2018 ekonomik krizi
-
@secret hocam çünkü : https://youtu.be/rVBntzNL87Q
-
Haftanın dış piyasasını dar kapsamda da olsa kendim bir kontrol edeyim dedim. Karşılaştığım manzaralar şunlar: İthalat malları çok can yaktı. Bir çok mal şu an antrepolarda bekletiliyor. İthal etmek isteyenler için Gümrük vergileri kur nedeniyle %50 arttı. Adam Çin'den 45 günde getireceği mala ait gemisi Türkiye'ye bu hafta ulaştı. Bu süreçte Çin'e bazı ürünlerde ek mali yükümlülük gelirken, dolar kutuda gümledi ve malın vergileri %78 oranında artış sağladı. İhracatlarda da büyük bir panik yaşandığını farkettim. İlk dört gün ihracat sayıları da günlük ortalamanın altında seyretti. Sanki ihracatçıya birileri malları Cuma göndermesini söylemiş gibiydi, dün yağmur gibi ihracat yapıldı. Belki de batmak üzere olan bazı ihracatçılar son bir hamle umuduyla ne var ne yok sattılar. Burada haberler çok kötü dostlar.
Maliyet enflasyonu vatandaşın cebini bir ay sonra deler geçer. Çay, zeytinyağlı, şeker gibi işlenmiş tarım ürünleri fiyatları en az %25 zamlanır. Bugün şeker ve şekercilik mamullerinin içerisinde büyük oranda toz şeker kullanılıyor. Bu şekerin bir bölümü dolara endeksli olarak yurtiçinden temin ediliyorken, bir kısmı da ithal ediliyor. Bu da demek oluyor ki toz şeker maliyeti son bir kaç günde %50 oranında artış yaşadı. Meyve ve sebzeler içinde her ne kadar ithal edilenler az sayıda da (Muz, Kivi, Pirinç vs. gibi), diğerleri için tarlaya tohumun atılmasından, pazara ulaşması aşamasına kadar katlanılan maliyetlerin büyük bölümü dolar endeksli. Tohumluk alınmasından, aşılarına; ulaşım maliyetlerinden, depolama maliyetlerine varıncaya kadar. Yani bu da demek oluyor ki yediğin domatesin, salatalığın dahi fiyatı en az %25 - % 40 artacak.
Sektörel anlamda bu durumda en ciddi etkilenecek sektör hiç kuşkusuz inşaat sektörü. Şu durumdayken kimse kredi çekip konut alamaz. İnşaat sektöründe kullanılan malların çok büyük bölümü ithal edilmekte. Dolayısıyla inşaat maliyetleri arttı. Üstüne bir de faiz oranları arttı. TL değer kaybetti derken, millet konut almaktan uzunca bir süre vazgeçer. Hal böyle olunca ciddi durgunluğa girecek olan emlak piyasasında ev fiyatları dip yapar, ayakta kalmaya çalışacak müteahhitler öldüm parasına ev satar.
Arkadaşlar bu durumda oluşacak döngüye bir göz atalım : Kur artışı - Maliyet Artışı yaratır. - Maliyet artışının bir kısmı üreticiye bir kısmı tüketiciye yansır. - Tüketici harcamalarını azaltarak kendini koruyabilir ancak üreticilerin büyük bölümü sabit maliyetleri karşılayamaz ve iflas eder. - İşten çıkarmalar artar, ekonomi durgunluk dönemine girer. - GSYİH azalır. - Ülke küçülür. - Kişi başı milli gelir azalır. - Ekonomik gücün azalması siyasi, diplomatik, sosyal ve demokratik ilişkilerin zayıflamasına yol açar. - Sosyal alanda suç oranı artar. Diye bir açmaza doğru gider bu iş.
Yazdıklarımı Mahfi hoca iktisadi temeller üzerinden böyle açıklamış : http://www.mahfiegilmez.com/2018/07/kur-enflasyon-ksr-dongusu.html?m=1
-
25 yaşındayım. Bugüne kadar aman iyi okullarda okuyayım çalış kızım. Okudum. Aman kpss çalışayım yüksek puan alayım iyi yerlere geleyim faydalı şeyler yapayım. Puan da aldım. 3 yıldır mülakattan elendim özelde işe kabul edilmedim. ekonomik darlıktan darbe girişime liyakatsizlikten, ranta herşeyi gördüm. Görmediğim 3. Dünya savaşı. Ki ülkenin gençleri olarak verdiğimiz savaş ondan beter öldürmüyor da güldürmüyor da. İnşallah maşallahla da yürümüyor herşey. Kategorize edilmiş artık insanlar. Kimse ile muhabbet bile edemiyorsun eleştiri yapamıyorsun aman konuşma mülakatın sıkıntıya girer memur olacaksın vs vs. Allah (cc) önce çabala sonra tevekkül et diye buyuruyor. Ülkenin durumu Allah’ım yardım et çabalayacağım. Sabah namazını akşam kılmaya benzer bu. Ya da kaza etmeye. Son günlerde ki ekonomik krizi de toplum olarak yaşayacağız. Yurt dışında hangi ülke hatırlamıyorum çocuklara okula gitmesi için para verilirken çoğumuz üniversiteyi bitirirken borç batağında mezun oldu kyk kredisi ile. Hayata 1-0 değil 10-0 geride başlıyoruz. Şuan olmam gereken yer işi gücü yerinde yuvasını kurmuş hem çocuğu olan biri olmam lazımdı. Önceden evlenirken herkes heyecanlı olurdu şu an heyecan meyecan kalmadı.insanlar borca girmemek adına evlenmiyor. Hakkımızda hayırlısı olsun.
-
@north-remembers yapısal reformlar yapısal reformlar, neymiş bu yapısal reformlar... A,b,c,d planlarımız bu cümleyi kuran kişide hocam
-
@genclerbirlikli o cümleleri kuranlarda oturdukları rahat koltuklarından kalkıp, durun bakalım bu işlere müdahale etmeye geldik gibi bir tribe kesinlikle girmezler. Aman ben koltuğumda köşemde oturayım bunların çamuru beni boğar öldürür diye af edersin nazik yerlerini kaldırmaya üşenirler. Bu anlamda bizdeki akademisyenlerin söyledikleri de yaşam tarzlarıyla örtüşmediğinden pek kayda değer olduğunu düşünmüyorum. Oturduğun koltuktan, ekonomik karar verici olmazsın, çevreci olmazsın, kültür uzmanı olmazsın, spor uzmanı olamazsın kusura bakma ama kendi konforunun patronu olmak dışında hiçbir şey olamazsın. Ondan sonrada devşirme bölümlerden mezun mühendisler gelir senin ekonomini yönetmeye çalışır. Sende oturduğun yerden söylenir durursun, yanlış yapıyorlar, bu böyle olmamalı, şöyle olmalı vs. Bu arada birer kadeh rakını almadan da olmaz tabi !
-
@antimülakat kelimesi kelimesine katılıyorum. Twitter da takip ettiklerimin diline pelesenk olmuş o laf( kullanmamaya azami özen gösteriyorum çünkü artık herkesin dilinde, baydı) ama ya şunu şöyle yapalım diyen yok. Ha burada şu da var, adamlar diyelim kolları sıvadı; bunlara yetki verecek olan var mı, o da yok. Adamlar niye konforunu bozsun o zaman
-
@genclerbirlikli o cümleyi kuran kişinin ülkeyi kurtarmaya dahil fikrin en, en ufacık zerresi dahi yok hocam dün bir de geçmiş 80 milyonunun karşısına ilkokul 2.sınıf slayt gösterisi yapıyor hayır bu ülkede o kadar bilgili eğitimli akademik üstadlarımız var hakkımızda hayırlısı olsun artık yolun sonu pek iyi görünmüyor. Benim gibi atanamayanlar olarak atandık atandık yoksa bu gidişle alımlarda rafa kalkacak gibi.
-
Buraya bir de yazı bırakılım. Dolar Kuru artışının ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkisini ve devalüasyonun yarattığı yıkımın ne derece büyük olduğunu göstermeye çalıştık:
https://finans.tercihiniyap.net/analiz/dolar-kuru-artisinin-ekonomimize-faturasi/
-
varya bazılarınızın niyeti üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Dolar 2 TL’den de ekonomi battı öldü
Bitti mahvolduk yıkıldık diyordu şimdi de. Krizden öte bu bir savaş mücadele. Ve bu yıllardır oluyor. Ama siz o üstün zekanızla dış güçler büyük resim gibi elimelerle aklınızca dalga geçiyorsunzu. Yaptığınız hep bu aşağılamak dalga geçmek seçmeni küçümsemek. Tabi siz kiii allamei Cihan mahfi eğilmezin herbiri prof seviyesinde ki öğrencilerisiniz. Her bakanın dediğinden birşey anlamıyorsunuz hep bakanlarda sıkıntı var tabi siz de haklısınız. Ekonomik gelişmeler başlığı ve bu başlık sizin EGO’nuzu tatmin ettiğiniz yer olmuş. Birkaç Admin ve üye. Kelepir ülkeymişde saman ithal ediyormuş ta. Niye hiç iyi olan birşey konuşulmuyor. Ne diye soracaksınız tabiki de ama anlatmaya gerek Yok anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az demişler. Size yazarkqsayla batan ülke lazım. Aylarca imf den borç bekleyen ülke lazım. Adam küfürlü gönderme yapıyor küfürün bir harfini çıkarıyor güya sansür yapıyor ama yöneticiler umursamıyor Çünkü hükümeti eleştiriyor ya sıkıntı Yok. Seçmenini aşağılasın sıkıntı Yok. yerli arabaya ne gerek bar diyen zihniyete sahip bazılarınız bundna da Emin’im. Bunların olacağı belliydi.senelerdir olan olaylar da bunun ispatı. Tabi size dokunmayan yılan bin yaşasın Avrupa’ya boyun eğmeliyiz abd ye eğmeliyiz. Çanakkale’de çarıksız yemeksiz savaşanlar da böyle baş edemeyiz önce silah üretmeliyiz önce ekonomiyi düzeltmeliyiz demeliydi. Takip edeceğim. Millileşme arttıkça takip edeceğim bu siteyi dolar elbet düşecek o zaman da burada olacağım bakalım üzüm mü yiyorsunuz bağcı mı dövüyorsunzu hala. -
@hamzaömerhalid hocam insanların eleştirme hakkını, eleştirme hakkınızı kullanarak mı eleştiriyorsunuz?
-
@hamzaömerhalid kardeş anlatsana ne iyiye gidiyor? Ne millileşiyor? Ne üretiyoruz? Mesela sayın bakanımız yeni ekonomi modeli ile neyi açıkladı? Hükümeti eleştirmenin nesi kötü? Ekonomiyi hükümet yönetiyorsa bizim kimi eleştirmemiz gerekiyor? Bu dış ticaret açığı, bu borç yükü mevcutken sorunu neden dışarıda arıyoruz? Alım gücümüz niye yazarkasa atıldığı dönemden daha kötü? Medya neden kendini yakanları vermiyor? Anlatsana biraz
-
@hamzaömerhalid bir de siteyi takip edeceğim demişsin, mutlaka takip etmelisin bizi belki biraz daha başka görüşleri anlama fırsatın olur, buradaki insanların kim olduğunu, amaçlarının ne olduğunu bilmeden suçlamak kolay. Dolar düşerse hepimizin faydasına ama düşmezse o zaman açıklaman ne olacak merak ediyorum. Ben de seni takip edeceğim.
-
@hamzaömerhalid doğru siz de haklısınız suç bizde niye eleştiriyoruz ki ya gerçekten artık bu ülkede hiçbir şeyi anlamıyorum önlem almamız gerekiyordu önlem bariz belliydi krizin geleceği ve geldi de susalım mı ne yapalım?
-
@hamzaömerhalid Bu düşünce bu ülkeye zarar veriyor. Her eleştiriye aynı cevaplar. Eleştirmek günah. Eleştiren vatan haini. Eleştiren koalisyon istiyor. Eleştiren tüp kuyruğu istiyor. Buradaki herkesin bir evi de yurtdışında, herhangi bir krizde hemen kaçacaklar, bu ülkeden beklentileri yok, hayalleri yok, bu ülkede evlenip bu ülkede çocuk büyütmeyecekler kardeş sen de haklısın.
-
@hamzaömerhalid boyle başlığın altına gelip de yok efendim amaç bağcıyı dövmek yok amaç sadece muhaliflik, dış gucler, ego tatmini diye zırvalayıp ekonomi hakkında tek kelime etmeden basıp gitmek yok. Madem bize demediğini bırakmadın ekonomide iyiye giden şeyleri yaz da görelim. Yıllardır bas bas bağırıyor insanlar inşaatla kalkınamayız, bu kadar dışa bağımlı olunmaz, üretim gerekli, bağımsız yargı gerekli, parayı boşa çarçur etmeyin, harcamaları kısın diye. O zamanlar itibardan tasarruf olmaz diyen tayfa bugün gelmiş dış güçler, içimizdeki hainler bilmem ne. Sen vatanseversin de ben sevmiyor muyum ? Sen kimsin ya, senin sıfatın ne ? Gelmiş buraya iyi olan bir şey konusulmuyor diyor, yaz iyi olan şeyleri konuşalım. Diyeceksin ki yol yabdı, o yollarin kalitesi dünyada 89. Oldu ondan da bahset; diyeceksin köprü yaptı, o köprüden geçmeyen milyonlarca insan her ay vergileriyle fahiş fiyatını ve geçiş garantisini karşılıyor. Daha sayayım mi ? Bi de senin gibi nankörler der ki ne yapıldıysa 20 sene önce yapıldı ondan önce hastane kuyruğundaydik; peki satılan kurumlardan gelen 60 milyar doları neden ağzına almazsın ? Ben söyleyeyim mi, biatci bir nankörsün de o yüzden. Senin deposundaki malın değerinden daha ucuza satılan fabrikalardan da, 2 sene sonra 10 katına satılan mey içkiden de haberin yoktur.
Lale devrinde ehonomi çoh eyi, ucuz dolar gidince dış güçler. Sana iibf diplomasi veren okulu yıkmak lazim. Hadi abd dış güç, suriye va gana da mı dış güç? Gürcü papaz mı tutukladık bize yaptırım uyguladı ? Bunların para birimleri karşısında niye tl eriyor ? Bunlara cevabın nedir pek vatansever kişi.
Vatanseverlik nedir her şeyi koşulsuz olarak kabul etmek mi yoksa hataları görünce uyarmak mı ? Sizin gibi biatci yiyici yalaka tayfa yüzünden bu halledeyiz ya zaten. Napalim Yiğit Bulut gibi çıkıp ekonomiyi övüp ayda 200bin tl varlık fonunundan cukkalayalim mi. Yiğit vatansever, bizler vatansever değil öyle mi ?
İşine gelince demediğin lafları bırakma, dolar 7 lira olunca aynı gemideyiz. İnsan omurgasız olmayagörsün; bundan 5 sene önce acilim çok güzel destek vermeyen kan istiyor diye ortalıkta gezmişsindir de Allah bilir; ya da 6-7 sene önce hocaefendi muhaliflerden daha çok vatana hizmet ediyor turkce olimpiyatları çok güzel diye dolanmışsındır. Sonra gelmiş buraya abdye avrupaya boyun eğiyorsunuz bilmem ne.
Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandir bunu aklına kazı, en iyi yalayan en iyi biat eden değildir. Yeri gelir övünürüz yeri gelir yanlışa yanlış deriz, senin gibi beylik laflarına tav olmayız.
Bi de siteyi takip edecekmiş de dolar düşünce yazacakmış. Etmezsen ben seni bulup ekonomi hakkında güncel bilgileri veririm merak etme. Şimdi sen sabahtan takip ediyosundur orda yazmiyor dolar euro altın kurları/fiyatları. Görmezden gelirsek belki düşer diye. Bu kafa ekonomi yönetiyor iste sonra aynı gemideyiz.
-
@genclerbirlikli helal olsun hocam ağzınıza sağlık
-
@north-remembers eyvallah hocam sağolasın.
-
Biz, akpli kesimin gözünde ne desek ne yapsak "vatan haini" oluyoruz yıllardır fetöşe sövüp sayarken, ülkeyi kötüye sürüklüyor derken akpliler hocaefendi diyeceksin!!!11 derlerdi. Sonra bir anda geçmişlerini unutup bize fetöcü deme cüretini gösteriyorlar. Sözüm tüm akplilere değil sadece geçmişte fetöcü takılıp 15 temmuz hain darbe girişimi sonrası birden reisçi kesilenlere.
Ulan var ya son ohal khk ile işten atılanların profiline baktım da çoğunluğu muhaliflere fake hesaplarla ipe sapa gelmez iftiralar atan tiplerdi; khk günü twitterda ağlamalarını ne yalan söyleyim keyifle okudum.. -
Bu şarkıyı geceye bir şarkı bırak başlığına atmıştım da buraya ve troll itlere daha uygun.
Sorun sizde değil olaydadır
-
...
Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer
ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak
kabahat senin,
— demeğe de dilim varmıyor ama —
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim.Nazım Hikmet Ran
(Hani şu komünist olan, sizin muteber sanatçınız olamayan.)