2017 Kaymakamlık Sınavı
-
@conmaynard Olabilir hocam alternatifleri bilemiyorum.
-
@luthor aktif nufusun alternatif cevabi Isgucu olur eger cvp aktif nufussa
-
@josef44 yok hocam tuik aktif nufustan bahsetmedi.Bir onceki iletimi okuyun cevap son paragrafta.
-
@josef44 kardeş işgücü altarnatif cevap olur mu bunu bilmek için tuik in açıklamasınada ihtiyaç yok işgücü= işsizler+iş arayanlar bu kadar.
-
@luthor aktif nüfus tanım olarak 15-64 yaş arası olan nüfus içerisinde çalışan nüfusu ifade eder diye geçiyor her yerde.Benim bu tanımlamadan anladığım aktif nüfus =İşgücü oluyor.Yani cevap aktif nüfus olamaz.Kaynaklarda kesin olarak çalışanlar,işsizler ve iş aramayanlar = aktif nüfus diye geçiyor mu arkadaşlar?
-
@luthor çalışma çağındaki nufus= aktif nufus aktif ifadesini en az on kaynakta bulursunuz bunlar kanun değil ki ayni ifade istensin aktif olur çalışma çağı olur kurumsal olmayan sivil nüfusta olur hepsi duayen kaynaklarda mevcut
-
@g4z1 calisanlar+issizler demek istedin herhalde
-
@dolaylı-tümleç cevap aktif nufus degil bence arkadas soyledigi icin oyle olabilir dedim yanlis anlasildi.Tuikin mailini aynen yolluyorum.
HANEHALKI İŞGÜCÜ ARAŞTIRMASI
Tanım ve kavramlar
Tanımlanmış bir zaman dilimi (referans dönemi) içinde belirli bir yaş üzerindeki nüfus, işgücü bakımından üç temel gruba ayrılmaktadır; istihdam edilenler, işsizler ve işgücüne dahil olmayanlar. İstihdam edilenler ve işsizler, birlikte işgücünü oluştururlar. Yukarıda belirtilenler şu şekilde özetlenebilir;Çalışma çağındaki nüfus= İşgücü + İşgücüne dahil olmayanlar
İşgücü = İstihdam edilenler + İşsizlerKurumsal Olmayan Çalışma Çağındaki Nüfus: Kurumsal olmayan nüfus içerisindeki 15 ve daha yukarı yaştaki nüfustur.
İşgücü: İstihdam edilenler ile işsizlerin oluşturduğu nüfusu kapsar.
İstihdam: Aşağıda yer alan işbaşında olanlar ve işbaşında olmayanlar grubuna dahil olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus, istihdam edilen nüfustur.
İşbaşında olanlar: Ücretli, maaşlı, yevmiyeli, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat bir iktisadi faaliyette bulunan kişilerdir.
İşbaşında olmayanlar: İşi ile bağlantısı devam ettiği halde, referans haftası içinde çeşitli
nedenlerle işinin başında olmayan kendi hesabına ve işverenler istihdamda kabul edilmektedir.Ücretli ve maaşlı çalışan ve çeşitli nedenlerle referans döneminde işlerinin başında bulunmayan fertler; ancak maaş veya ücretlerinin en az %50 ve daha fazlasını almaya devam ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir
Üretici kooperatifi üyeleri ile mesleki bilgilerini artırmak amacıyla belirli bir menfaat (ayni ya da nakdi gelir, sosyal güvence, yol parası, cep harçlığı vb.) karşılığında çalışanlar (çırak, stajyer vb.) istihdamda kabul edilmektedirler.
İşsiz: Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan kişilerden iş aramak için son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm kişiler işsiz nüfusa dahildirler.
Ayrıca, üç ay içinde başlayabileceği bir iş bulmuş ya da kendi işini kurmuş ancak işe başlamak ya da işbaşı yapmak için çeşitli eksikliklerini tamamlamak amacıyla bekleyenler de işsiz nüfus kapsamına dahildirler.
Sonuç olarak;
İşsizler ve çalışanların toplamı işgücünü oluşturmaktadır. İşşiz veya istihdamda bulunmayıp iş aramayan (İşgücüne dahil olmayan) lar da dahil edilerek soruluyorsa toplamı Çalışma Çağındaki Nüfus’u oluşturmaktadır.
-
@dolaylı-tümleç kardeş ben çalışan ifadesi hiç görmedim 15-64 arası işsiz+çalışan+iş aramayan aktif=çalışma çağı
-
Soru is aramayanlar degildi calismak istemeyenlerdi arada fark var calismak istemeyenler cari ucretleri begenmediklerk icin yuksek ucret beklentisi olduklarindan iradi issiz
-
@josef44 çalışan+işsizler+iş aramayanlar Nurdan Aslanın kitabı önümde o aktif nufusu kullanmış, aynı tanım için erdal ünsal kurumsal olmayan sivil nüfus demiş. Aktiften kasıt çalışabilecek durumda olan hatta iş gücüne katılma oranı da işgücünün aktif nüfusa bölünmesi ile bulunuyor aynı şeyler değil aktif nüfusla işgücü. Ösym aktif nüfusu, kurumsal olmayan sivil nufusu ve çalışma çağındaki nüfusu cevaplarından hangisini vey hngilerini kabul eder bilmem ama hepsi aynı şey. Bildiğim tek bir şey var o da cevap işgücü olamaz.
-
@josef44 iradi işsizlik işgücüne dahil midir peki
-
@g4z1 iktisatim iyi degil kardes bilmiyorum Tam
-
@g4z1 bİraz önce Tufan Samet Özduraktan baktım orada da aktif nüfus bir tasnife göre 15 ile 64 yaş arası nüfus diğerine göre çalışanlar,işsizler ve iş aramayanların toplamından oluşur diyor.Buna göre aktif nüfusta kabul edilir.
-
@josef44 Ben sınavdan sonra aldım elime iktisat kitaplarını baktım kardeş birine değil bir çoğuna üstelik benim verdiğim cevap zaten işgücü ama burda işgücü doğrudur dersek boşuna umutlanmış oluruz ben kesinlikle yanlıştır diyorum tartışmasız hem de
-
Arkadaşlar çalışma çağında ki nüfusta yaş ölçütü var kurumsal olmayan sivil nüfus içerisinde 15 yaş üstüne çalışma çağında ki nüfuz deniyor ÖSYM 2012 kaymakamlık sınavında çıkmış sorusu var. Bu sorunun cevabı ısrarla kurumsal olmayan sivil nüfus. Eğer aktif nüfus çalışma çağındaki nüfusu kapsiyorsa o da cevabı karşılamaz. Ancak bazı kaynaklarda kurumsal olmayan sivil nüfusa aktif nüfus diyor. Bizim soru da yaş belirtilmediği için çalışma çağında ki nüfusla alakası yok
-
@ali-tahir, içinde söyledi: 2017 Kaymakamlık Sınavı
Arkadaşlar çalışma çağında ki nüfusta yaş ölçütü var kurumsal olmayan sivil nüfus içerisinde 15 yaş üstüne çalışma çağında ki nüfuz deniyor ÖSYM 2012 kaymakamlık sınavında çıkmış sorusu var. Bu sorunun cevabı ısrarla kurumsal olmayan sivil nüfus. Eğer aktif nüfus çalışma çağındaki nüfusu kapsiyorsa o da cevabı karşılamaz. Ancak bazı kaynaklarda kurumsal olmayan sivil nüfusa aktif nüfus diyor. Bizim soru da yaş belirtilmediği için çalışma çağında ki nüfusla alakası yok
2012 kaymakamlık sınavında öyle bir soru yok. Forum iyiden iyiye bilgi çöplüğüne döndü. Herkes kendi doğruları için uyduruk kaynak türetmeye de başladı.
-
@ali-tahir Hocam benim anlamadığım yaş olayına niye takılıyorsunu.15 yaşın altındakiler zaten istihdam verilerine dahil edilmiyorki.Ayrica Tuik denilen kurum Turkiyede bu tanimlar cercevesinde verileri olusturan kurum.Nasil bu kadar emin olabiliyorsunuz onu anlamiyorum.
-
@ali-tahir zaten yaş belirtmesine gerek yok,çalışanlar işsizler ve iş aramayanlar 15-64 yaş arası nüfus oluyor.T.Samet Özdurak'ın kitabında iş aramayanlar kurumsal nüfus ve ümidini yitirenlerden oluşur diyor eğer bu ifade doğruysa kurumsal olmayan ile başlayan hiç bir cevabı kabul etmezler.
-
Geçen bir arkadaş bugün kesin imkb yi tartışırlar ertesi günde nüfus sorusu tartışılır demişti haklıymış kendimi nüfus sorusunu tartışırken buldum.Kim açtı bu konuyu