Olası Sonbahar Dönemi İdari Yargı Hazırlık
-
@mr.aday Medeni hukuk ve ceza hukuku üzerine toplamda 2 tane örnek veriyorum . Medeni hukuk için şunu söyleyebilirim. Eşya hukuku kanun kısmı ile kaliteli bir medeni hukuk ders kitabı eşya hukuku bolumlerini kiyaslarsak arada 300 sayfa oynadığını goreceksin.
Ceza hukuku için ise , Türk ceza kanunumuz genel esasları 75 maddeden oluşmaktadır . Konu anlatım kitaplarından çalışmak isteyen okuyucular kitabın 350 sayfa olduğunu göreceklerdir .
Kitapları güzel çalışan okuyucular tekrar kanuna donerlerse her maddeden sonra rahat aklına 4 cümle daha geldiklerini göreceklerdir . -
@Suigeneris Kitaplar kanun üzerine yazılır kanunu okumak ile kanunu anlayarak okumak farklıdır. O 300 sayfa kitap için 70 madde ceza kanunu gereklidir. Sıfırdan başlayan kişi tabiki işin a b c sini öğrenmek için açıklama kitaplarını okumalı. Ama o kitaplar bitmişse artık kanun aşamasına geçilmeli. Ayrıca herkes istediği gibi çalışabilir kimi sadece soru çözerek derece yapar kimi kanun okuyarak idrak eder kimi kitap serileri bitirerek. Üç yöntemde de başarıya ulaşan arkadaşlarım oldu. Tek bir sistemi YOk bu sürecin
-
Ayrıca eşya hukukunda kanunun karşılamadığı soru örneğine pek rastlamadım.
-
Kanunlar işin teorik kısmını karşılamıyor. Ayrıca örneklerin kafada canlanması kısmında yetersiz kalır temeli olmayan kişiler için. Belli bir düzeye gelindikten sonra soruların çözümünde kanunun ilgili maddesi hatta ilgili sayfası ile bağlantı kurulduğunda artık doyuma ulaşıyor bilgiler.
-
Bu arada sınav duyumları ne alemde?
-
@mr.aday borçlar hukuku olay sorularının hiçbiri kanundan çözülemez. Medeni hukukun hiç bir olay sorusu kanundan cozulemez. İdari yargılama hukukunun hiçbir olay sorusu da kanundan çözülemez . Salt kanun her yeni bir olgu turediginde onun kistasini oluşturmak için Yargıtay'ın benimsediği yazılı hukuk kurallarıdır. Ders kitaplarının içinde ise bebeklikten olgunluk çağına kadar kendini nasıl yetistirmen gerektiği anlatır . Var olan yazılı hukuk kurallarinin içeriği sadece ders kitaplarında vardır . Ayrıca ufak bir örnekte idare hukukundan vereyim . Birseyin birel-sart işlem olup olmadığını 18 tane idare hukukuna ait kanun okusanda cozemezsin. Bu örnekler çoğaltılabilir de ..
-
@Suigeneris doktrin yardımcı kaynak olduğu için medeni, borçlar, iyuk, ceza genel hep somut olaylar üzerinden soruluyor ve güzel de oluyor. Direkt kanundan yapılabilecek hmk var bence.
-
@mr.aday Ben burda kanun gereksiz okunmaz demiyorum . Bir başka yazında dedigin gibi sana katılıyorum . Bir yolu yok bu işin . Fakat doğru yol secilmezse bu sınav değil bir daha ki sinava çalışmaya teşebbüs edilir . Doğru yol ise 3u bir arada karisim. Kanun ± Konu ± Soru
-
@Suigeneris konu, soru, mevzuat üçlüsüne vakit ayırabilene helal olsun. ben direkt soru'cuyum
-
@polisiye-roman mevzuat ve soru kaldı bende de : )
-
@Suigeneris ben justice'ın iki cildine talimim. Mesaim yoğun. Olduğu kadar...
-
@polisiye-roman justiceye girismedim daha fakat her dersten soru çözdüm ve inceledim. Baya bir ağır fakat çok şey öğretiyor . Ben justice - Hakimim- karine cozucem .
-
Şimdi bir de taktik açısından bakalım her bir hukuk alanında 7 sorudan kaçı direkt kanun kaçı teori? Bir de şöyle söyleyeyim misal ben soru + kanun çalışsam birel- şart işlem örneklerini sence soru kitaplarında görmeme ihtimalim nedir? Ben burada işin taktik boyutunu konuşuyorum. Misal siz vergiyi ister kanundan ister konu kitaplarından okuyun kanun sistematiğini ve vergi tekniğini bilmiyorsanız kalem oynayatamayacağınız sorular sorulur. Ama gelin görün ki idari yargı sınavı çok detaya inmeden, kanun ve örneklere hakim olmayı gerektiren bir sınav. Velhasıl kelam sadece kanun ile temeli olmayan kişi başarılı olamaz. Ama konu kitabı ile başarı kesindir şeklinde önerme de yanlış olacaktır. Misal ben konu kitaplarını oldum olası sevmem vakit kaybı gelir. Soru üzerinde konu öğrenmek daha akılda kalıcı geliyor tarz meselesi.
-
@Suigeneris baya sıkı tutuyorsunuz, nazar değmesin. Üç kitabı birkez okumaktansa bir kitabı üç kez oku gibi eski kafalıyım ben. O yüzden tek kaynaklı bir serüven yaşayacağım aralığa kadar.
-
@polisiye-roman En doğru taktik her şeyden azar azar bileceğinize bir şeyi tam bilin
-
@mr.aday bilinmezki kaçı kanun kaçı başka birşey. Bu tamamen osym nin alan kasmasi ile ilgili . Bende fazla soru cozmem mesela ağır içerikli kitap okurum kökünden hallederim. Zaten kitap sevmediğin AP açık belli neden dersen konu kitaplarinin her cümlesi zaten soru olmuş . Yeni gelen soru tipleri hep konu kitaplarının içinde . Cümle aralarında gizli cevaplar . Ben burda biraz kolaylık sağlamaya çalışıyorum . Yüzbin tane soru var her dersten piyasada anlamsız hazırlanmış . Bunlara vakit kaybetmeden asıl olandan uzaklasiyorsun. İşin ozunden bahsettim . Ders kitabı okumak çok faydalı . Soru çözmeyi ben öğrenmek için değilde artık sınava 2-3 ay kaldı hani genel tekrarlar ağır olacağından soru üzerinden hem tekrar etmek hemde bilgileri unutmamak için kullanırım.
-
@polisiye-roman kitabın kalınlığı ve bilgi hazinesine göre ben bir kitabi 3 kez muhakkak okurum . Okunmali anladığını düşünmek büyük zarar verir . Soru bankası için demiyorum.ders kitapları her biri 3 defa muhakkak okunmali .
-
@mr.aday Farklı bir bakış açısı tabi saygılar ..
Benim cümlem ise ; Ne kadar çok bilgin varsa Okadar İyi . Ne kadar az bilgin varsa okadar Kötü . Hatta bunu bir formülle gösterecek olursak
Bilgi = 1 / Ego -
Basit bir örnek vereyim Erdal Ünsal makro iktisat kitabını 10 defa okusanız da kpss iktisat sorularını çözmeniz oldukça zor. Bir de Zeynel dinler kpss iktisat ile süsleyin hatta ağırlık Zeynel dinler olsun. Farkı hissedersiniz. Hukukta ise genel hakim görüş konu kitaplarından sonra yoğun şekilde soru görmektir. Konu kitapları kelime oyunlarında kurtarmaz kimseyi. ÖSYM kelime oyunlarını çok sever. Son sınavlarda bu kozu pek kullanmıyor sadece.
-
@Suigeneris valla işte tüm planımı bu kitapları çalışıp özetler çıkartmaya göre ayarladım allah yüzümüze bakarsa yanımda götürmek istediğim sağlam bir ajanda yapıyorumda bakalım:)