Kültür-Sanat / Bugün hangi kitaptan kaç sayfa okudunuz? Okuduğunuz kitaptan bir bölüm/anekdot paylaşır mısınız?
-
Gece ve Meczup
"Ben de senin gibiyim Ey gece, yalnız ve karanlık; gündüz hayallerimin üzerindeki yanan patikada yürürüm ve her adımımda ayağım nereye dokunsa oradan devasa bir meşe ağacı çıkar."
...
"Benim gibi misin, Ey karanlık yüreğimin çocuğu? Benim kopuk düşüncelerimi düşünebilir, anlaşılmaz sözcüklerimi konuşabilir misin?"
"Elbette, biz ikiz kardeşiz Ey gece, çünkü sen evreni ortaya çıkarırsın, ben ruhumu." Meczup-Halil Cibran -
Gün biter, gülüşün kalır bende.
Ahmet Telli.
-
Bazen dünya dışı yaşamın varlığına dair en kesin işaretin, kimsenin bizimle temasa geçmemiş olmasında yattığını düşünüyorum.
-
Sınırlı sorumlu şirketlerin ardındaki fikir, insanlığın en dahiyane buluşlarından biridir. Homo sapiens bin yıllarca bu şirketler olmadan yaşadı. Yazılı tarihin büyük bölümünde, mala mülke sadece etten kemikten, iki ayağı üstünde duran, büyük beyinli insanlar tarafından sahip olunabilirdi. Eğer 13. yüzyıl Fransasında Jean diye biri yük arabası atölyesi kursaydı bizzat kendisi işyeri olurdu. Yaptığı bir yük arabası bir hafta sonra bozulsa, satın alan kişi Jean'ı şahsen dava ederdi. Borçları ödemek için kendi şahsi mallarını satması gerekirdi: evini, ineğini veya toprağını. Hatta çocuklarını bile köle olarak vermesi gerekebilirdi. Jean atölyesinin ortaya çıkardığı tüm durumlar için tamamen ve sınırsız olarak sorumluydu.
Eğer o dönemde yaşasaydınız, bir işyeri açmadan önce muhtemelen bir daha düşünürdünüz. Elbette bu hukuki durum girişimciliği baltalıyordu.
Bu yüzden insanlar kolektif olarak sınırlı sorumlu şirketlerin varlığını hayal etmeye başladılar. (...) Geçtiğimiz bir kaç yüzyılda bu tür şirketler ekonomik ortamın başlıca aktörleri haline geldiler ve biz onlara o kadar alışmış durumdayız ki, onların hayal gücümüzde yaşadığını unuttuk. Sadece zihinlerimizde var olmalarına rağmen, hukuk sistemimiz onları yasal ve adete etten kemikten yapılmış yaratıklar olarak tanır.
(HAYVANLARDAN TANRILARA SAPIENS, YUVAL NOAH HARARI) -
Defansın arkasına uzun top atan ön libero gibi ince düşünüyorum bugün.Lakin hayat nadir gelişen Osasuna atakları gibi sıkıcı.
Messi hayranı Murtaza geçtiğimiz günlerde Messi ile buluştu. -
"Çalış, genç arkadaşım çalış!
Namerde muhtaç olmak, ölmekten beterdir." Ali Fuat Başgil-Gençlerle Başbaşa
Muhtaç olmak kelimesi ödümü koparıyor, iyi geceler dilerim -
Ferhan: Ne var bu gülümseyişin altında?
Nilgün: Sen varsın.
Ferhan: Anlamadım?
Nilgün: Sen varsın dedim ya. Ya ben az önce evde oturuyordum, kendi kendime dedim ki çok şükür Ferhan var dedim.Çok şükür dedim.
Ferhan: Yani sırf bunu söylemek için mi geldin?
Nilgün: Değmez mi?
Ferhan: Ne münasebet.Yanında başka bir mazeretin daha olsaydı mesela manava da gidiyor olsaydın bu kadar değerli olmazdı. -
@Phoenix ''Ahlar ağacıyım gibisi fazla..''
Ah Didem MADAK
-
@Yoluzunyol Bıktığım şeyler ve yeşil fanila şiirine bayılırım. Müsadenizle bir bölümünü paylaşmak isterim.
...
Keşke nane şeker gibi mentollü bir buluttan doğaydım.
Sonra gittin.
Beyaz bir küf büyüdü evde, tersten yağan kar gibi.
Keşke dünya toz şekeri ile kaplı olsaydı.
Çocuk oldum sonra ağladım, yağmur bile beni ayıpladı.
...
-
@Phoenix Yüreğinize sağlık hocam. Bence Didem MADAK'ın en efsane dizesi ise şudur;
''Keşke gölgesine razı bir fesleğen olsaydım.''
İnsanın fıtratıyla mücadelesinin zorluğu ve mücadelenin kokusu geliyor sanki burnumuza kadar.
-
Gözden akanların, gökten yağanlardan daha az olmadığı kanısındayım.
-
@Phoenix
Neden anlamaz insan yanındayken kıymetini
Neden söylemez insan sevdiğine sevdiğiniYarın çok geç olunca pişman olmak boşuna
Gururun neye yarar ki yalnız kalmaktan başkaNeden cimridir insan anlatırken minnetini
Neden sabırsız insan gösterirken öfkesiniYarın çok geç olunca pişman olmak boşuna
Hiddetin neye yarar ki yalnız kalmaktan başkaNeden sevinir insan zafer kazandığında
Kazanmak neye yarar ki kaybeden olduğundaYarın çok geç olunca pişman olmak boşuna
Savaşlar neye yarar ki yalnız kalmaktan başkaİnsanoğlunun yaptıklarına NEDEN? sorusunu sormaktan başka, söyleyecek bir şey bulamıyorum çoğu zaman
-
"Artık hiçbir kara bulut, bizim beraber yaşamaya alıştığımız gerçekler kadar karartamaz dünyayı.
Hiçbir manyetik alan, meşru rotasından bu kadar saptıramaz dünyanın akışını.
Hiçbir bilgi içinde debelendiğimiz bu kör kuyudan çekip çıkaramaz bizi.
Çünkü yollar düğümlendi.
Adımlar şaibeli.
...
Sanki yüzyıllık bir büyü kanımızı kurutmuş. Sanki affedilmez bir hataya kurban gitmişiz. Öylece duruyoruz.
Her yeri saran bir çürümeye karşı, içimizden gelmeyen bir suskunluğu çoğaltarak..." -
@nisyan
...Ve güz geldi Ömür hanım. Dünya aydınlık sabahlarını
yitiriyor usul usul. İnsanın içini karartan bulutların seferi var
göğün maviliğinde. Yağmur ha yağdı ha yağacak. İn-
cecik bir çisenti yokluyor boşluğunu insan yüreğinin.
Hüznün bütün koşulları hazır. Nedenini bilmediğim bir
keder akıyor damarlarımdan. Kalbimin üstünde binlerce
bıçak ağzı... ve yüzüm ömrümün atlası; düzlükleri bunaltı,
yükseklikleri korku, uçurumları yıkıntılarımla dolu bir
engebeler atlası. Yaşamak bir can sıkıntısı mıdır Ömür
hanım? -
Deli kadınlar iyidir.
Çünkü ne kahkahaları tutsak,
ne gözyaşları sınırlı,
ne arzuları mahpus,
ne öfkeleri prangalıdır… Ahmet Arif -
@sabırsız çok güzelmiş
-
@aliveli evet çok severim ️
-
“Cancağzım basma perdeme bir çiçek de sen olsaydın.“
-
Sen benim sarhoşluğumsun
Ne ayıldım,
Ne ayılabilirim,
Ne ayılmak isterim .. Nazım Hikmet Ran -
"kendini kaybet.
kurtul etrafındaki seni saran kara buluttan.
o zaman kendı ışığını göreceksin,
ap aydın parlayan dolunay gibi."
Mevlana