TCMB 100 Uzman yardımcısı alımı 2018
-
"Bankanız internet sitesinde yayınlanan “Merkez Bankası Uzman Yardımcısı/2018” ilanı kapsamında ../08/2018 tarihinde başvurumu gerçekleştirdim. Söz konusu başvurum tarafınızdan değerlendirilerek yazılı sınava hak kazandığım tarafıma bildirildi. 29 ve 30 Eylül 2018 tarihlerinde Bankanız tarafından düzenlenen yazılı sınava girdim ve söz konusu sınav sonucu mülakata katılmaya hak kazandım. …/11/2018 tarihinde Bankanız İdare Merkezinde mülakat komisyonuyla mülakat görüşmemi gerçekleştirdim. 21/12/2018 tarihinde Bankanız internet sitesinde yer alan ilanda mülakat sonucumun başarısız olarak değerlendirildiği bilgisine ulaştım. Bu kapsamda söz konusu mülakat süreciyle ilgili;
- Mülakat sırasında tarafıma sorulan soruların önceden hazırlanıp hazırlanmadığına,
- Mülakat sırasında tarafıma sorulan soruların ve verilen cevapların kayda geçirilip geçirilmediğine,
- Mülakat sırasında tarafıma sorulan sorulara verdiğim yanıtlara hangi komisyon üyesince hangi notun takdir edildiğinin tutanakta ayrı ayrı gösterilip gösterilmediğine,
ilişkin bilgiler ile, - Mülakat sırasında tarafıma sorulan sorular ve verdiğim yanıtlar herhangi bir kayda geçirildiyse söz konusu kayıt belgesinin bir örneğinin,
- Mülakat sorularına verdiğim yanıtlara komisyon üyelerince verilen puanların kayıt altına alındığı tutanağın bir örneğinin,
tarafıma gönderilmesini talep etmekteyim. Ayrıca 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun (Kanun) 5. Maddesi;
“Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler.”
hükmünü, Kanunun 10. Maddesi;
“Kurum ve kuruluşlar, başvuru sahibine istenen belgenin onaylı bir kopyasını verirler.
Bilgi veya belgenin niteliği gereği kopyasının verilmesinin mümkün olmadığı veya kopya çıkarılmasının aslına zarar vereceği hâllerde, kurum ve kuruluşlar ilgilinin;
a) Yazılı veya basılı belgeler için, söz konusu belgenin aslını incelemesi ve not alabilmesini,
b) Ses kaydı şeklindeki bilgi veya belgelerde bunları dinleyebilmesini,
c) Görüntü kaydı şeklindeki bilgi veya belgelerde bunları izleyebilmesini,
Sağlarlar.
Bilgi veya belgenin yukarıda belirtilenlerden farklı bir şekilde elde edilmesi mümkün ise, belgeye zarar vermemek koşuluyla bu olanak sağlanır.”
hükmünü, Kanunun 11. Maddesi;
“Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar. Ancak istenen bilgi veya belgenin, başvurulan kurum ve kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü içinde sağlanır. Bu durumda, sürenin uzatılması ve bunun gerekçesi başvuru sahibine yazılı olarak ve onbeş iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir.
hükmünü amir olup,
Yukarıda talep ettiğim bilgi ve belgelerin ilgili mevzuat kapsamında ve Kanunda belirtilen yasal süreler içerisinde tarafıma iletilmesi hususunda gereğini arz ederim."
Arkadaşlar ben de sınava girip elenenlerden biriyim. Açıkçası elenmek benim için sürpriz olmadı beklentim bu yöndeydi alınmamamın benim için daha adil olduğunu düşünüyorum.Ancak burada elenen ve haksızlığa uğradığını söyleyen diğer arkadaşları görünce gerçekten her daim girmeyi ve mensubu olmayı çok istediğim Merkez Bankasının liyakata gerekli önemi göstermediği düşüncesine kapıldım. Eğer gerçekten haksızlığa uğradığını düşünen olup hakkını yasal yollarala aramak isteyen birisi olursa diye yukarıdaki gibi bir dilekçe hazırladım. Bu minvalde bir dilekçeyle Bankaya başvuruda bulunup gelen cevapla beraber idare mahkemesine yürütmeyi durdurma isteminde bulunulabilir diye düşünüyorum. Eğer idare mahkemesine başvuruda bulunulacaksa bunun sonuç açıklandıktan en geç 60 gün içerisinde yapılması gerektiği hususunu da hatırlatmak isterim.
-
@benbernanke sizin adınıza üzgünüm ama böyle bir karşılığa gerçekten hiç gerek yok
-
@isildur insanlara kendi tecrübeme dair bilgi verdim aslında ama bana ne demek daha doğru olurmuş
-
Şimdi merkez bankası 100 kişilik kadroyu doldurdu diyebilir miyiz? Bilgisi olan var mı?
-
@keynesinho @isildur Arkadaşlar, benimki zaten subjektif bir tahmindi ve bunu belirttim. Kesin doğru demedim. Elenmenize de üzüldüm amacım sizinle tartışmak değil. Nabza göre şerbet veren biri de zaten hiç olmadım. Elensemde bunları derdim ve nerde hata yaptım diye düşünürdüm. Amacım kimseyi suçlamak değil. Sınavı geçen herkes rüştünü ispatlamıştır. Benim demek istediğim sizin de göremediğiniz ya da bilmediğiniz şeyler olabilir. Torpil, referans yok asla demiyorum. 15 tane mülakattan elenmiş bir insan bunu zaten demez. Sizi çok iyi anlıyorum. Umarım sonraki süreçlerde yüzünüz güler. Hepinize başarılar.
-
@872 Ben sanmıyorum hocam doldurduklarını...
-
@merasim34 insanın şunu yazarken biraz yüreği sızlar değil mi. yok abi bu zihniyet aynı zihniyet. ne haliniz varsa görün
-
Ben yinede sizin kadar kötü kalpli olamıyorum arkadaşlar. Bunu çok içten söylüyorum inşallah böyle bir haksızlığa uğramazsın. Foruma da bir daha girmem. işinizde başarılar diliyorum. Kazanamayan arakadaşlar da üzülmesinler üzülünce bişey düzelmiyor. Hayırlısı böyleymiş diyip yolumuza devam edeceğiz. Allaha emanet olun.
-
@benbernanke bana kötü kalpli diyen de sizsiniz yazıklar olsun da diyen sizsiniz burada çok takılmamak gerekiyormuş sanırım o konuda haklısınız
-
Abicim kendimizi kandırmayalım artık bu memlekette bir kurum 100 kişi alım açtı 1000 kişi alım açtı bu kadar kişi alacak diye bir şey yok. Bu kadar alım yapmıyor. Aldıkları arkadaşların nerelerden referanslarıyla girdikleri üç aşağı beş yukarı belli oluyor. Sen bu referansı bulamazsan giremiyorsun bu kadar basit. Üst kurumlar referansı olmayanı almıyor 10 kişi alıma çıktıysa 5 kişinin referansı varsa 5 kişiyi alıyor. Kalan 5 kişilik kadro içinse yetersiz oldukları tarzında bir açıklama yapıyor en fazla. Diğer kurumlarda ise işte referansınızın gücüne göre bir yerlere girebiliyorsunuz. Tabi bu alımlarda öyle normal alımlar olmuyor benim gördüğüm bakanın oğlu müsteşarın oğlu yok genel müdürün oğlu şunun bunun oğlu kızı en iyi genel müdürlüğe en rahat yere ''referans alım'' noktasına yerleştirilirken referansı olmayan kurumların işleyişini sürdürmek için diğer ''referans kadrolarının'' eksikliklerinide kapatacak ''maraba'' kadrolarına atama yapılıyor. Bu kadrodan giren arkadaşlar tabikide kağıt üzerinde aynı statüde görünebilir ama bu durum çalışma ortamında çok güzel bir şekilde farklılaştığını belirtebiliyor üstlerinin hal hareketlerinden izin kullanırken hata toleransı yükselme avantajı vs durumlar üzerinden açık bir şekilde kendini gösteriyor. Kısaca şu kurum şöyle çok iyi bu kurumdakilerin ekonomisi şöyle istatistiği böyle vs şeyleri geçelim ''maraba'' kadrosundan giren arkadaşlara lafım yok ama genelleme yapmasınlar bizim kurum şöyle diye. Son birkaç yıldır kurumlarının sınavına girme hakkını kazanan arkadaşlarında mülakata katılanlarınında ve mülakat sonucu kazananlarada hala bakabiliyoruz ayrıca burada da mülakatta kime nasıl sorular sorularak elendiklerinide az çok gördük. Hedeflediğiniz kuruma girmek istiyorsanızda sınava katılmak için gereken kpss ales puanını alın Sınavı geçecek kadar konulara hakim olun geri kalan çabanızı referans bulmaya yönlendirin. Ben yoruldum artık daha fazla boşuna umut besleyip yok yere bir beklenti içine girebileceğimi zannetmiyorum. Hala kuruma yönelik çalışacak arkadaşların da Allah yardımcısı olsun kolay gelsin hadi.
-
Arkadaşlar öncelikle bir konuya açıklık getireyim. Hazine personelinin başarısız olma sebebi kurumun personelini bırakmak istememesidir. Burası kesinlikle doğru. Peki diğer kazanan arkadaşların çalıştıkları kurumlar personelini bırakmak ister miydi? Hayır.. Hazine ve diğer kamu kurumlarının personellerini göndermemesi, kurum için önemli ve yetiştirilmiş olduklarından değildir, asıl nedeni “bunlar kim oluyor da …” zihniyetinin bir sonucudur. Ve herkes tarafından seyirci kalınmaktadır.
Kamu sektörü yanında özel sektörde de insanlar işlerini değiştirmek isterler. Ancak özel sektörde bu süreç demokratik, insanlara saygılı ve adaletli şekilde yönetilir. Daha açık anlatımı ise, kurumların insanlara seçenek sunması ile oluşur. Neden ayrılmak istediği sorulur, sorunlar çözülür ve daha iyi bir fırsat verilir. Daha sonra karar veren yine çalışan olacaktır. Yönetici veya şirketin sahibi değil.
Peki neden buraya yazıyoruz? Forum, gizli kimlikler kullanılması sayesinde doğru bilgilerin rahatça paylaşılmasına imkan sağlamaktadır. En büyük artılardan birisi de foruma yazılanların merkez bankası insan kaynakları tarafından okunmakta ve dikkate alınmasıdır. Böylece merkez bankasının bir çok insanın vebalini aldığı bu eyleme karşı kayıtsız kalınmayacağı bildirilmekte biraz da olsa o en başta vaat ettikleri “tamamen liyakata dayalı, adil ve sistematik”bir sürecin koca bir yalandan ibaret olduğu belirtilebilmektedir. Bundan sonra ise önce merkez bankasının mülakata girenlere göndereceği memnuniyet anketi ile cevap verilecek daha sonra hukuki yola gidilecek ve bir çok mecrada haklar aranacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. -
Sevgili arkadaşlar,
Bir bakkalın yönetimi veya rutin işleri “bizim çocuk”a bırakılabilir; fakat bir süpermarket zincirinin yönetimi ehil insana bırakılmalıdır. Bir ülkenin para politikasının yönetimi ve politika araçlarını belirlemeye katkı sağlayacak bireyler de bizim çocuktan ziyade ehil insan olmalıdır. Merkez Bankası Uzman Yardımcılığı sınavına giren Hazine personeli de genel olarak ekonomi alanında ve para politikası araçları geliştirme konusunda ehil kişiler olduklarını akademik geçmişlerinde, mevcut sınavlarda ve iyi geçen mülakatlarında kanıtlamışlardır. Fakat mülakata giren 17 kişinin hepsinin başarısız ilan edilmesi ile hem bu insanlara haksızlık edilmiş hem de çalışma azimleri ve umutları kırılarak uzun vadede ülkemizin kalkınmasına potansiyellerinin altında katkı sağlamalarına neden olmuştur. Çünkü bu insanlar Merkez Bankasını sadece parası için değil, daha nitelikli, daha aktif ve politika yapmaya maksimum katkı sağlayacak işler yapabilmek için tercih ediyorlar.
Hazine de kurumdan ayrılmak isteyen 17 kişinin ve daha diğerlerinin önüne ket vurmak yerine onları kurumda tutabilmeye ve onların bilgilerinden en fazla düzeyde yararlanabilmeye yönelik politikalar geliştirmelidir. Yoksa beyin göçü nedeniyle ülkemizin kalkınması, potansiyelinin altında olduğu gibi Kurumun gelişmesi ve ekonomi politikası üretmesi de, potansiyelinin altında olur.
Merkez Bankası de tartışma konusu haline gelmiş bağımsızlığını ve piyasadaki güvenini arttırmasının yollarından biri yüksek beşeri sermayesinden taviz vermeyerek liyakat sahibi bireyleri istihdam etmesidir.
Ben de şahsen geçmişte yaşadığım haksızlıklara benzer şekilde bu haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Ama çalışma azmimi ve umudumu tüketmeden ülkem, toplum ve kendim için çalışmaya devam edeceğim. TCMB personeli olmaya hak kazanan arkadaşları da tebrik ediyor, paramıza ve kuruma güveni maksimum seviyeye getirmede başarılar diliyorum. -
@xerves anlattıklarınızın yanı sıra “bunlar kim oluyor da...” görüşü korkarım giderek daha genel geçer bir hal alıyor...
-
Bence yazilanlarin en acisi torpili 'referans' seklinde gosterip sonra da o olmadan yasayamayacagina, kazanamayacagina kendini inandiranlar. Herkeste allah inanci olmayabilir saygi duyarim, ama baskalarinin hakkini yiyerek girilen kurumda kazanilan parada da her bir kurusunda haram lekesi olur ve cocuklarinizla esinizle onu yiyeceksiniz. Herhangi bir kamu kurumunu liyakatli olsa bile bu mesru olmayan yollarla kazananlar hayatlarinin sonuna kadar bu lekeyle nasil yasiyorlar samimiyetle soyluyorum anlamiyorum. Mesru yollarla kazananlara sozum yok
-
Kazanan arkadaşlara tebrikler Rekabet Kurumu mülakatına girip burayı da kazanan ve tercihini Merkez Bankasından yapmak isteyen arkadaşlar varsa umarım Rekabet Kurumu ile iletişime geçip feragat edip başvurunuzu çekersiniz. Kazananları tekrar tebrik eder, kariyer hayatında başarılar dilerim
-
@ankaragüçlü arkadaşında dediği gibi: ilan yok gelen ilan uzunca bir süreç alıyor bu gibi zor şartlardan çıkıp merkez bankasını kazandığınızı unutmayarak başkasının nasibiyle oynamayınız. Rekabette olası isminizin olması ve gitmemeniz demek 1 kişinin hatta arkasındaki 1 ailenin nasibiyle oynamanız demektir. Hassasiyetiniz için teşekkür ederim umarım feragat ederseniz.
-
Bu duruma sessiz kalamadım. Rekabet kurumunu aradım (no: 0312 291 44 44)
Verdikleri bilgiler doğrultusunda feragat etmek isteyen arkadaşların bir a4 kağıdına feragat dilekçesini yazıp bunu imzaladıktan sonra (sinavbasvuru@rekabet.gov.tr) adresine maille yollamaları gerekiyormuş.
Bu işi ne kadar hızlı yerine getirirlerse o kadar hayırlı olacaktır. Maille gönderilen yazının sonrasında rekabet kurumuna elden veya postayla ulaşması gerekiyormuş. Ancak sürecin başlatılabilmesi için ilk önce mail atmanız şart arkadaşlar. Kazanan arkadaşları tebrik eder yeni iş hayatında başarılar dilerim. -
Arkadaşlar merkez bankası mezuniyet ortalamasını ne kadar önemsiyor?
-
@sanseseri ortalaması yüksek olmayıp giren var fazlaca önemsenmiyordur diye tahmin ediyorum.
-
Arkadaslar 4. Grup basvuru puani kacla kapanmisti bilen varsa soylesin de ona gore calisip calismayacagimiza karar verelim.