Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020
-
@portakalcicegi1 ben aradım ama açmadılar:/
-
@sinapsis anlaşılan ayın 15 inde açıklayacaklar
-
@ekeblad şaka gibi çok yavaşlar. Sınava girebilsek kim bilir sonuclar ne zaman açıklanır mulakat bı de onun sonucları falan..
-
@sinapsis müfettişlik şubat ayında açıklanıyor bu ocak ayında açıklanmıyor .Umarim bir iptal erteleme durumu olmaz .
-
@ekeblad bir de kacla kapatacak bilmiyoruz .Sayı genel olarak tutmasa da belli olmaz bölüm bazlı dolabilir .bu iibf nin işi belli olmaz .o yüzden listeyi bir an once açıklamaları iyi olacak
-
Yarın gün içinde sürekli arayıp darlayalım
-
@janpi bencede ne kadar sık ararsak o kadar iyi olur
-
Arkadaşlar genel ekonomi için kaynak önerisi olan var mı?
-
@janpi Teorik olarak Lider Yayınlarının 2 ciltlik İktisat eseri yeterli. Aktüeldeyse Mahfi Eğilmez in bloğu ya da Atilla Yeşilada takip edilebilir. Daha teknik isteniyorsa Uğur Gürses e de bakılabilir.
-
@janpi geçen senelerde sınavdaki konu açıklamaları bölümünde genel iktisat yokken bu sene koymuşlar konuları. Ayrıca bazen baba gibi 5 soru hazırlarlarken bazen de 2015 ve 2017 gibi 16 civarı soru vermişler her bölümden kısa cevap istemişler. Genel olarak bilindik konu başlıkları kapsamını içeriyor ama
-
@gpale o baba gibi 5 sorunun değerlendirilmesi çok su götürür hocam muhtemel daha net cevapları olan soru tarzı seçmişlerdir. önceki sorularda daha önce demiştim sorular "tartışınız" şeklinde bitiyor. Bu tür soruları degerlendırmek zor komisyon tarafından ya da şaibe cıkabılır. 2015 yılındaki sorular cok temız tartısıllmaya mahal vermeden sorulmus. ama ilana baktıgımda o yılların genel iktisat denilen "illet" in içeriği bizim ilandaki gibi güncel küresel gelişmeler şeklinde değil yani bizim ilanın ucu çok açık. Biz şimdi mikro makro gibi genel şeylere mi calısalım yoksa gidip türkiyenin UK ile imzaladığı STA'ların muhteviyatına mı bakalım çok muallak.
-
@hpolitics
hocam tartışınız şeklinde biten soru kökleri sizden akademik düzeyde konu hakkındaki görüşlerinizi belirtin, siz hangi ekole daha yakınsınız ona göre dünya görüşünüzle de birleştirerek aktarın anlamına gelmiyor. daha önce birçok klasik sınavda aynı soru köküyle karşılaştım ve eminim sizler de karşılaşmışsınızdır. orada size görüşlerinizi aktarın ve doğruyu bulun entellektüel düzeyde demiyor.
tartışınız soru köklerinin anlamı “konu hakkında tüm bildiklerinizi sorulan çerçeveye oturtarak mantıklı bir dizgi ve düzgün bir türkçe ile aktarın” demektir.
özetle konu hakkında neler biliyorsun de bakalım diyor sana. sorulan konudaki hakimiyetinizi ölçmeyi amaçlar. bu sorular kıymetlidir. çünkü doğrudan bir cümle veya birkaç kelimelik cevap yerine size çerçeve çizer o çerçevede hareket etmenizi ister. daha seçicidir yani. sadece bilginizi değil ifade gücünüzü vb de ölçer.
şunu da ekleyeyim klasik bu tarz sorularda yoruma göre puanlama yapılmaz. konu hakkında, verilen çerçeve içerisinde mutlaka değinmeniz gereken “kavramlar” olur. anahtar olarak belirlenir bunlar. bunların kaç tanesine değindiğiniz esas puanınızı belirler. geriye kalan ifade gücü, kavramları doğru bir akış ve zemine oturtarak belirtmek de kalan diğer puan kısmını belirler.
örneğin türkiyede vergi adaletini tartışınız diyen geniş çerçeveli bir soruda dolaylı dolaysız vergiler, vergi yükü, vergi baskısı, ödeme gücü, vergi esnekliği vb kavramlara değinmenizi ve bunları günümüz şartlarında yorumlayarak çerçeveye oturtup aktarmanızı ister.
zannediyorum bu soru kökü ile alakalı yanlış algılarınız var. umarım söylediklerim faydanıza olur. dikkate almak size kalmış. -
@duha ben de böyle düşünüyorum hocam .aslında bu ingilizcedeki argue kelimesinden turemis bir soru kalıbı .Okulda uluslararası hukuk hocamızda hep tartışınız diye sorardı ve pek çok hocamız .Büyük ihtimalle soruları akademık kişilere hazirlatiyorlar .Tartışınız deyince ben hem yorum hem bilgi katıyorum .
-
Bir de arkadaşlar size essay yazmak mi zor ingilizce çeviri yapmak mı ?
-
@ekeblad
evet hocam birçoğumuz okulda bu tür sorularla karşılaşıyoruz zaten ancak olabilir bazı arkadaşlar karşılaşmamış veya yanlış algıları oluşmuş olabilir. o nedenle en azından bundan sonraki sınavlarda karşılaşırlarsa zorluk yaşamamaları için kendimce tavsiyede bulunmaya çalıştım.
doğrusunu yapıyorsunuz. bilgi ile yorumu birleştirerek çerçeveyi de aşmadan istenileni vermek göründüğü kadar kolay iş değildir. okulda genelde yaşamışızdır. “abi 2 sayfa yazdım 25 vermiş hoca” genelde bunun temel sebebi bu oluyor -bazı amaçsız hocalar istisna- yorum dozunu kaçırıp istenilenden uzaklaşabiliyoruz. kavramları kaçırabiliyoruz. 2 sayfa yazı var ancak neredeyse hepsi yorum, temel istenilen hiçbir kavrama değinilmemiş. ona göre okuyan insan da kağıda puan vermiyor haliyle. genelde de asistan okuyor biliyorsunuz. uğraşmaz, hocanın istediği kavramları yazmış mı tek tek puanlar geçer -
@ekeblad En zoru Türkçeden İngilizce'ye çeviri yapmaktır. Essay yazarken sorulan konuyu biliyorsan takır takır yazarsın. En fazla bazı kelime ve kalıplar aklına gelmeyebilir ya da bilmiyor olabilirsin ama yazıyı sen yönlendirdiğim için ikame sözcük kullanabilir ya da anlatmak istediğini başka kelimelerle başka yoldan anlatabilirsin. Türkçeden İngilizce'ye çeviri yaparken aktif kelime haznenin iyi olması gerekiyor ki anlamı tam verebilesin. İkame sözcüklerin anlamı değiştirme ihtimali var. Çevirdiğin yabancı dile iyi hakim olmam gerekir ki Türkçede olan anlamı orada da verebilesin.
Yabancı dilden Türkçeye çeviri ise çok daha kolay. Çünkü pasif kelime haznesi her zaman aktiften çok daha fazladır ve daha da önemlisi hakim olduğun dile, anadiline çeviri yapıyorsun. Anlamı istediğin kelimelerle, deyimlerle verebilirsin.
-
@duha Cumhurbaskanlıgı hükümet sisteminin kamu yönetimine kattığı değerleri "hesap verebilirlik", "şeffaflık" "denetim" gibi ilkeler üzerinden tartışınız sorusu gelse bu üç kavramı tanımladıktan sonra geriye kalan "yorum" kısmındaki değerlendirmelerin "öznel" niteliğini tartışıyorum ben hocam. Sanırım beni yanlış anladınız. Size sorulan soruların tek bir cevabı olmayabilir bakış açınıza göre değişebilir bu. "Yorum" kısmını nasıl değerlendircekler onu merak ediyorum. Sizin verdiğiniz vergide adalet örneğinde siz kavramları tartışmıyosunuz kavramları açıklıyosunuz ben "yorum" kısmına işaret ediyorum. Bu tür soruları çoğaltabilirim isterseniz.
-
@hpolitics
hayır hocam aslında anladım demek istediğinizi. yalnızca düşündüğünüz kadar öznel bir çerçeve bırakılmadığını anlatmak istiyorum. bu öznel yorumlar için bırakılan alan çok sınırlıdır bu sorularda.
tabi verdiğiniz örnek üzerinden de gidebiliriz. buradaki kasıt yapılan anayasa değişiklikleri ve çıkarıla cbk ların bahsedilen kavramlar üzerindeki etkileri soruluyor açıkça. öncelikle kavramları genel olarak açıklarsınız. sonrasında yapılan değişiklere birkaç örnek vererek kavramlara etkisini belirtir geçersiniz.
misal, yeni sistemde gensoru önergesinin kaldırılması, bakanların siyasi sorumluluklarının meclise karşı değil de cb ye karşı olması hesap verilebilirlik ilkesini zedelemiştir diyebilirsiniz gayette.
e tabi ki oturup işin siyasi kısmına girmeyeceksiniz hocam. şeffaflık felan derken bunları verdiğim örnek tarafsız açıklamak lazım. iyi yanını da kötü yanını da. çekinerek kötü yanları yazmamak da dezavantajdır aslında.
amacım sadece başka bir sınavda daha benzer sorularla karşılaşırsanız veya bu durumda olan başka arkadaşlar var ise yardımcı olmak fikrimi paylaşmak hocam. başka bir niyetim yok -
Arkadaşlar Çarşamba da bitiyor neden açıklanmadı hala? Ben arıyorum ama açmıyorlar.
-
@duha niyetler hâlis oldu konu halloldu hocam eyvallah niyetinizin iyi olduguna eminim zira üslubunuz güzel. inşaallah yoruma aşırı kapı aralamazlar sizin dediğiniz gibi teşekkür ederim