ÇSGB Bünyesinde Birleşme Sesleri
-
Birlesme haliyle mufettis vb unvandakilere sevimsiz geliyor hakli olduklari taraflar elbette vardir. Birlesme halinde daha etkili denetim olur olmaz bu durum ayri bir mevzu. Ancak bizim konu biraz da gunden gune artan isyukune ragmen meslegin hak ettigi özluklere kavusmasiydi. Denetim isinin saglikli olabilmesi icin bagimsiz olmasi esastir. Yerelde il mudurlugu bunyesinde bunu gerceklestirmek bazen zor oluyor. En buyuk problemlerden biri su ki, mesala bir is mufettisi denetim yapar, bagli oldugu grup baskanligina doner, raporunu yazar, rapor ilgili calisma ve is kurumu il mudurlugune geregi icin gonderilir. Isverenin o mufettise ulasma ihtimali cok dusuk. Ancak yerelde telefon gelir bir acarsin falanca denetmen gelmis bana onun numarasini ver onu soyle yapacagim boyle yapacagim diye tehdit eder, isverenin Kuruma gelmesini saymiyorum bile, peki seni koruyan kim? Önce Allah sonra kendin veya yine denetmen arkadaslarin. Risk fazla ise ona karsi bir seylerin sana taninmasi lazim ki motive olasin, daha guclu ve azimle calisasin. Daha cok calisip daha az maas olayi degil sadece. Sahsen ben daha yetkisiz bir denetmen yrd olarak ustadimla tehdit, küfür ve darp etmeye yeltenilen bir denetimi engelleme olayi ile karsilasmis biriyim. Merkezdekiyle ayni özluk olmasa da sube muduru/merkez muduru maasi ile mufettis/uzman maasi arasi bir yere konumlandirilabilir. Ilaveten daha rahat, daha bagimsiz bir calisma ortami olabilir, grup baskanligi tarzi bir olusumun istenme sebebi de budur. Yerellikteki bu problemin sadece rotasyon ile cozulebilecegine inanmak uzun vadede bir arti saglamayacaktir. Siz de bir sey begenmiyorsunuz, bize iş lazim diyen arkadaslar da umarim denetmen olur ve bu yolda bize katilirlar. Cunku isin icine girdiklerinde bize hak vereceklerine eminim. Her meslek mensubu kendi mesleginin daha iyi sartlara sahip olmasi icin çabalar, cabalamak zorundadir da. Örgutsel kültür, meslek kültürü bunu gerektirir. Tamamen kisisel dusuncelerimdir, katilmayanlara da saygim sonsuz.
-
@sbf1983, içinde söyledi: ÇSGB Bünyesinde Birleşme Sesleri
Birlesme haliyle mufettis vb unvandakilere sevimsiz geliyor hakli olduklari taraflar elbette vardir. Birlesme halinde daha etkili denetim olur olmaz bu durum ayri bir mevzu. Ancak bizim konu biraz da gunden gune artan isyukune ragmen meslegin hak ettigi özluklere kavusmasiydi. Denetim isinin saglikli olabilmesi icin bagimsiz olmasi esastir. Yerelde il mudurlugu bunyesinde bunu gerceklestirmek bazen zor oluyor. En buyuk problemlerden biri su ki, mesala bir is mufettisi denetim yapar, bagli oldugu grup baskanligina doner, raporunu yazar, rapor ilgili calisma ve is kurumu il mudurlugune geregi icin gonderilir. Isverenin o mufettise ulasma ihtimali cok dusuk. Ancak yerelde telefon gelir bir acarsin falanca denetmen gelmis bana onun numarasini ver onu soyle yapacagim boyle yapacagim diye tehdit eder, isverenin Kuruma gelmesini saymiyorum bile, peki seni koruyan kim? Önce Allah sonra kendin veya yine denetmen arkadaslarin. Risk fazla ise ona karsi bir seylerin sana taninmasi lazim ki motive olasin, daha guclu ve azimle calisasin. Daha cok calisip daha az maas olayi degil sadece. Sahsen ben daha yetkisiz bir denetmen yrd olarak ustadimla tehdit, küfür ve darp etmeye yeltenilen bir denetimi engelleme olayi ile karsilasmis biriyim. Merkezdekiyle ayni özluk olmasa da sube muduru/merkez muduru maasi ile mufettis/uzman maasi arasi bir yere konumlandirilabilir. Ilaveten daha rahat, daha bagimsiz bir calisma ortami olabilir, grup baskanligi tarzi bir olusumun istenme sebebi de budur. Yerellikteki bu problemin sadece rotasyon ile cozulebilecegine inanmak uzun vadede bir arti saglamayacaktir. Siz de bir sey begenmiyorsunuz, bize iş lazim diyen arkadaslar da umarim denetmen olur ve bu yolda bize katilirlar. Cunku isin icine girdiklerinde bize hak vereceklerine eminim. Her meslek mensubu kendi mesleginin daha iyi sartlara sahip olmasi icin çabalar, cabalamak zorundadir da. Örgutsel kültür, meslek kültürü bunu gerektirir. Tamamen kisisel dusuncelerimdir, katilmayanlara da saygim sonsuz.
Ne de güzel kaleme almış. Ki meslektaşların bir çoğu bunları derken maddi beklentiden ziyade; rahat denetim yapabilmek için söylediğini ne zaman anlayacaklar. Ne yaptıysak il müdürlüğüne bağlı olarak denetim yapılamadığını anlatamadık.
Denetim yapılamıyor dedik; Yapılamıyor mu o zaman rotasyon kalksın dediler.
Hala olmuyor deyince; görünüşe göre bu seferde ha o zaman rotasyon gelsin diyecekler.
Dön dolaş.... -
Bu konuda en güzeli 3600 ek gösterge verip mesleğin unvanını da denetmenlikten denetçiliğe çevirmek olur kanaatindeyim.
-
@LioN Kesinlikle...
-
Uzun zaman önce bir dönem başlığı altında çok vakit geçirmiştik. #denetmenlertakipte hareketini @pareto_wilfredo üstadın da izniyle burada da kısaca izah etmek isteriz. Malum olduğu üzere Sosyal Güvenlik Denetmenleri’ nin uzun süredir beklentisi içerisin olduğu grup Başkanlığı konusu, meslek hakkında rotasyon söylentilerinin çakması üzerine; herhangi bir odak olmaksızın; meslek mensuplarının tamamen bağımsızca başlattığı; rotasyonun çözüm olmayacağının dile getirilmeye çalışıldığı ve grup başkanlığı isteğinin yinelediği bir harekettir. Umuyoruz ki süreç sonunda meslek daha tanınır hale gelip, beklentiler karşılanır. Kurumun önemli yapı taşlarından olan meslek; yaşamış olduğu sorunları ilk ağızdan dile getirmek, birlikteliği sağlamak adına bu güzel hareketi başlatmıştır. Önemli olan hiç bir makam ve ünvan ile çatışmadan, itidal dahilinde hasıl olan ihtiyaçları dile getirmektir. Eski meslektaşlar olan mülki idare amirleri, kurum bürokratları, eski teftiş kurulu mensubu müfettişler ve bir çok sivil toplum kuruluşu ile kişinin desteğini almakta olan hareket gün geçtikçe daha güzel bir noktaya evrilmektedir. Umuyoruz ki; devletimizin ve kurumumuzun yararına olacağına inandığımız, mesleki motivasyonu artıracağını bildiğimiz grup başkanlığı uygulaması en kısa sürede kurum idari yönetimimizin de desteğiyle hayata geçer. Bu şekilde hem yeni sistemin kolaylıkları ve işlevselliği, hem artan inanç ve motivasyon ile daha faydalı çalışmaları yapabilmek adına sabırsızlıkla bekliyoruz.
-
@mov bence bakanlık haklı, denetim yapıyorsan rotasyon şart. Asıl vdk da gerekliydi rotasyon bakanın gücü yetmedi. Diğer taraftan denetim birimi olduğu için 3600 gerekiyor.
-
Merhabalar, bahse konu uygulamalar elbette ki makamların insiyatifinde ve nihai karar verici olacak olanlar da kendileridir. Sadece meslek erbapları olarak gücümüz yettiği, dilimiz döndüğünce yaşadığımız sorunlara çare olacak önerileri dile getirmeye çalışıyoruz. Özlük hakkından, çalışma sistemine dek karar verici merciler bellidir ve bizler sadece işimizi en iyi şekilde yapmaya çabalıyoruz.
-
Tek sorun parasal açıdan değil. Bazı üstadlar yukarıda bahsetmiş işveren ve sigortalılar ile karşı karşıya gelme durumları sık yaşanıyor. Baktığınız zaman sahte sigortalılık, anlaşmalı boşanma gibi sıkıntılı araştırmalarda yapıyoruz. Bu bahsettiğim araştırmalar sonucunda emekliliği iptal olanlar, yüklü para cezası veya hapis cezası ile karşılaşanlar oluyor ve bunun sonucunda bizi suçlu buluyorlar. Örneğin bir vergi müfettişinin böyle bir durumla karşılaşması çok sık olmaz çünkü denetimi çoğunlukla belge üstünden yapar ve ceza uyguladığı kişiler zaten para kazanıyordur karşı tarafta bıraktığı etki daha azdır aynı zamanda o cezalarda da büyük indirim sağlanabilmektedir. Ancak bizim işimizde genellikle bunlar tam tersidir. Tek geçim kaynağı emekli maaşı olan adamın emekliliğini iptal edip 150 200 bin borç çıkarırsanız size zarar vermek isteyecektir. Siyasi baskı ise işin bir başka boyutu tabi il müdürlüğüne bağlı olduğunuz için baskı ve mobing artmaktadır.
Maalesef yukarıda anlattığım risklere karşın bazı il müdürlüklerinde yeterli önlem alınsa da bir çoğunda elinizi kolunuzu sallayarak odalara girebilirsiniz. Size kimin ceza yazdığını öğrenip hesabını sorabilirsiniz. Elbette sgk gibi yoğun bir yerde adliyedeki önlemlerin alınmasını veya kapıda polis beklemesini isteyemeyiz ancak denetmenlerin çalıştığı binayı ayırarak güvenlik artırıcı bazı uygulamalar devreye alınabilir. Grup başkanlığı ile siyasi baskı azaltılabilir vs bir çok çözüm yolu üretilebilir ancak bu iş bu şekilde çok uzun yürümez.
Özlük hakkı ve sağlanan koşullar ile alınan risk arasında bu dengesizlik varken alternatifi bulan meslekten ayrılmakta, meslek ve kurum kan kaybetmektedir. Biz hakkımızı istediğimizde özel sektörün yolunu gösterenler sgkya işi düştüğü zaman kurumsal hantallıktan yakınmasın veya ülke ekonomisini dengesizleştiren sgk bütçe açığından bahsetmesin.
-
@black özlüklerine kıyasla a grubundaki en riskli meslek ben böyle görüyorum.
-
Acaba bu konuların çözüme ne zaman kavuşturulcak , bayram sonrası gibi mi.?
Biz yedek olarak 10. Pro beklerken eğer rotasyon uygulamasına geçilirse acaba ilk bizlerden mi buna göre tercih alınır .? -
@yabgu hocam pek sizlik bir durum olmayacak yani siz ilk atama yerinizde normal şekilde atanacaksınız. Zaten asil liste ve hangi illerin olduğu belli siz boş iller tercih edeceksiniz. Eğer iller belli olmasa ve rotasyon yetişseydi belki illerdeki denetmen sayılarına göre atama yapmak için sizi bekletebilirlerdi ama şuan buna gerek yok.
Yetki ve yeterlilik sınavı ile pandemi sebebiyle beklemeniz daha olası gözüküyor
-
@sbf1983 evet taşradaki en güzel meslek aynı zamanda en risklisi ve özlük hakkı olarak diğerlerine göre bir artısı yok.
Yeni başlayanlar alternatifi buldukça kamuda veya özelde başka mesleklere geçiyor. Geçemeyenler ise alternatif arayışında. Kurum bir yolunu bulmazsa ileride sorun yaşanacak.
Kurum başkanı bile sorunu bilmesine ve dile getirmesine karşın bir çözüm üretilmiyor. Bu haldeyken birde rotasyon dile getiriliyor. Bu şartlar altında rotasyon mesleği iyice zayıflatır.
-
@black teşekkür ederim cevaplarınız için . İnşallah hayırlısıyla olur
-
@black @paretowilffredo hocam kurum içinde yetki ve yeterlilik sınavı yapılmadan yedeklik ilanı gelmez mi, yani birbiri ile bağlantılı mı?
-
@bucalı kesin birşey değil ancak o işlerde bekliyor haliyle sizin süreci de uzatabilir.
-
@black anladım hocam teşekkür ederiz cevaplarınız için.
-
Bence nasıl ki geçtiğimiz ay sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda ve cezalarında ciddi bir değişiklik yaptılar ki yerinde bir düzenleme idi benzeri bir düzenlemeyi teftiş denetçi ve denetmen kadroları içinde yapabilirler. Neticede devletin hakkının hukukunun peşinde koşuyor bu ünvanlarda. Şahsi kanaatim illaki ilerleyen dönemlerde SGK denetmenliği mesleğinde de düzenleme olacaktır bu çok belli lakin bugün yarın olacak bir iş de değil bu. Önümüzdeki 3-5 sene içerisinde olumlu gelişmeler olacaktır. Elbette gönül ister ki en kısa sürede olsun. Malum ülkemizde bu gibi süreçler biraz sancılı geçiyor. Hayırlısı olsun.