2020 Kaymakamlık Sınavı.
-
Bence salın arkadaşlar artık bu konuları.
Herkes fazlasıyla görüşünü dile getirdi zaten.
Ösym kararını verecek. Kararındaki gerekçeye göre yine değerlendirme yapılır o zaman.
Şu saatten sonra yapılan tüm yorum ve eleştiriler ancak sahibini yorar gibi geliyor bana.
Varsa girmeyi planladığınız sınavlar artık onlara yönelmek daha rasyonel bir yaklaşım olacaktır bence. -
Arkadaşlar ankarada olanlar itiraz etmeyi düşünüyorsa lütfen başkasına güvenmesinler. İtiraz ettim deyip itirazı azaltmaya çalışanlar bile var bu kadar ileriye gitmeye gerek yok diye düşünüyorum. Maddi durumu el vermeyecek olan varsa da ben yardımcı olabilirim. Mesaj atabilirsiniz
-
@ryu753 yok artık o kadarını da yapan varsa
-
@fthdyngc var hocam hatta arkadaşım, yani eskiden arkadaşımdı :)))
-
@anti-trhn, içinde söyledi: 2020 Kaymakamlık Sınavı.
Öncelikler herkese hayırlı forumlar. Yanlış olduğu iddia edilen iktisat sorusu ile ilgili bazı kaynaklar yazacağım. Bunların arasında yanlışlığını iddia eden yazarın kendi kitapları vardır. Kendisine Twitter üzerinden 2 defa sormama rağmen cevap yazmamıştır. Kaynaklardaki cümleleri telif hakkından dolayı tam olarak alıntı yapamayacağım ama isteyen açıp bakabilir.
Kaynak 1: Yüksel Bilgili Makro iktisat konu anlatım kitabı sayfa 522.
Arz şoklarının maliyetlerde artış/azalış olduğunu ve AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olduğunu belirtmiş.Kaynak 2: Tufan Samet Özdurak Hysteresis Makro konu anlatım sayfa 476.
Yine arz şoklarının AS eğrisinin sağa/sola kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş. Örnek olarak da petrol fiyatlarındaki değişmeler, verimlilikteki değişmeler verilmiş.Kaynak 3: Erdal Ünsal Makro iktisada giriş sayfa 372.
Yİne arz şoklarının girdi fiyatlarında ve verimlilikte değişme olduğu kısa dönem arz eğrisinin kaymasına sebep olan unsurlar olduğunu belirtmiş.Kaynak 4: Erdal Ünsal Makro iktisat sayfa 768.
Arz şokunun enerji veya verimlilikte değişmeler olduğu ve malların fiyatlarını arttıran unsurlar olduğu belirtilmiş. AS eğrisinin sağa/sola kaydırmasından bahsetmiş.Kaynak 5: Anadolu Üniversitesi AÖF makro iktisat kitabı sayfa 181.
Arz şoklarının üretim maliyetlerinde artış/azalış olduğu fiyatlarda ve milli gelirde değişmelere yol açacağı belirtilmiş. Örnek olarak da iklim değişmleri, teknolojik değişimler, mevzuat gelişmeleri vb. yazılmış.Kaynak 6: Yüksel Bilgili Ceteris Paribus Soru kitabı sayda 770 ve 776.
Arz şoklarının petrol fiyatları veya reel ücretler gibi maliyet artışı/azalışı olduğu belirtilmiş ve AS eğrisini sağa/sola kaydırdığı belirtilmiş.Kaynak 7: Yüksel Bilgili İktisat çıkmış sorular kitabı sayfa 608-611 arası.
Yine arz şoklarının petrol ve teknoloji değişmesi gibi maliyet değişimleri olduğunu belirtmiş ve AS eğrisini sağa dola kaydırdığından bahsetmiş.Kaynak 8: Erol Bulut/ Muzaffer Ulusoy Analiz iktisat soru kitabı sayfa 768-770.
Arz şoklarını firmların maliyetlerinin artması şeklinde tanımlamış ve petrol fiyatlarındaki değişmeler, kamunun teşvik politikasında değişmeler, iklim koşulları vb. örnekler vermiştir.SONUÇ OLARAK; tüm bu kaynaklarda ani, beklenmedik, hızlı gibi ibareler geçmemektedir. Arz şokunun iktisat literatüründe(TDK'de değil) maliyetlerde değişimler ve dolayısıyla AS eğrisinin sağa/sola kayması olarak ele alınmaktadır. Bu kaynaklar arasında yanlışlığını iddia eden hocanın kaynakları da ÖSYM'nin 2018, 2019 ve 2020 sınavında birebir cümlerlerini soru yaptığı Erdal Ünsal'ın da kitapları vardır(isteyenler geçmiş sorular ile karşılaştırabilir.).
Soru kökünü de değerlendirdiğimizde kesinlik ibaresi aramamaktadır. Dolayısıyla cevabın doğru olduğunu düşünüyorum. 2003 yılındaki basılmış bir kitapta ani, beklenmedik gibi ifadeler yer alıyor diye soruya hatalı demek kendi yazdığı kitaplara aykırılık oluşturuyor.Sonuçta itiraz herkesin hakkıdr. Soruya belirtildiği şekilde itiraz edebilir. Ama cevap değişirse de birçok arkadaşın yasal hakkını yine kullanacağını düşünüyorum.
Forumdan bi 10 20 kişi toplanalım türkçe sorusu hatalı diyelim o iktisat kitap yazarına, ona da video çeker retweet kampanyası yapar kardeşim emin ol. Artniyet var artniyet onu kastediyorum. Kendi kitabında yazdıklarına bile bakmadan "çoğunluğun" isteğine göre itirazı biçimlendirip TDK yi bile kullanıp millete reklam yapan zihniyet var ortada. İtiraz herkesin hakkı eyvallah da her şeyi de gördük görmeye de devam ediyoruz evelallah. (bu arada musul sorusunu yanlış yaptım puan olarak sınırdayım ve o soru da itiraza da konu oluyor ama hiçbir şekilde o sorunun yanlış olduğunu düşünmüyorum,Ankaradayım itiraz da etmeyeceğim)
-
@pabloescobarr Sorun bu tiplerden daha çok bunları ağızlarından salyalar saçarak savunanlarda hocam. Bakıyorum iki gündür herkese hakaret ederek, insanları hedef göstererek savunan kırolarda. Ne çekiyorsa İİBF mezunları reklam uğruna kitlesini satan bu düzeysiz tiplerden çekiyor.
Neden böyledir diye düşününce tek bir şey geliyor tabi akla. Reklam paraları yatmış demek ki -
@albertcamus sorsan itiraz herkesin hakkıdır derler ama en ufak bir eleştiriye bile tahammülleri yok hemen engellerler facebook sayfalarından, dedim ya adamı övüp övüp gönderiyi yorumlara kapatmışlar yeni gören hiçbir şeyden haberi olmayan yeni iibf mezunı garip de düzgün bir şey sanıyor bunları:)
-
Normalde görevi akademisyenlik olup ama tüccarlık yapanlar mahvetmedi mi bu nesli zaten?
-
@Chandler-Bing bu yüzden Erdal hocaya o kadar sonsuz bir saygı besliyorum ki keşke biraz örnek alınsa. Kendini hiç piyasaya atmadan başyapıtını yazıyor bakıyor işine. Bunlar öyle değil, bunlar itiraz ettiği sorunun kaynağını bile kendi kitaplarından gösteremiyorlar çünkü piyasa hırsı o kadar bürümüş ki gözlerini bir sürü maval okuyorlar yok Tdk yok kelime anlamı diye
-
Kaymakam ol sayfasinda(insta) iktisat sorularina dair zuhal hoca aciklama yapmis, isteyen bakabilir
-
@ESE0303 göremedim
-
@sessessc bende gozukuyo hatta turkce hocasi da aciklama yapmis
-
@ESE0303 yazar mısınız hocam netice nedir
-
@sessessc türkçe sorusu dopru diyor iktisat iptal edilmeli diyor
-
8 hoca ile birlikte baktiklarinda Turkce sorularinda herhangi bi sorun gorulmemis.
İktisat 63(para fiskal) dogruymus
İktisat 64(arz soku) "kesin" denilmedikce dogru olma olasigi da bulunan oncul kabul edilmeliymis -
@ESE0303 "öncüllü sorularda ise soru kökünde kesin ifadesi olmadıkça olasılık dahilinde olan öncülde kabul görür" bu cümleye göre cevap yalnız 3 çıkmıyor mu ? Nitekim yapmış olduğu açıklamada kendisinde olasılıktan bahsetmiş
-
@ESE0303 Öncüllü sorularda kesinlik olmasa da ihtimal dahilinde olan öncüller kabul olur demiş. Bence ösym de bunu gerekçe gösterecektir
-
@forrest aynen oyle ki kulaga da mantikli geliyo acikcasi. "Kesin" deseydi 2ve3 diyebilirdik...
-
Şimdi gördm iktisata Türkçe de dogru iptal ykk demişler kısaca
-
O kadar adayi elemek icin
Ya kelime oyunlari
Ya da kimsenin calismayi dusunmedigi kanunlardan soru sorma
yollarini deneyecekti. Sagolsun bu sefer ikisini de hakkiyla yerini getirmisler, tebrikler.