1 Kasım 2020 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı
-
@cenk beni ekler misiniz 19 gkgy 47 alan
-
@onuktekin Murat hoca güzel açıklamış ancak kamu açıklarının dış borçlanma ile finanse edilmesi sonucunda halkın elinde tuttuğu paranın üzerine konulmuş bir vergi etkisi olmayacak mı? bu durumda cevap yine Senyoraj mı olacak ? Eflasyon vergisi bir kavram mı? yoksa kamu açıklarının finanse edilmesinin kaynağına göre enflasyon (fiyatlar genel düzeyini yükseltip) yaratıp kişilerin cebindeki paranın değerinin azaltan bir olgu mu? Eğer kavram ise soruda verilen tanımın tamamen karşılığıdır. Eğer kamu açıklarının finansmanından kaynaklı enflasyon ortaya çıkmasını tanımlıyorsa yalnızca senyorajın sonucu olmaz dış borçlanmanın da sonucu olur dolayısıyla yine senyoraj sorunun cevabı olamayacak. Diğer taraftan senyorajın kendisi zaten Para basılmasının bir sonucudur. Para basılmasının bir diğer sonucu da enflasyon vergisidir. Bu iki kavram birbirinin nedeni değil ortak bir nedenin sonuçlarıdır.
Nitekim ABD son 4 yılda devasa para basarak senyoraj geliri elde etmiştir. Ancak son 4
yıl enflasyon oranı %1-3 arasında dolayısıyla halkın elinde tuttuğu paranın üzerine konan bir vergi etkisi söz konusu değil.
Amacım tartışma yaratmak değil ancak benim düşüncem bu şekilde soru sadece özensiz değil doğru şıkkı da barındırmıyor. iyi akşamlar. -
Standart sapma yıllara göre bi aralık söylersek kaç puan getiriyor bi fikri olan var mi
-
@mermaiden hocam cevaplayan kişi maliye hocası ona da mı güvenmiyorsunuz
-
@rrrsss1610 10 puanda yazmislardi sanirim bu baslikta ama hocam bilen biri varsa aydinlatabilir bizleri
-
@mermaiden işin doğrusu ben tatmin olmadım açıklamadan. Test sorularındaki seçenekler dolaylı olmamalı. İl göç sınavında da böyle bir maliye sorusu iptal oldu. O soruya da hocalar sorunsuz ama kötü soru demişti. İptal olması benim işime gelmiyor ama hakkı iptal bence.
-
@rrrsss1610 geçen sene 80 altına 10 puan getirdi. 80 üstüne kaç getirdi bilmiyorum.
-
@onuktekin subjektif sorusu demi hocam dddiginiz
-
@adanali01 aynen aynen ona da yanlış sayılmaz dedi maliye hocaları. Ama aybü maliye bölüm başkanının kitabından tanımı koyunca iptal ettiler
-
@zephead hocam yanlış hatırlıyor olabilirmisiniz? Ben 43-21 ile 388.olmuşum belkide netlerin dağılımı farkı yaratmıştır.
-
@law
en nihayetinde girdiğimiz sınavların sorularını hazırlayanlar da at hırsızı değil, hoca ama biçok sınavda iptal olan sorular oluyor.bu soru durması gereken yerde durmamış.
en nihayetinde senyoraj basılan paranın basım maliyeti ile itibari değerinde arasındaki farktır.
para basılması sonucu para basılmasının yaratacağı enflasyonun kişilerin ellerinde tuttukları paranın sanki vergi ödercesine reel olarak eksiltmesine ise enflasyon vergisi denmektedir.
bu soru senyoraj geliri tanımını karşılamaktan çok, para basılmasının etkileri irdelemiş.
şöyle; paranın itibari değeri kadar maliyeti olduğu bir ekonomide yani paranın tamamen karşılığı ile basıldığı bir ekonomide para basılsa dahi senyorajdan bahsetmek mümkün değilken, senyoraj geliri olmasa dahi enflasyon yine yaşanacaktır. yani enflasyon senyoraj sonucu değil para basılması sonucudur.
ve bu soru direkt para basılması ile elde edilen gelirden ziyade, para basılması sonucu oluşan enflasyon ilişkisini ve bu ilişki sonucu elde tutulan paranın reel olarak azalmasını irdelemektedir.
bu sorunun doğru kabul edilen şıkkı soruda verilen tanımı karşılamamaktadır düşüncesindeyim.
-
Soruları alan varsa paylaşabilir mi? Özelden mail adresimi gönderebilirim.
-
@DüdüklüTencere yazılıya kalırsanız sizi kesin alacaklardır
-
@berkayyy
keşke sınava girseymişim o zaman -
@DüdüklüTencere yazık oldu o zaman okurken ben yoruldum hocam
-
Arkadaşlar 47 -18 veya 48 -18 için ne dersiniz?
-
@abondance_55 klasik sınava çalışmaya değer bir net derim
-
@mj_23 teşekkür ederim hocam
-
@abondance_55 rica ederim hocam yorumlara takılmayın sınava girecekmis gibi hazırlanın
-
18-46 ne dersiniz hocalarım