@jabs, içinde söyledi: [KILAVUZ] Uluslararası İlişkiler ve KPSS Hakkında
@freetime Hocam geç yazabildim kusura bakmayın, Uluslararası ilişkiler teorileri için ramazan gözen'in uluslararası ilişkiler teorileri kitabı, Türk dış politikası için William Hale'in kitabı, Uluslararası Hukuk için Rona Aybay'ın kitabı var yine Hüseyin Pazarcı'nın kitabı da iyidir. Uluslararası Örgütler için AÖF kitabı uygundur sanırım. Siyasi Tarih için Oral Sander, Siyasi Tarih 1 ve 2 önerebilirim. Sanırım sınavda sorulan konular bunlardı. Maalesef Uluslararası İlişkiler sınavı için bu konularda okuma yapmak zorundasınız. Ben iletişim başkanlığı sınavına hazırlanırken çalışmıştım bunlara kpss için de güzel kulak dolgunluğu oldu. Şansınız da yaver giderse 35+, gitmezse 30+ alırsınız gibi eğer bu kitapları iyice okursanız. Yine @SBF11 hocam da yardımcı olabilir, onun puanı benden yüksekti sanırım.
@freetime Hocam ben de elimden geldiği kadarıyla yardımcı olayım. KPSS'ye henüz çok var. Önünüzde ciddi bir vakit var. Bu vakitte birçok kitabı okuyabilirsiniz. O yüzden biraz fazla kaynak söyleyeceğim.
Uluslararası İlişkiler Teorisi: @JABS arkadaşımızın söylediği Ramazan Gözen'in 'Uluslararası İlişkiler Teorisi' kitabını tavsiye edebilirim. Fakat teori alanında tek kitap yeterli olmuyor. Çünkü her kitabın içinde her teori yer almıyor. Çok mümkün de değil. Çünkü çok fazla teori var. Küre Yayınları'ndan çıkan ve 8 yazarın ortak olarak hazırladığı 'Uluslararası İlişkiler Teorileri' kitabı ikinci tavsiyem olur. Diğer tavsiyem de Evren Balta'nın editörlüğünü yaptığı 'Küresel Siyasete Giriş' kitabı.
Siyasi Tarih: Oral Sander'in 'Siyasi Tarih 1/İlk Çağlardan 1918'e' ve 'Siyasi Tarih 2/1918-1994' kitapları yeterli olacaktır. Bu iki kitap 1994 yılına kadar tüm siyasi tarihi halletmenizi sağlar. 1994'ten günümüze kadar olan siyasi tarihi halletmek için de Açıköğretim kaynağına bakabilirsiniz. Bulamazsanız ben size yollarım.
Türk Dış Politikası: Baskın Oran'ın editörlüğünü yaptığı üç ciltten oluşan 'Türk Dış Politikası' kitaplarını okursanız gelecek tüm soruları yaparsınız. Ayrıca bu kitapları okursanız Siyasi Tarih'e de ciddi bir katkısı olacaktır. 2012 yılına kadar hem Siyasi Tarih'i hem Türk Dış Politikası'nı halletmiş olursunuz. 2012 sonrasına az sonra değineceğim.
Uluslararası Hukuk: Kesinlikle Hüseyin Pazarcı'yı tercih edin derim. Hüseyin Pazarcı'nın 4 ciltlik 'Uluslararası Hukuk' kitapları var. Fakat 4 cilt fazla olabilir. Gene Hüseyin Pazarcı'nın 4 cildin özeti niteliğinde sayılabilecek gene 'Uluslararası Hukuk' isimli bir kitabı var. Zannımca bu kitap yeterli olacaktır. Fakat ben her şeyi bileyim diyorsanız 4 cildi de okuyun. Kesinlikle soru kaçırmazsınız.
Uluslararası Örgütler: Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ni özellikle çok iyi bilmeniz gerekiyor. Görevlerini, organlarını, yapısını iyi öğrenmeniz lazım. Bu konuya dair derli toplu bir kaynak varsa da ben bilmiyorum. Erdem Denk'in 'Birleşmiş Milletler Sistemi' isimli kitabını BM örgütünün yapısını ve uzmanlık örgütlerini anlamak için tavsiye edebilirim. Avrupa Birliği'ne dair önerebileceğim bir kaynak yok ama Sanem Baykal bu konuda uzman birisi. Onun kitaplarına bakabilirsiniz. Uluslararası Örgütler konusunda açıköğretim kaynakları var. 2 kitap var. Eğer onlara ulaşamazsanız ben size yollayabilirim. Fakat bu 2 kitap yeterli olmayacaktır onu söyleyeyim. NATO'nun veya BM Güvenlik Konseyi'nin nerelere müdahalede bulunduğu sorulmuş mesela. Fakat açıköğretim kaynaklarında bu tarz sorulara derli toplu bir cevap verilmiyor. Tavsiyem BM ve AB için vaktiniz varsa ayrı kitaplar okumanız.
Güncel Sorunlar: Bu konuda size SETA makalelerini tavsiye edebilirim. SETA'nın dış politikaya dair raporları, incelemeleri, araştırmaları bence çok iyi. Özellikle olay ve olgu bağlamında çok yarar sağlayacak bir düşünce kuruluşu. Örneğin Doğu Akdeniz, Libya, Suriye, Karabağ gibi güncel sorunlara dair birçok yazı bulabilirsiniz.
Ek olarak AİHM'nin yapısına ve bireysel başvuruya iyi bakın derim. Ayrıca uluslararası alanda hizmet veren diğer mahkemelere de bakmanız yararlı olacaktır. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar hocam. Başka bir şey aklıma gelirse yazarım.