14 Mart 2020 Cumhurbaşkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı Sınavı Soruları ve Yanıtları
-
Sınav test olacak büyük ihtimal ve eski basın yayın tarzı olur diye düşünüyorum İİBF için
-
Muhtemelen bu sınavda ceviri ve bir kompozisyon seklinde olacak
-
@baykuş hocam irtibat numarasını burada paylasır mısınız
-
Boşa iibf li almasınlar mütercim alsınlar olsun bitsin. Bence ''Alan'' sınavında trigonometri kesin sorulur.
-
basın yayın enformasyon personelı alınmayacagı ıcın ceviri kompozısyon sorulcagını dusunmuyorum ama kompozısyon sorabılırler herkesın alanına gore guncel vb.
-
Uzman Yardımcılığı ilanının en altında iki irtibat numarası var oradan ulaşabilirsiniz
-
Ayrıca bizim alan sınavlarında çeviri ve kompozisyon olmaz onların alan sınavı da o adı üstünde çevirmen alıyorlar ayrıca B ve A seviyesi yds de istiyorlar on koşullarda uzman yardimciligi alımında ise 2 sene sonunda uzmanliga gecerken bile C seviyesi yds isteniyor.
-
Merhaba arkadaşlar. Böyle bir sınavın yazılı aşamasına ilk kez gireceğim. Acaba bir iibfli olarak hangi konu başlıklarına nereden çalışmalıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
-
@Mülkiye19 ben güncel meselelerden geleceğini düşünüyorum. Örneğin, coronavirüs ile ilgili bir gelecek projeksiyonu cızmemiz beklenebilir. Işte gelecekte neleri degisitirecek nasıl bir toplum yasayacagız gibi. Kurum genel olarak cumhurbaşkanlığının ağzı gibi o yüzden yinr güncel olarak coronavorus ile ilgili olarak türk dış politikası acısından degelndirmemizi isteyebilirler. Aynı zamanda kurumun kamu diplomasisine onem verdiği bir gerçek. Bu doğrultuda kamu diplomasisi nedir trkiyenin dış politikasında kamu diplomasisiullnılır ve kullanılan araçlar ve kurumlar nelerdir? Gibi. Günceli lütfen göz onünde bulunduralım. Ilk sınavdaki sorulara bakacak okursak türk dış politikası olası gibi. Siyâset bilimi olası. Uluslararasi örgütler aynı şekilde. Ama ne biliyim bm nin alt kuruluşları hangileridir ya da güvenlik konseyinin özelliklerini yazınız gibi bir soru gelir mi bilmiyorum. En azından bm ve ab daha önemlidir benim gözümde. Siyasi tarihten de hani nasıl derler genel dönüm noktalarına bakmakta yarar var. Örnegın fransiz ihtilali 1.ds 2.ds soğuk savaş , kore savaşı kuba krizi johnson mektubu. Sovyetlerin çöküşü. Zaten boyle bir durumda okunacak kitaplar bellidir. Oral sanderin kitabı gayet akıcı ilerlemektedir. Ayrıca ingilizce bir kompozisyon isteyebilirler. Çeviri olur mu orası hakkında pek fikir sahibi değilim acıkcası
-
Ytb nğn sınavına benzer bğr sınav olur diye dusunup sonra vaxgecmiştim ama bu yenğ ilanla nedense yeniden oyle olacak gibi hissettim
-
@requ1em, içinde söyledi: 14 Mart 2020 Cumhurbaşkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı Sınavı Soruları ve Yanıtları
@Mülkiye19 ben güncel meselelerden geleceğini düşünüyorum. Örneğin, coronavirüs ile ilgili bir gelecek projeksiyonu cızmemiz beklenebilir. Işte gelecekte neleri degisitirecek nasıl bir toplum yasayacagız gibi. Kurum genel olarak cumhurbaşkanlığının ağzı gibi o yüzden yinr güncel olarak coronavorus ile ilgili olarak türk dış politikası acısından degelndirmemizi isteyebilirler. Aynı zamanda kurumun kamu diplomasisine onem verdiği bir gerçek. Bu doğrultuda kamu diplomasisi nedir trkiyenin dış politikasında kamu diplomasisiullnılır ve kullanılan araçlar ve kurumlar nelerdir? Gibi. Günceli lütfen göz onünde bulunduralım. Ilk sınavdaki sorulara bakacak okursak türk dış politikası olası gibi. Siyâset bilimi olası. Uluslararasi örgütler aynı şekilde. Ama ne biliyim bm nin alt kuruluşları hangileridir ya da güvenlik konseyinin özelliklerini yazınız gibi bir soru gelir mi bilmiyorum. En azından bm ve ab daha önemlidir benim gözümde. Siyasi tarihten de hani nasıl derler genel dönüm noktalarına bakmakta yarar var. Örnegın fransiz ihtilali 1.ds 2.ds soğuk savaş , kore savaşı kuba krizi johnson mektubu. Sovyetlerin çöküşü. Zaten boyle bir durumda okunacak kitaplar bellidir. Oral sanderin kitabı gayet akıcı ilerlemektedir. Ayrıca ingilizce bir kompozisyon isteyebilirler. Çeviri olur mu orası hakkında pek fikir sahibi değilim acıkcası
Çok tesekkürler cevabınız için
-
@Mülkiye19 rica ederim yardımcı olabildiysek ne mutlu
-
İyi akşamlar. Sistematik bir kamu diplomasisi okuması yapmak için faydalandığınız ve önerdiğiniz bir kaynak var mı?
-
@Sofie-Amundsen, içinde söyledi: 14 Mart 2020 Cumhurbaşkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı Sınavı Soruları ve Yanıtları
İyi akşamlar. Sistematik bir kamu diplomasisi okuması yapmak için faydalandığınız ve önerdiğiniz bir kaynak var mı?
https://www.nobelyayin.com/arama.asp?arama=kamu+diplomasisi Burada birkaç kitap var. İçeriklerine bakın, hangisi hoşunuza giderse alırsınız.
-
@Sofie-Amundsen, içinde söyledi: 14 Mart 2020 Cumhurbaşkanlığı İletişim Uzman Yardımcılığı Sınavı Soruları ve Yanıtları
Bu konunun en temel kitabı bence Joseph Nye'ın orjinal ismi "Soft Power: The Means To Success In World Politics" olan kitabıdır. Türkçe çevirisi de mevcut ama baskısı var mı bilmiyorum.
-
Sınavda bir yapamadılar yaani
-
Kamu diplomasisi için genel olarak internetten makale okuyun derim. Ibrahim kalının bu konuda ingilizce ve türkçe makaleleri var. Yunusemre enstitusu müdürlerinden birisinin de bir makalesi yakin zamanlarda yazılmış genel olarak sizr kamu diplomasi nedir hangi kurumlar araç olarak kullanılmaktadır faydası olacağını düşünüyorum kitaplar cok ayrıntılı olacaktır mu süreçte. Ayrıca Nye'ın soft power yumuşak gucune de bakmakta yarar var genel olarak onlada ilgili makaleler var. Kitaplar bu surecte yoğun bilgi içerdiğinden öğrenmesi zor olabilir
-
@baykuş hocam merhaba, ben de eem’yim puan 71
-
Merhaba. Kurumu aradığımda aldığım cevaplardan sonra internette yazılı sınavın nasıl olabileceği ile ilgili araştırma yaparken foruma denk geldim.
Konuyu sizlerle paylaşmak ve sizlerin de düşüncelerini öğrenmek isterim.
Bu arada iibfliyim ve puanım 82.
Konuya dönecek olursam. Kurumu yazılı sınav için çalıştığım konuların doğruluğuna tereddüt ettiğimden dolayı aradım. Telefonumu yanıtlayan hanımefendi bana sınav konularının diğer kurumlarda iibfliler için sorulan konular olabileceğini söyledi ve bunlara örnek olarak iktisat, uluslararası iktisat, maliye, muhasebe gibi konuları verdi. Ben de çalışmamı daha güncel konulardan ve kamu diplomasisi gibi konulardan yaptığımı ve yazılı sınavda bu tarz konulardan kompozisyon sorusu beklediğimi söylediğimde kendisi 'O da olabilir ama sanmıyorum diğer kurumların iibfliler için yazılı sınavı nasılsa burada da öyle olur' diyerek yineledi.
Sizler bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz? Durum böyle ise zannediyorum benim gibi olan birçok kişi çalışmasını değiştirmek zorunda kalacak. Bu durumda hangi konulara yönelik çalışma yapmak daha mantıklı bilmiyorum.
Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim. -
@griffon hukuk/iibf aynı konulardan alana girecek. Bence hukuk, iktisat, uluslar, kamu belki maliye sorarlar. Günceli iletişimcilere sorarlar.iibf yi kurumun rutin işlerini yapsın diye alıyorlar.