Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020
-
İlk defa kurum sınavına çağrıldım (ilk kpps). Hukukçu olarak 2 senede geçemedeğim iktisadı 2 haftada halledeceğimi sanmıyorum. Sınavın ertelenmesi için salavat zinciri oluşturalım yoksa gitti 100 lira
-
Arkadaşlar işletme bölümü kaç puanla kapattı bilen var mı?
-
@ksua moralim iyi değildi bugün mesajı okuyunca kahkaha attım ömrüne bereket hocam
-
@ksua benim ilandan anladığım herkese kendi mezun olduğu bölümden sorular gelecek. sadece genel ekonomi bilgisi oturumunda iktisat var onun için de oturup iktisat çalışmaktansa ekonomistlern blogları, bloomberg ve youtube yayınlarını izlemek daha mantıklı olur diye düşünüyorum
-
@ehl-i-vukuf, içinde söyledi: Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzman Yardımcılığı Alım İlanı 2020
Arkadaşlar işletme bölümü kaç puanla kapattı bilen var mı?
Bakanlık puanları açıklamamış sanırım. İşletmeden 80 nin altına düştü mü acaba
-
@ehl-i-vukuf arkadaşlar işletme için 140 kontenjan vardı ama 76 sı doldu yani tabana indi diyebiliriz
-
@mm0660 o biraz risk almak gibi olur bence mikro makro en azından UA iktisatı bilip girmek iyi olabilir. İlan çok "kapalı" ama.
-
@ehl-i-vukuf benim 77.5 mu neydi puanim sonlardayim
-
aşılamada belirli bir aşamaya gelinmeden sınavın yapılması mantıklı görülmeyebilir.. şubat sonuna erteleme gelebilir kanımca..
-
ortak soru kısmında Genel İktisat Bilgisi ve Teorileri diye belirtilmiş yani makro ve mikro iktisat dahil mi?
-
@xxxxx
önceki yıllarda ortak alan kısmı için çok sayıda kısa cevaplı sorular sorulduğunda mikro ,makro ,parabanka ,uluslar arası iktisat ve türkiye ekonomisinden genel sorular sorulmuş. türkiye ekonomisi için çok genel sorular var. detaya girmeye gerek yok. kpss süreci bilgisi yeter. bence hiç türkiye ekonomisi görmeyenler uğraşmasın orayla. 1 soru anca. para bankadan da 1-2 soru gelmiş. kpss bilgisi yeter. buraya da genel olarak detaysız çalışabilir hiç görmeyen ve isteyen. asıl bakılması gereken ve soru yoğunluğu olan kısım mikro makro. bunlar çok sorulu sınav için geçerli.
bazı yıllarda tek soru gelmiş. neredeyse bu yılların hepsinde mikro veya makro sorulmuş. az ihtimal de olsa diğer derslerden sorulabilir.
genel olarak bilen de bilmeyen de mikro makro bakmalı. parabanka ve uluslararası iktisata bakılmalı. hiç bilmeyen türkiye ekonomisine bulaşmamalı bence.
büyüme kalkınmadan soru görmedim ben. -
@duha ben sıfır iktisat bilen işletmeci olarak sadece belli başlı konuların içeriklerini okuyacağım ve kült kavramlara göz atacağım. 2015 ve 2017 de çok sorulu gelmiş bence yine çok sorulu gelecek ayrıca dikkat çekmeliyiz buraya genel iktisatta güncel soru gelecek ve bakanlık mevzuatı ile ilgili soru da gelebilir. Güncel iktisat için ingiltere eu ticaret anlaşması çıkar diye bekliyorum
-
@gpale Bizi ilgilendirmeyen bir konu çıkmaz bence.
-
ingilizce ve iktisat herkes için ortak .Yanı sen kamucusun sana kamudan ingilizce gelecek diye bir şey yok .Kurumun mevzuatı diye bir şey olduğunu sanmıyorum .Ab gümrük birliği cercevesinde işlerini yapıyor .Ayrıca makro mikro bilmeden o güncel olayları yorumlayamazsiniz .Mesela tr nin şu anki kur politikasını açıklayın dediler .Sen makro bilmeden ua iktisat bilmeden bunu yorumlayamazsin .1970 lerden sonra ortaya çıkan durumu ve yapısalcı politikaları açıkla dedi .Sen öncesini bilmeden bunu açıklayamazsın.Ağırlıklı makro mikro olacağını ua iktisattan ve tr ekonomisinden en fazla 1 soru gelecegini düşünüyorum .güncelden de belki 1 belki hiç .Zaten ağırlığa bakınca en çok iktisattan alıyorlar demekki iktisat bilmeye önem veriyorlar .
İktisattan hiç korkmuyorum her türlu klasik sınavı da yaparım ama beni en çok ingilizce korkutuyor .En çok bilmediğim bir konuda essay yazmaktan korkuyorum .Bildiğim konu olursa yine bir şeyler karalarım. -
@ekeblad ortak sorulan bölümlerde genelde kurumlar çok aşırıya kaçmaz. Strateji ve bütçede geçen sene ortak iktisat sordu hepsi yüzeysel bilenlerin cevaplayacağı türdendi. Bu kurumda iktisatçı almaları flan hikaye asıl yer ingilizce
-
@gpale katılıyorum
-
@gpale iktisat hikaye olsaydı hem kamuda hem ua ilişkilerde iktisatin yüzde 15 etkili olduğu puan türünden alım yapmazlardı . zaten herkesin yapabileceği iktisat da makro ve mikro bilmek demek .Hiç makro mikro bilmeyen biri bu iktisattan 20 30 alır .Bu sınavın temel belirleyicisi iktisat ve İngilizcedır .Herkesin en azından 70 İngilizcesi var .Bu da demektir ki girenler okudugunu anliyor .ama 0 iktisatla girecek kisiler var .Iktisatin eleyiciligi daha cok olacak .Ingilizce seviyeniz ne kadar iyi olursa olsun essay konusu hakkında bilginiz yoksa cümle kuramazsınız .Mesela Avrupa Birliği nin gıda tarım politikasını sormuşlar .Özel olarak ilgilenmediysen bilemezsin.ODTÜ de iktisat okumuş birisi bu konuyu okumadıysa bunu bilemez .O zaman da bütün İngilizcesi boşa gider .
-
@ekeblad hocam 2015 ve 2017 çıkmış ortak iktisat sorularında tek cümlelik cevaplar istenmiş ve neredeyse her biri 5 puan. 15 puan istenen soruda da tamamlayıcı mal ve ikame malı açıklayınız türünden sormuşlar. Tabi bizim konuşmalarımız tahmini ne desek havada kalır.
-
@ekeblad ingilizce yazamayan geçemez bu sınavı bu çok net .Ama dediğiniz gibi iktisat önemsiz ingilizce daha önemli olsaydı geçmiş yıllardaki gibi %20 iktisat ve 80 yds isterlerdi.Ayrıca tekrardan sorulara baktım .Ortak olan iktisatın başında "Genel iktisat "yazıyor .Demekki kurumun genel iktisat tan anladigı bildiğimiz klasik kpss iktisatı ama gidip de herkesin yapabileceği üretim faktörleri nelerdir diye sormamislar .Esnekliği sormuş , monopolu sormuş .Belki bir dahaki sefere ödemeler bilançosunu sorar ya da makro modelleri .Bunlar da genel konular ama herkes için değil .
-
@gpale kesKe o yılki gibi sorulsa .Dediğin gibi hocam her şey havada kalıyor .Yani ingilizce bile net değil .Herkes her konuda essay yazamaz .cok teknik kelimeler var .mesela biz sosyal bilimler konusunda mi yazacağız , dış politika mi ,dış ticaret mi ya da herhangi bir ülkenin politikası mi bilmiyoruz .Mesela dış işlerinde bu sınır belli .Burda o bile belirsiz .AB ile , Dış ticaret ile ilgili sorsun yine bir şeyler çıkar ama gidip de Spesifik bir şey sormasın.Mesela küreselleşme eğilimi kavramı ben tendency of the globalization diye düşündüm ama buna uygun kelime globalization trend mis .ya da üye devlet derken hep member state diyorlar , aday ülke derken candidate country diyorlar .Member country demiyorlar .