T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARET UZMAN YARDIMCISI ALIM İLANI
-
Arkadaşlar merhaba işletme sorularını hatırlayanlar var mı ?
-
@armindo 7) ekonomik entegrasyon için gerekli koşullar vs vs
-
2015 te 40 puanlık komposizyon sorusu sormuslar onu yazmasak ne olurkı
-
Kamu Yönetiminden ne sormuşlar ?
-
@monser Sınava giren arkadaştan öğrendiğim kadarıyla "bağlı kuruluş" ile "ilişkili kuruluş"un farkını sorup örnek istemişler, tanım verip Liyakat kavramını sormuşlar, tanım yazıp" Kişisel Verileri Koruma Kurumu"nu sormuşlar, OHAL hangi durumlarda uygulanır, kamulaştırmada taksitlendirmenin öngörülebildiği haller nelerdir (tarım reformunun uygulanması, büyük enerji ve sulama projeleri ile iskan projelerinin gerçekleştirilmesi, yeni ormanların yetiştirilmesi, kıyıların korunması ve turizm diye verilmesi gereken cevap) şeklinde sormuşlar. Bir de yeni anayasa değişikliğinin yasama ve yürütme arasındaki ilişkiyi nasıl etkileyeceğine dair bir soru da sormuşlar.
Aynı formatta ve aynı üniversite tarafından 70 YDS'li 40 kişi almak için yapılan 2015 sınavı da 18 Ekim Cumartesi yapılmış ve sonuçlar 28 Ekim Salı saat 18 gibi açıklanmıştı. Bu kez alım sayısı 30 ve YDS 80 olduğu için katılım daha düşük. Bu nedenle sınava giren arkadaşların bu cuma (24 Kasım) akşam 6'dan itibaren hafta içi her gün sonuçları beklemeye başlamasını tavsiye ediyorum.
-
@odtüsbky kişisel verileri koruma kurumu değil de insan hakları ve eşitliği kurumu soruldu.
Ayrıca öşür vergisi vardı.
-
@audit
Idarenin bütünlüğü ilkesi de vardı 15 puanlık soru. -
arkadaşlar ekonomik entegrasyon sorusu ve toplam talep sorusu nasıl cevaplanmalıydı? Bir de sonuçlar tahmini ne zaman açıklanır sizce?
-
Kamu yönetimi soruları biraz zor gelmiş gibi. Çok kapsamlı başlıklar içerisinde dikkat edilmeyecek yerlerden de sorular gelmiş gibi.
-
Uluslararası İlişkiler bölümü sorular ve muhtemel cevaplar. Bir soru eksik sanırım. Hatırlayan varsa yazabilir mi?
Nato kitlesel karşılık 15
Bozkurt-Lotus 10
Supranasyonel örgütler10
Sykes picot 5
Dtö 5
En çok gözetilen ulus 5
İit 5
Öşür 5
Uygun bulma kanunu 5
Ab müktesebatı 5
Manda 5
Aihmye başvuru 10
Dehşet dengesi 5
Kabotaj (ui sorusu muydu emin değilim) -
@audit hocam leontief paradoksu diye biliyorum ben. Emin misiniz?
-
@personanongrata leontief paradoksu, zengin ülkerin sermaye yoğun mal ihrac etmesi beklenirken, 1947 yılında abd'nin emek yoğun mal ihracinin sermaye yogun mal ihracindan daha fazla olmasina atıfta bulunur. 2. Dünya savaşı sonrası belli bir süre için geçerli bir durumdur.
Kamuda böyle tanımlı ya da cevaplı bir soru yoktu. Ya da ben hatırlamıyorum.
-
@audit o zaman bu soru uluslararası ilişkiler testindeydi ben genel iktisatta diye hatırlıyordum.
-
olabilir patron. Karışıklık olması muhtemel. Sorular çok çeşitli ve geniş yelpazeliydi bence.
-
@personanongrata manda hatırlamıyorum ben sorusu neydi üstat o cevabın
-
@personanongrata 70 puan almak için hiç kolay sorular değil ama özel çalışma yapanlar kavramsal çerçeveye hakim olarak cevaplamıştır diye düşünüyorum.
-
@yedimdegeldim valla hiç emin değilim o sorudan aslında. Güçlü devletin diğer azgelişmiş devletlerin de asgari gelişmişlik düzeyine erişebilmelerinde rol oynaması gerektiğini savunan görüş nedir gibi abuk bir soruydu. Var mı yazdıklarım harici aklınıza gelen? Bir tane eksik sanırım.
-
@antimülakat yani tek cevaplık sorular kolaydı bence. Gatt yerine kurulan dtö, ikö yerine iit, ab müktesebatı, kabotaj, sykes-picot ing. ile fr. arasında.. çok seçici bir sınav değildi bence. Supranasyonel örgütler ile natonun kitlesel karşılık stratejisi haricindeki soruların çalışan arkadaşlar için çok zor olduğunu düşünmüyorum. Bizim alan için iktisat kısmı belirleyici olacak sanırım.
-
@personanongrata Hegemenik İstikrar yaptım hocam ben onu mandadan bahsetmiyordu bence tek devletin tüm dünyanın düzenleyicisi olmasından bahsediyordu çünkü
-
@yedimdegeldim hiç emin değilim dediğim gibi. Hegemonik istikrar da bilemiyorum belki olabilir. Vesayet rejimi de olabilir şimdi baktım da. Cevap ne olursa olsun tuhaf bir soruydu.