2018 İdari Yargı Sınavı
-
@handefirat İktisat temelliymişsiniz dostum zaten. Bu durumda zaten aslında diğer alanlardan gelecek sorularda da fikir yürütme imkanınız olacaktır ancak aslî çalışmanızı Mikro/Makro mükemmelleştirmesi üzerine kurgulamak mantıklı görünüyor bence.
-
@handefirat hocam maliye de vergi kusmına hakim ol, iktisat daha yüzeysel geliyor öyle kitaplık filan bir durum yok. Onun yerine diğer derslerden eksiklerini kapat.
-
@handefirat Aslında Vergi Hukuku ve TVS yi maliye icinde bir alan gibi degerlendirmemek daha dogru. Muhtelif iki alan sinav icinde ve toplamda 14 soru yoneltiliyor burada. Onlari hukuk derslerinden gorup o ciddiyetle calismak lazim zaten. Bu 14 soruda agirlik vergi usul hukukunda. Yaklasik 9'a 5 gibi bir oranda geliyor sorular. O nedenle vuk agirlikli olarak ciddi bir calisma gerekli.
Iktisatta ozellikle yuzeysel sorular geliyor demek dogru degil. Ekonomi biliminden anlayan Iktisat mezunu biri gozuyle bakarsaniz kaliteli sorular oldugunu goreceksiniz. Mikro'da gayet ciddi hesap sorulari hatta makroda da guzel kaliteli sorular geldigi oluyor. O nedenle bu iki iktisat alani ciddiye alinarak calisilmali. 4 soru sinavi kazanmak kaybetmek anlamina gelebilir eger ki hukuk alanlarinda fireniz olacaksa.
-
@paretowilfredo bir hukukçu olarak ben bile 4 soruda 3 yapıyorsam ben e iktisat sorularının zorluğu tartışılır. O kısımda en zor sorular vergi de geliyor.
-
@hgrotius bu sinavdan sinava degisebilecek bir durum. Osym teraziyi sinavdan sinava degistirir. Bir yeri sikar diger taraftan gevsetir her sinavinda. Vergi icin calisma zaten ihmal edilmemeli. Maliye alani gibi esnek degil diger ana alanlar gibi sıkı tutmali. Sinavin cehresini orasi belirliyor zaten. Iibf'yi hukuk mezunlarindan basarili kilan en temel alan orasi zaten iktisat maliyeden ziyade.
-
@paretowilfredo
2014 aralık 150 iibf 450 hukuk
2015 mayıs: 130 iibf 470 hukuk
2016 aralık: 280 iibf 320 hukuk
İibfyi hukuktan başarılı kılan? -
@hgrotius yükselen trendi içeren rakamlar bir şeyleri göstermiyor mu? keza sınavı dereceyle kazanan çok sayıda iibf mezunu dostumuz var. Bizzat tanidigim insanlar bunlar. Ancak burada sığ bir tartışmaya gerek yok. Adli hakimlikte dusurulmek zorunda kalinan baraj, 70 puan alamayarak basarisizliktan dem vurmalar falan zaten net bir tablodur benim nezdimde
Iyi forumlar herkese
-
@paretowilfredo adli hakimlikteki puan düşürme mevzusu siyasi yoksa 2000 kontanjanın 80in üzerinde puan alanlar zaten dolduruyor.
Yükselen trend demek için bir kaç sınav geçmeli bence geçen sınavda hukuklar aşırı kolay vergiler ise daha zordu onun bir sonucu.
Malesef iibf kökenli dostlarımda odtü boğaziçi gibi üniversiteler hariç hep bir hüzün var. Bu konuda bir hukukçu tarafından söylenmiş bir söz vardır siz bizim altlarda kalan tercihlerimizsiniz -
@hgrotius Ah o nosyon yok mu, iibf'lilerin var olduğu şu nezih ortamda şu sözü söyletecek kadar kör ediyor insanı.
Velhasıl söylediğim gibi biz burayı kurarken bu sığ tartışmaları malumlar sitesinde bırakarak kurduk. Benim orada bu yaklaşımlara vermiş olduğum yanıtlar bilinir. Çok boşa nefes tükettiğimizi bilerek buradayız neyse ki. Oradaki seviyeyi buraya taşımaya lüzum yok. Oranın seviyesi oralarda kalmalı. Seviyemiz de duruşumuz da oradan bu zamana bellidir şükür.
Başarılar herkese dostlar.
-
@paretowilfredo üzgünüm ‘iibfyi hukuk mezunundan başarılı kılan’ dediniz rakamları verdim ve sığ olmakla suçlandım oysa rakamlar yalan söylemez bir gün gerçeklerle yüzleşebilmeniz ümidiyle.
-
@ecem Dostum yeni alıma dair takvimin yaz döneminde netleşmesini bekliyorum. Saniyorum Sn. Gül o dönemde bir aciklama yaparak herkes icin goruntuyu netlestirecektir. Bu surecte siz calismadan kopmayin. Diget konustugumuz hususlarda da calismalarinizi surdurun. Ola ki biz ayri bir bilgi alirsak paylasacagiz zaten insallah
-
@monser Sayistay ile alakali takvim daha one gelmis gibi gorunuyor dostum. Beklenen sinavlar basliginda degindim. Ancak ciddi bir belirsizlik soz konusu tum kurumlarda. Sayistay mayis doneminde olacak gibi gorunuyor bir tek. Kaymakamlik sonbahara kaldi diyebiliriz artik. Niyet vardi plan buna goreydi. Ancak aksilik surec uzadi. Hakimlikle alakali da bakanlik en azindan donem isaret etti. Yil sonunda olacak sinavlar insallah. Bize dusen idari hakimlik sinavini netlestirmek su surecte. Insallah bilgi alirsak iyi olacak hepimiz icin.
-
@hgrotius adli hakimlikte baraj dusurulmese 70puan alabilcek 6 bin hukukcu olmamasi, bu ulkedeki hukuk mezunlarinin cok ciddi basarisizligini gosterir.
Mulakata yigilma hep 60kusur puanlarda oluyor zaten, bu uzucu degil mi sizce de hukukcular icin? -
@1umut tabiki zaten bu yüzden hukuk, tıp ve mühendislik gibi bölüm kontrnjanları sınırlı tutulmalı diyoruz.
Diğer taraftan adli hakimlik sınavına galatasaray, bilkent, bilgi gibi üniversitelerin yanı sıra iyi düzeyde dil bilen diğer hukuk mezunları da girmeyip akademisyenlik ve hukuk firmalarını tercih ediyor tıpkı iibf boğaziçi odtü mezunlarının özel sektörü seçmesi gibi. -
@hgrotius bahsettiginiz okullarda kontenjanlar dusuk. Yuksek kontenjanli olan okul ogrencileri surekli calisiyor bu sinav icin ve alinan puanlar ortada.
Ya da soyle dusunelim, bir iibfli kpssye hukuk maliye muhasebe iktisat calisiyor, ayni sure icinde hukuk mezunu “sadece” hukuk calisiyor ama hukukta nerdeyse iibfliler kadar neti anca yapabiliyor.
Neyse bu tartisma bi sonuc vermez:) benim gorusum 70 puan alabilmek icin 6bin hukukcu bulunamamasi bu ulkedeki hukuk mezunlarinin buyuk basarisizligidir -
@1umut hocam 2000 idari hakim alındığını varsayalım hukuk ve iibf girebiliyor sence 6000 adayın puanı kaç olur?
-
@1umut şunu da belirtmek istiyorum puanı hukuk tutan ancak gitmeyen bir iibf mezunu asla bu tartışmayı başlatmazken neden puanı daha az arkadaşlar başlatıyor sorusu hep aklıma geliyor.
-
@hgrotius bahsettiginiz kisi benim:) puanim hukuk tutarken siyasali tercih etmis biriyim. Bu tartismayi yapmak hakkim ozaman dediginize gore:)
Hukuku tercih etmedigim icin sadece ise girme surecimde pisman oldum. Ama ise girdigim gun siyasali tercih etmis olmak en buyuk sukrum olcak bana diger kattiklari icin.
Ayrica diger sorunuz icin siralama 70ustunde olur. Bu tartisma anlamsiz. Siz normal hukukcu tepkisi veriyorsunuz. Ama disardan hukukcularin gordugu gibi gozukmuyor yasananlar. Bence hukukcular basarili degil ne yazikki,uzgunum. 60 puan alip mulakata kalmayi basari gormek sizin icin basariyla bilemiyorum -
Son Kaymakamlık Sınavı'nda başarılı olan 100 kişinin kaçı hukukçu acaba merak ediyorum
-
İdari hakimlik için ben iibf mezunlarının kota sorununa anlam veremiyorum. İdari hakimlikte en önemli hukuk branşı, İdare Hukuku ve İdari Yargı. Bir KY mezunu olarak bu iki dersi iki ayrı hukuk profesörinden aldım. Bunun dışında bu iki dersle ilişkili olan: Yerel Yönetimler (Mahalli İdareler 2 dönem), Anayasa Hukuku ve Türk Anayasa Hukuku, TVS, Çevre Hukuku gibi dersleri de gördük. Hadi bunu da geçtim, yeterlilik sınavı olan kurum sınavından bir iibf mezunu da hukukçu kadar puan almayı başarıyorsa, hukuk mezununun tercih edilmede öncelik verilmesinin ne mantığı kalıyor. %80-%20 kontenjan şunu ifade ediyor: Nitelikli bir iibf/sbf mezunu yerine, daha az nitelikli de olsa hukuk mezununu tercih etmek. Kesinlikle bu kota engelinin kalkması gerektiğini düşünüyorum. Hukuk mezununun mücavir alanı Adli Yargı Hakim ve Savcılıktır. İdari Yargı için bu ayrımı çok doğru bulmuyorum.