapıyorlar ayıptır ya. Sürekli denk geliyorum her cenahta onlara ve onların fake hesaplarına. Bu mesleğe saygıları olsaydı bu mesleğe talip olan insanlara tacir manevraları yapacak kadar düşmezlerdi diye düşünüyorum. Bu yorumu da benden sonra sınava girecekler belki görür de daha doğru kaynakları referans alarak sınava hazırlanırlar diye yazdım (bildiğim gerçeği saklamak üzerimde kul hakkı olarak kalır)
Şu iletiyi @bozkurtbey adlı arkadaşa yönelik yazmıştım o iletiyi birey üzerinden yazdığı için ben de devamında Yiğit ve Ahmet hoca özelinde yazmışım . Özelden bir mesaj aldım haklı buldum yani aslında herkes kendini biliyor ama ben yine de atılan mesaja binaen ekleme yapmak istedim bu iletiye reklam amacım yok zaten kaynak önerisi ya da eleştirisi yapan biri değilim burda denk gelince dili yanmış biri olarak beyanda bulundum. Bu süreçte status gibi kolektif yayınların da katkısını gördüm ayrıca themis ve argama’ya az da olsa bakma fırsatım da oldu detaylı çözmedim ama niteliksiz de denilmez bunlar için bu yüzden onları ayırmamam ayıp olmuş. Yani oturup tek tek diğer kaynakları yorumlayacak halim de yok çok fazla kaynak var ve açıkçası burda herkesin bildiği şeyler bunlar belki yeni gelenler için faydalı olur neyse bunlar haricinde piyasada bulunan ve hiç kullanmadığım kaynaklar da var (Erol Karacan vs) onların niteliğini bilmiyorum ama kullandığım bazı dersane yayınları ve kitaplardan verim almadım primci umut avcısı olanlara karşı da en acımasız eleştirileri yaparım ve bildiğim doğrudan şaşmam sonuna kadar giderim zaten aslında bu duruma bizim değil devletin müdahale etmesi gerekiyor diyerek bu kaynak konusunu kendi şahsımda kapatıyorum.
-
Dostlar sorularla ilgili olarak ösym cevapları açıklamadan önce birkaç cümle yazmıştım.Özellikle iktisat sorusunun cevabı üzerinde hepimiz yorumlar da bulunduk.Cevap açıklandı sonrasında itirazlar edildi ; iktisat hocaları arasında bile bu kadar ayrılık yaratan bir sorunun bizim aramızda da aynı şeyi yaratması gayet normal fakat artık önümüze bakmalıyız ; özellikle kendi adıma bundan sonraki sınavlarda ÖSYM’nin iktisat sorularını daha seçici ve dikkatli sorması gerektiği konusu benim ve hepimiz adına daha elzemdir.İnşAllah hayırlı sonuçlar almak dileğiyle haklımızda hayırlısı olsun.
-
@can-mavi hocam daha fazla soru hakkında konuşmayacağım demeden önce sorunun hatalı olmadığı ile ilgili ikna etmeye çalışıyorsunuz. Ben de KV nin arzı etkilese bile mevcut öncülden şok etkisi yaratacağı ile ilgili bir çıkarım yapılamaz diye kv arz şoku yapmaz diyerek değerlendirdim.
Vergi oranına takılmışsınız ama zaten Şok etkisi sadece yüksek oranla ilgili değil, aynı zamanda ani veya beklenmedik olmasıyla ilgili. Arz Şoku kavramı 1970 li yıllardaki petrol fiyatlarındaki benlenmedik ve hissedilebilir bir artışla girdi iktisat literatürüne. Sanki Adam Smith’ten beri arz veya talep eğrisindeki her değişikliğe ... şoku deniliyor gibi bir algı oluşturuyor sorunun hatalı olmadığını düşünenler.
Sorularla ilgili yazmayacaktım ama yine dayanamadım, yapılan itirazları ve itirazda belirtilen kaynakları değerlendirecek olan ösym’nin insafına kaldık bakalım. -
@babil cevap şöyle; mahfi eğilmeze olan soru"" hocam kaymakamlik sinavinda çok tartisilan bir soru cikti, kurumlar vergisi arz şokuna sebep olur mu?cevaba göre kurumlar vergisi arz şokuna sebep olabilir""
Hocanin cevabi: Arz şoku maliyet değişimlerinin toplam arz eğrisini kaydiran etkenlerden oluşuyor ise kurumlar vergisinin artişi da maliyetleri etkileyeceğne göre cevap evet olabilir şeklindedir. -
Yazılanları sadece okuyorum ama yazma gereği duydum arkadaşlar iktisat sorusu kesin doğru diyen arkadaşlara bakıyorum genelde 72-73-74 bandında olan arkadaşlar ve puanlarının düşmesinden korkuyolar anlıyorum fakat bizde bu sıkıntılı cümle yüzünden kafa patlatıp en az 5 dakikamı hangisini işaretlesem diye düşünüp 2-3 olarak işaretledim . Şimdi en az 2-3 prof soru doğru derken 2-3 prof soru sıkıntılı diyor. Burada bazı arkadaşları anlamıyorum kendi cevabını savunan hoca için duayen yakıştırması yaparken kendinin tersini savunan prof için neredeyse ‘o iktisattan ne anlar ‘ tarzı cümleler bile kullanacak seviyeye geliyolar. Ben mesela doğru diyen veya yanlış diyen hoca için bir eleştiri yapamam adam prof olmuş ben kimim veya hangi bilgimle bir prof eleştirebileyim diye kendi kendime düşünüyorum. Hocalar bile zıt görüşleri savunurken şık değiştireleceğini değil de sorunun iptal olacağı düşüncesindeyim.
-
Aslinda kimin ne dedigine bakmadan once bir kac makro iktisat kitabindan konuya bakmam gerek diye dusunuyorum. Erdal unsalin kitaplarindan calistim ben genel olarak iktisata. Hocanin kitabindaki arz şoku kisimlarinda ani, beklenmeyen, yuksek oranli falan demiyor bunu herkes bilir.bir oranda yok.su kadar olursa diye.arz soku arz egrisinin hissedilir sekilde kaymasindan olusuyor.yorum size kalmis.
-
@hagayret yok dostum, ani olmasınin da yüksek oranlı olmasınin da gerekmeyecegini savunuyorum.. maliyetleri arttıran her unsurun negatif arz şoku, maliyetleri azaltan her unsurun ise pozitif arz şoku olacağını savunuyorum
-
@ahmetdeniz, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
Beklemedeyiz. Sabır Kasım'da aşk başkadır. ÖSYM hepinizi seviyor. Birileri 23 bin demiş o sınava giren sayısı değil kitaptan kazanacağı nakit hesaplaması
@ahmetdeniz Hocam tam sayı kaç o zaman? 13 bin demiştiniz diye hatırlıyorum. 13 bin de inandırıcı değil o da çok az geliyor 23 bini de inandırıcı bulmadım orası ayrı.
-
Bir de ben sunu merak ediyorum genel olarak 1970de stagflsyon krizinde petrol fiyatlari aniden ve asiri artti arkadaslar inanilmaz artislar sok yaratti. Arz soku bu sekilde ortaya cikti, ancak devamindaki yillarda arz egrisini kaydiran cesitli faktorlere (genel olarak maliyet artislari) arz soku dendi. Simdi sorunun ilk onculunde( ki 70lerdeki stagflasyon krizini örnek veren bir öncül) petrol fiyatlarindaki ani artis demis.ben sunu soruyorum petrol fiyatlari aniden %1 artsa arz soku olur mu olmaz mi? Ben olur da derim olmaz da derim.herkes bi yorum yapar buna.isin icinden cikilalamaz. Her ani artis arz soku yaratmaz bence .. ee iste iktisat tam olarak bu.bu sebeple arz şokuna soku nedir guvenilir kaynaklardan bakmak ve soruyu ona gore yorumlamak da gerek oldugunu dusunuyorum. Kurumlar vergisinde ani demedigi ve yuzde belirtmedigini savunanlarin tezine gore petrol fiyatlarindaki ani artisi da yuzde belirtmedigi icin yanlis eksik hatali kabul etmek gerekmeli..eger arz sokunu 1970deki olan stagflasyon krizini ortaya cikaran durumdan ibaret olarak goruyorsaniz ( ki saygi duyarim) soruda ki üç öncül de arz şoku yaratmiyor.
-
@hagayret demek istedigini şimdi anladım dostum, kimseyi ikna etmek gibi bir gayem yok, yaptığımı ve yapma amacımı, okuduğum kaynaklarda yazanları söylüyorum, zaten kendinden emin olan kişi burada benim dememle ikna olmaz , ikna oluyorsa zaten kendinden emin olmaz
-
Arkadaşlar herkesin iyi niyetle tartışmaya müdahil olduğunu kabul ederek anlamak için soruyorum, diyelim ki kurumlar vergisi %1 arttı bu oran her işletmeyi aynı oranda etkilemez ki, arzın azalmayacağını (şok etkisi yaratmayacağını) hangi veriyle anlayabiliriz.
-
@amirim, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
Merhaba, Arkadaşlarım. Geçtiğimiz sınav döneminde hepimiz gördük. Kaç net le kapattı, 400 doldu mu gibi öğrenilen duyulan bilgiler resmi sonuç açıklanınca yalan oldu yani bu sonuç açıklanma sürecinde alınan bilgiler pek sağlıklı olmuyor yanıltıyor, size tavsiyem 18 Kasım a kadar bu sürecin heyacanını yaşayın kim ne tahminde bulunmuş bunlara takılmadan. Nisan - mayıs döneminde sınav olma ihtimali yüksek bu yönde yapılan planlar var...
@amirim buraya uğramayı ihmal etmeyin hocam soru iptali vs olursa özellikle duyumlar bizi ayakta tutuyor
-
@babil hocam soruya göre yaşadığımız dünyada kurumlar vergi herhangi bir şekilde "arz şoku yarataBİLİR" değil mi? O zaman soru bitmiştir benim için
Soru kökünde olasılık ifadesini ösym durduk yere koymadı. O yüzden diyorum ani ifadesine gerek yok diye. "OLABİLME" ihtimali var değil mi kurumlar vergisinin... Soru bitiyor zaten. Lütfen soru kökünü tekrar okuyalım -
@pabloescobarr hocam aynı şeyi söylüyorum ben de, soru iptal edilmeli diyen arkadaşlar için yazmıştım
-
Sorunun iptal edilmesi de pek onemli degil. Sorun bence akedemik bir bilgi kirliligine donustu. Arz soku nedir artik kitaplarda daha ayrintili islenecek.
-
@pabloescobarr soruda dese ki örnek olarak VERİLMEZ. inanın bu kadar tartışmaya mahal olmaz. Kesinlik vardır bu soruda derim ve hani nerde kurumların önünde ani ya da etkili ifadesi diye ararım. Ama soruya göre VERİLEMEZ dediğine göre ben soruda VERİLEBİLİR olanı ararım. Kurumlar vergisi terimi sıfatlı bir şekilde arz şokuna konu olaBİLİR mi? Olabilir. Sınavda da aynen böyle düşündüm
-
@discotheque ösym bu sene 2 tane türkçe sorusunu iktisatta sordu. Birisi arz şoku sorusu diğeri de para fiskal sorusu. Tamamen dikkat sorularıydı