TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
-
@obrigado06 hocam ben mülkiye maliye mezunuyum. benim kuzenim bu sene sınava girdi, ankara siyasal yazdıracaktı annesi ve babası, ben engel oldum. iibf, sbf'nin hali içler acısı maalesef. ben 30.000'lerde bir sıralama ile yazdım, hayattaki en büyük pişmanlığım. iş bulmamız çok zor. sınavlarda açılan kadrolar çok az. ben yabancı dil bilmeme rağmen(toefl ibt puanım 94) ne kamuda ne de özel sektörde iş bulabildim. size tavsiyem, yeğeninizi başka bölümlere yönlendirin. ben kuzenime böyle yaptım.
-
İnsanın kendi çabası ve biraz da önüne çıkan fırsatların doğru zamanlaması olarak bakıyorum ben olaya. Okul yarıştırmak bana göre anlamsız, evet bahsedilen okullar kaliteli okullar ama bana göre asıl sorun bütün okullarımız bu okullar gibi kaliteli olsa da aslında çok önemli bir bölüm olan İİBF'nin önemi daha da anlaşılsa. Sayısal bölümler hep üstün tutuluyor ülkede genelde çünkü atama problemi bu vb. bölümlerde nispeten az. Ama teamüllere bakınca da üst düzey yöneticiler genelde ya İİBF ya da hukuk mezunu veya başka bölümler bitirseler bile yl vb. Mutlaka bizim bölümlerden yapmış oluyorlar. Bu kadar önemli bir fakültenin değerini de hepimiz farkında olmadan bitiriyoruz. Ülkenin gündemine bakın göreceksiniz İİBF, Sosyoloji, Psikoloji gibi sosyal bilimlerin önemi daha da artacak. İşte o zamanın yönetici adayları, mezunları olarak bizlere büyük görev düşüyor. Neyi yapmak isterseniz osunuzdur bunu unutmayın. Başarılar diliyorum herkese.
-
@MiraKar o konuda haklisiniz.Bankaların genel müdürlerine baktiğimız zaman mühendislerde vardır.Ama yüksek lisanslarini hep iibf siyasaldan yapmışlardır.
-
@zenginmemur şu anda bilişim sektörü, yazılım bilip bilmeme vs. özel sektörde nerdeyse çoğu ilanda aranılan özellikler arasında. Diyosun ki İİBF şartı arıyorsun yazılım ne alaka, o iş öyle değil işte. Yazılım, İngilizce bilmek kadar önemli hale geldi bence. Okullar zaten teorik bilgi öğretiyor, pratiği bizim yapmamız gerek. Ülke şartlarında çok zor adam en başta senden deneyim istiyor. Benim deneyim kazanacak işim olsa senin ilanını ne yapayım (bu dediğim bir mağazanın yeni mezun ilanından düşünün), özel sektörde alan çok bize doğru, ama sağlam referans ve sağlam nitelik, deneyim istiyorlar. Yeni mezun olsan da böyle olmasan da.
-
@MiraKar, içinde söyledi: TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
@zenginmemur şu anda bilişim sektörü, yazılım bilip bilmeme vs. özel sektörde nerdeyse çoğu ilanda aranılan özellikler arasında. Diyosun ki İİBF şartı arıyorsun yazılım ne alaka, o iş öyle değil işte. Yazılım, İngilizce bilmek kadar önemli hale geldi bence. Okullar zaten teorik bilgi öğretiyor, pratiği bizim yapmamız gerek. Ülke şartlarında çok zor adam en başta senden deneyim istiyor. Benim deneyim kazanacak işim olsa senin ilanını ne yapayım (bu dediğim bir mağazanın yeni mezun ilanından düşünün), özel sektörde alan çok bize doğru, ama sağlam referans ve sağlam nitelik, deneyim istiyorlar. Yeni mezun olsan da böyle olmasan da.
Bilgisayar mühendisliği nasıl bir tercih olurdu sizce bu dönemde hocam?
-
@ahmetozcelik35, içinde söyledi: TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
@obrigado06 hocam ben mülkiye maliye mezunuyum. benim kuzenim bu sene sınava girdi, ankara siyasal yazdıracaktı annesi ve babası, ben engel oldum. iibf, sbf'nin hali içler acısı maalesef. ben 30.000'lerde bir sıralama ile yazdım, hayattaki en büyük pişmanlığım. iş bulmamız çok zor. sınavlarda açılan kadrolar çok az. ben yabancı dil bilmeme rağmen(toefl ibt puanım 94) ne kamuda ne de özel sektörde iş bulabildim. size tavsiyem, yeğeninizi başka bölümlere yönlendirin. ben kuzenime böyle yaptım.
Hocam inanın çok şaşırdım bu ifadelerinize dışardan gözüktüğü gibi değilmiş gerçektende teşekkürler.
-
@obrigado06 şu anda özelde en fazla bilgisayar, elektrik elektronik daha sonra da endüstri mühendisliği alımı oluyor genelde ama ilk iki mühendisliğe göre endüstride sıkıntılı hocam. Dediğim gibi tamamen kendinle alakalı bir durum. Sağlık sektörüne bitmez gözüyle bakıyorlar ama ben mesela o sektörde de sıkıntılar yaşanabileceğini kendi adıma öngörüyorum. Nasıl ki İİBF'de kariyer mesleği vs.diye yığılmalar olduysa sağlıkta da olacak ki oluyor da zaten. Velhasıl kendini yetiştirmeyi önemli fakat mühendislik hangisi olursa olsun iyi bir ünv olduktan sonra özeli düşünsün derim karşılığı var çünkü.
-
@obrigado06 İİBF düşünüyorsa da gerçekten yapabileceğine inanıyorsa girsin. Mühendislik için de çaba harcaması gerekecek özel sektörde İİBF içinde. Nitelikli özel bir kurumda mühendis maaşları da oldukça iyi olabiliyor, İİBF'de de alabiliyorsun. Hatta İİBF'de özel sektörde de alabilirsin bayağı ama nitelik şart. Bana göre KPSS mühendislikle uğraşmaktansa A grubu ile uğraşsın daha mantıklı. Duyduğuma göre mühendisler KPSS'de çok zorlanıyorlar yakınlarınız varsa arkadaşlar bilgilendirebilirseniz beni de.
-
@MiraKar hocam dediğim gibi kendisi çok çalışkan değil iibf de max mülkiye kazanabilir.Bilgisayar oku diye tavsiye ettim ama bakalım hayırlısı
-
Bir de aklıma takıldı mülkiyenin puanı neden bu kadar düşük iktisat sıralama 105binlerde işletmede 115bin çok şaşırdım açıkçası.eğitimin 100% türkce olması değildir sadece heralde.
-
@obrigado06 hocam eğitimin türkçe olmasının bunda kesinlikle etkisi var. hatta ingilizce eğitim veren yeni bir bölüm açtılar. diğer bir sebep ise durmadan gereksiz yere olay çıkaran bir okula insanlar neden gitsin? bu arada iktisadın sıralamasının bu kadar düşük olması da ayrı bir ironi. matematik çözemeyenler matematiğin en çok kullanıldığı iktisat bölümüne gidecekler.
-
@obrigado06 bana kalırsa düşüşün en büyük sebebi son 4-5 yıldır mulkiyeyi bitirip de özel sektörde iyi denetim firmaları, banka teftiş kurulları gibi iyi şirketlerde kurumlarda işe girebilen çok çok az mezunun olması kamunun hali de ortadayken mülkiyede okumanın bir esprisi kalmadı fazla duygusal olmaya gerek yok, mülkiye devri kapanalı 10-15 sene oluyor (mülkiye mezunuyum)
-
@obrigado06 anladım hocam yani dediğim gibi iyi düşünsün İİBF emek gerektiriyor bayağı.
-
Mülkiyeliler Birliği diye açılan başlık neden siyasalı gömme yeri olmuş anlamadım
Bi kaç kelime de ben edeyim, okulu beraber okuduğum bir çok arkadaşım, gördüğüm bir çok mülkiyeli kamu ve bankalarda çalışmakta. Bankalar derken gişe değil; müfettiş, kontrolör, uzman yard vs. olmuş. Kamuya girenler de genelde merkez ve üst kurullarda uzman yard oldu(kaymakam, müfettiş yard olanlar da gördüm tabi ama en çok bu kadrolara girdikleri için yazdım) . Tabi bu siyasalı bitiren herkes hemen işe giriyor demek değil, 2 sene kpss a grubuna ve kurum sınavlarına oturup adam akıllı çalışarak kazanılıyor, burda ilk başlarda okulun verdiği temel üstüne bilgileri ekleyip kullanabilene yardımcı oluyor. Bundan sonra ise mülakatlarda da okulda okutulan kitap ve makalelerin önemli olduğunu düşünüyorum, is lmi herkes çalışıp öğrenebilir ama güncel ekonomik gelişmeleri herkes derste öğrendiklerini kullanarak yorumlayamaz. Neyse işin özü, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrenciye bakış açısı ve yorumlama kabiliyeti sunar, ilgili dersler hakkında sağlam bir temel verir ama kpssde yüksek alma garantisi vermez, o öğrenciye bağlı bir şey.
Yazacaklarım bu kadar, üniversite bölümü soranlardan/soracaklardan da ricam forumun üniversite bölümüne bakmaları ve orda başlık açmalarıdır.
-
Kusura bakmayın hocam google da mülkiye forum diye aratınca buraya denk geldim sordum.
-
@écouter, içinde söyledi: TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
@obrigado06 hocam eğitimin türkçe olmasının bunda kesinlikle etkisi var. hatta ingilizce eğitim veren yeni bir bölüm açtılar. diğer bir sebep ise durmadan gereksiz yere olay çıkaran bir okula insanlar neden gitsin? bu arada iktisadın sıralamasının bu kadar düşük olması da ayrı bir ironi. matematik çözemeyenler matematiğin en çok kullanıldığı iktisat bölümüne gidecekler.
Ama hiçbir zaman 100% ingilizce değildi heralde mülkiye olaylar da eskide kaldı diye duymuştum
-
Siz Mülkiye'yi meslek edindirme kursu zannediyorsunuz herhalde... Sözüm akademileri meslek kursu zannedenlere. Mülkiye mezunu olup ''İş bulmak şöyle böyle zor'' diyenler var.
Kalifiye insan her yerde aranır ve kabul edilir. Siz kendinizi yetiştirmediyseniz, siz akranlarınız ilerlerken vizeden finale ders çalışıp okulunuzun adının sizi bir yere taşımasını beklediyseniz, daha çok beklersiniz.
ODTÜ ya da Boğaziçi hiç fark etmez; üniversite sizi bir yere taşımaz. Siz kendinizi bir yere taşırsınız.
Mülkiye öğrencisiyim, hocalarımız çok ama çok iyi. İş bulmak için üniversite okuyanlardansanız şayet, şayet zihniyetiniz buysa zaten Mülkiye'ye gelmeyin, bu kafadakileri getirmeyin.
İngilizce denen dili zaten üniversiteye gelmeden halletmiş olmanız lazım. Ha halledemediniz mi? Tömer orada buyrun gidin öğrenin.
Üniversiteler iş meslek kursu değildir; Mülkiye hiç değildir. Diploma iş kapısını açan anahtar değildir.
Üniversitenin ne olduğunu öğrenin önce.
Hiçbir kimse fakültesinden ya da bölümünden dolayı işsiz kalmaz; kendi yetersizliğinden dolayı işsiz kalır.
AKP döneminin etkisiyle Mülkiyeliler bilerek ve istenerek kamudan uzak tutulmaya çalışılıyor fakat her devran gibi bu devran da döndüğünde böyle bir şey kalmayacak. Miyop olmayın.
Koç holdingin CEO'su Mülkiyeli, GS spor kulübünün başkanı Mülkiyeli, araştırın daha ne holdinglerin üst düzey yönetim ekibinde Mülkiyeliler var.
Mülkiye'de hiçbir zaman %100 İngilizce eğitim olmadı, bu insanlar nasıl öğrendi İngilizceyi? Sizin için bir yabancı dil ancak okulda eğitimi verilirse mi öğrenilir? 4. sınıftan lise sona kadar İngilizce okudunuz neden konuşamıyorsunuz?
Kişisel çabadır asıl mesele azizim.
Mülkiyelilerin kendini övme meselesi de İnek Bayramındaki eğlencemizden ibaret. Ciddi bir şekilde kibirle kendini herhangi bir okulun üzerinde gören yok. Çünkü bu işin okullarla alakası yok.
Okulda artık siyasi olay kavga gürültü neredeyse yok denecek kadar az. Her okulda her yıl olan karşıt görüşlülerin çatapatından öteye gitmiyor. Maksimum 1-2 gün sürüyor o da.
Mülkiyeye laf edenler, siz Mülkiye'yi de üniversiteyi de anlayamamışsınız.
İş imkanlarını üniversiteler yaratmaz; siz yaratırsınız.
Tekrar diyorum, kişisel çabadır asıl mesele azizim.
Mülkiye öğretim kadrosuyla Türkiye'deki en iyi okullardan biri. ''Yetiştik çünkü biz'' sözünün hakkını verin Mülkiye mezunları. Zira yetişmemişsiniz. Ve bu okulun değil, sizin kabahatiniz.
Mülkiye, ODTÜ ve Boğaziçi. Alanında Türkiye'nin en iyi okulları.
-
@BurakSaricam laf kalabalığı yapmaya gereğe yok hiç. istatistikler ortada. sözde Türkiye'nin en iyi okulları arasında saydığın siyasalın sözde çok iyi hocalarının atıf alma sayısıyıyla diğer üniversitelerinkini karşılaştır bakalım. kimin daha çok atıfı var. bir diğer husus ise şirketlerin üst kadrolarının siyasal mezunu olması okulun 40 yıl önceki başarısıdır. bundan 40 yıl sonra o kadrolarda siyasal mezunu görmek imkansız olacaktır. birazcık linkedin kurcalayan bu gerçeği hemen fark edecektir. siyasal 1859'da çağı yakalamak ve modernleşmek için kurulmuştur fakat ne ironiktir günümüz itibariyle çağın gerisinde kalmış ve gelenekselciliği kendilerine şiar edinmişlerdir.
-
Adnan Menderes 27 Mayıs'tan 3 hafta önce yaptığı bir konuşmada ''Mülkiye vazifesini yerine getirdi ve miadı doldu, Mülkiye'yi kapatırız; Konya'da bir hukuk okulu açarız olur biter.'' demişti. Mülkiye devri kapandı sözü Mülkiye düşmanlarının Adnan Menderes'ten beri süregelen kalıplaşmış sözüdür. Burada da bol bol görmek şaşırtmadı.
Ayriyeten forumda Mülkiye'ye yapılan sözde eleştirilerin hiçbiri yapıcı eleştiri değil. Sadece çamurdan ibaret. Ve eleştiriler de mezunlar şöyle iş buldu böyle iş bulamadıdan öteye gitmiyor.
Siyasal yergisi üzerinden ODTÜ övgüsü anlamsız.
Gelenekselciliği şiar edinme, çağın gerisinde kaldığı iddiası da yıllardan beri süregelen bayağılaşmış klasik sözler.
-
@BurakSaricam Adnan Menderes bu sözü dediğinde ne Boğaziçi ne Bilkent ne Koç ne Sabancı ne de başka bir üniversite vardı. Bu söz o gün pek bir şey ifade etmeyebilir çünkü karşısında okul yoktu. Şimdi ise en az beş okul var. Bir diğer husus, sen belirtmişsin mezunlar yok şöyle CEO yok böyle başkan diye. Ben de bu durumun gelecekte de aynı olmayacağını söyledim. Başka bir nokta ise siyasal için yapıcı eleştiri yapma ihtiyacı elbette duymuyorum. Ben sadece malumu ifade ettim. ODTÜ'yü öne çıkarmamın nedeni siyasal öğrencilerinin kendilerini çoğunlukla Gazi ve ODTÜ ile kıyaslamalarıdır. İşin içine Boğaziçi ya da Bilkent vb. okul girerse siyasaldaki sözde şanlı tellağın %90'nın hayalleri bile erişemez o okullara. En son olarak da ben de siyasalda öğrenci olarak bulundum. Neyin ne olduğunu siyasalın da hiçbir şey olmadığını biliyorum yani.