TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
-
@écouter yerginiz bitti mi? 8 gün evvel yazdığım iletiyi okumadınız galiba, bu başlık mülkiyelilerin kendi arasında konuşma, paylaşma ne bileyim anıları yadetme başlığı. Yok mülkiyeliler Boğaziçini kıskanıyor, yok hiçbi şeyden anlamıyor, yok İngilizce bilmiyor vs vs diye kin kusma yeri değil. Başka okul övecekseniz başka başlık açabilirsiniz. Ha burdan eleştiriye kapalilik sonucu çıkmasın, yapıcı ve düzgün eleştirilere herkes açık, bu başlık da.
-
@genclerbirlikli hocam burda biraz kabahat bende açıkcası ama ne bileyim direk mezunlarına ulaşabileceğim tek yer burası diye düşünüp yazmıştım.
-
@genclerbirlikli sizce mülkiye mezunlarının iş sıkıntısı çekmesi geçici midir peki hocam?Yani Mülkiye'nin çok iyi bir okul olduğu malum ama bu iş sıkıntısı neden başka forumlarda da herkes aman yazmasın tarzı şeyler yazdı ama ben yine de yazdırma taraftarıyım.
-
@obrigado06 iş sıkıntısı çekmeyen bi kaç bölüm var onlar da tıp dış hekimliği vs. Geri kalan bölümlerde de kişinin kendisine bağlı. Yeğeniniz eğer kpss yoluna girecekse Siyasalda iktisat ya da maliye okumasını tavsiye ederim, sağlam bir temel alır. Ben çok parlak bir öğrenci değilken(2.72 ortalamam vardı) 3. sınıfta öylesine girdiğim kpssden 75 almıştım a grubu ve hukuk namına hiçbir şey bilmeden. Daha sonra bu temelin üzerinde kendim koydum 90ı aştım, ben siyasalliyim zaten havada kaparlar diyip yatsam hiçbi yere varamazdım.
Sonuç olarak ben siyasalı okur üstüne kpss çalışırım diyorsa İktisat ya da maliye okuyabilir; en geç 4. Sınıfta da ydsyi hallederse güzel kurumlara girme şansı bir hayli artar.
-
@BurakSaricam Hocam mümkünse iibf okumasın okuyacaksa da özel sektörde 'aranan kişi' yetiştiren okullardan birinde okuması hayrına olur tobb etü, bilkent, odtü ilk aklıma gelenler. Siyasalda okuyacaksa da erkenden yds kpss çalışmaya baksın, inşallah hakkında hayırlısı olur. Siyasalı yermek için söylemiyorum ben de siyasal mezunuyum arkadaş bu başlığa yazdığı için cevap veriyorum. Bu okullarda okuyanlar çok iyi kurumlarda sirketlerde stajlar yapıp ingilizcelerini de kullanarak mezun olduktan sonra o yerlerde balıklama işe giriyorlar. Afedersiniz 2 sene staj yapmak için biyerlerimi yırtıp yine de yapacak yer bulamadim, okulun sigortayı karsilamamasi sebebiyle. Malesef siyasal bu gibi konularda öğrenciyi teşvik edici davranmıyor öğrenci de yıllarını boş boş heba ediyor bitirince elden gelen sadece kpss oluyor.
-
Konu Siyasal, Gazi, ODTÜ vs. sorunu olmaktan öte bir sistem sorunu. Türkçe eğitim veren bir eğitim kurumunun daha az iş imkanı veriyor olmasının herhangi bir norm ile açıklanır tarafı yok. Bunun yerine YÖK'ün basma-kalıp İngilizce öğrenim sistemi eleştirilmeli. Okullar eğitimi Türkçe vermeliler. Burası Nottingham değil. Ama yanında düzgün, özenilen bir yabancı dil eğitim müfredatı da sunulmalı. İnsanlar kurslara mahkum edilmemeli, bunu da sağlaması gereken okullardan öte YÖK'tür.
Gel gelelim okullarda olaylar olması hususuna. Okullarda siyaset, ekonomi, toplum, ülke konuşulmayacak da nerede konuşulacak? Üniversite inter-aktif olduğu müddetçe insan yetiştirir. Kim ne derse desin, her fikirden zamanında yetişmiş Siyasallılar, Gazi İİBFliler, İstanbul Siyasal'lılar şu anda ülkenin bürokrasi ve siyasetine yön veriyorlar. Bu da okulların zamanında sağladığı ortamdan kaynaklanıyor. Tek sesli koro olacaksa okullar ve lise gibi sadece derslere girilip çıkılacaksa zaten bir anlamı yok insanlara üniversite okutmanın.
Belli başlı okullar hala belirli bir düzeyde benim gözümde. Ama sistemin çarpıklığı maalesef bir şeylerin yükünü fazlasıyla öğrencinin kendisine yüklüyor. Üniversite sayısı, buna mukabil iş imkanlarının fazlasıyla daralmış olması vs. tıkanma noktasına getirdi her şeyi. Kamuya kariyer meslek mensubu yetiştiren okulların, kültürü bu olan okulların bu algısının sürüyor olması gerek. Bunu da yitirecekse bu okullar en ücra köşede kurulmuş üniversiteden farkı kalmayacaktır. Keza özel sektöre iyi personel yetiştirme düsturu olan okullar için de aynı şey geçerli. Bir okul kültürü kolay oluşmaz ve yıllar içerisinde oluşan şeyin içinin bu kadar kolay boşaltılmasına, bu okullardan mezun olanlar olarak her şeyden evvel biz karşı çıkmak zorundayız. -
@paretowilfredo İİBF'nin sorunlarını elimden geldiğince gördüğüm her mecrada anlatmaya çalışıyorum ve sizi de takdir ediyorum üstad. Ülkeyi yönetenlerden, iş adamlarına, kulüp başkanlarına, cemiyet hayatının önde gelen isimlerine kadar çoğu kişi bu bölümlerden mezun. Evet iş alanı geniş ama alım az bu doğru fakat böylesine önemli bir misyonu olan bölümlerimizin değerini biz bilmezsek başta kim bilecek? Şu günlerde bile sağlık kadar kamu yönetimi, ekonomi, uluslararası ilişkiler öne çıkmadı mı? Çıktı. Bölümlerimiz yurtdışında popüler bölümlerdi birkaç sene öncesine kadar. Geleceği şekillendirecek olan yeni dünya düzeni ve dolayısıyla bilişim sektörünün yanında İİBF bölümleri ve psikoloji. Bunu bizler anlamaz da umutsuz olursak hiç kimseye anlatamayız.
-
SBF/İİBF bölümlerinin kendileriyle alakalı bir problem yok aslında buradaki problem dağa taşa İİBF açıp kontenjanları saçma sapan artırıp insanlara hayal satmak.
İş güç sahibi olmaya dair de öğrencilik hayatında yaz tatillerinde staj yaparak daha öğrenciyken iş teklifi alabilme durumu söz konusu ve bunu çok gördüm. Erhan Erkut hocanın öğrencilere çok güzel tavsiyeleri ve konuşmaları oluyor yolun başındakiler bunları dinlesin.
@obrigado06 size şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Mülkiye'de çok iyi bir eğitim var. Akademisyenler ve öğrenciler arasında çok iyi bir bağ oluşuyor ve Mülkiye'de derslerin yanı sıra okulun içinde kantinde ya da bahçelerde ettiğiniz sohbet bile insana çok şey katıyor. Günümüzde nice profesörlerin zamanında üyesi olduğu tiyatro topluluğu gibi çoğu üniversiteden eski kulüpler insanı derinleştiriyor ve farklı bir boyut katıyor. Mülkiye'yi hakkını vererek okuyan bir insan farkını çok net bir şekilde ortaya koyar. Okulun adı beni bir yere taşısın kafası ile kişiyi hiçbir yere gidemez.
-
siyaset bilimi ve kamu yönetimi 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 36.990
tavan başarı sırası: 1.689siyaset bilimi ve kamu yönetimi 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 32.089;
tavan başarı sırası: 15.214uluslararası ilişkiler 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 58.141
tavan başarı sırası: 11.268uluslararası ilişkiler 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 60.821
tavan başarı sırası: 35.019iktisat 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 95.952
tavan başarı sırası: 11.510iktisat 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 103.281
tavan başarı sırası: 11.511işletme 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 107.984
tavan başarı sırası: 58.373işletme 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 112.096
tavan başarı sırası: 21.311maliye 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 81.574
tavan başarı sırası: 27.156maliye 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 90.905
tavan başarı sırası: 36.554çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri 2018 girişliler:
taban başarı sırası: 179.848
tavan başarı sırası: 102.587çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 179.569
tavan başarı sırası: 62.656çiçeği burnunda politika ve ekonomi 2019 girişliler:
taban başarı sırası: 81.004
tavan başarı sırası: 19.003sıralamalara baktığımızda siyaset bilimi ve kamu yönetimi 2018, uluslararası ilişkiler 2019, iktisat 2018 ve 2019, işletme 2019 ve politika ve ekonomi 2019 hakikaten çok ilginç. tekrar bi göz atmanızı rica ediyorum.
taban sıralamalar okulun vahim bir halde olduğunu söylese de madalyonun öbür yüzü tavan sıralamalar ve okul içerisindeki hava tam tersini söylüyor, müsterih olun.
-
@BurakSaricam dediğim gibi zaten bundan 3 yıl öncesine kadar İİBF bölümleri özellikle de uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi vs. sıralama olarak falan iyiydi. Zaten 2018 yılı ile birlikte alımlar ciddi şekilde azaldı önceki yıllarda iyiydi. Ama sizinle hemfikir olduğum nokta gerçekten de herşeyin öğrencide bitmesi. Tıp okuyupta son sınıfta bırakanları biliyorum. İİBF okuyacak bir insanda çalışma azmi, birşeyler öğrenme, gündemi takip etme isteği, yabancı dil ve hatta mümkünse yazılım vs.tarzı bilgiler olmalı.
Özelde değilde devlette çalışmayı düşünen bir insanın KPSS için sağlam 1 yılını ya da ortalama en az 2 yılını vermesi gerek bu da bir gerçek. -
2008 yılında 20 binlerle sıralamayla hiçbir bölüme girilmiyordu Mülkiye'de. 2011'de 13 bin sıralamayla kamu yönetimi kapatmıştı. Türkiye'ilk 15 bine giremeyen 2010'a kadar girmiyordu okula.2015'lere kadar okuldan çıkanların nerelere girdiği, kamu ve özel sektör alımlarının nasıl oldugunu hepimiz biliyoruz.
Birsürü hukuk fakültesi açıldı, insanlar senelik 20-30 bin lira vererek çocuklarını kendi şehirlerindeki hukuk fakültelerine yolluyolar ve bunların belli bir puan üzerinde oldugunu biliyoruz.
"En kötü hakim-savcı olursun" cümlesini duyduğumuz yılları biliyorum.
Okuldan iyi hocaların başka özel okullara gitmesi, kamu alımlarının azalması, hukuk fakültelerinin çokluğu ve gelecek imkânlarının iyi olması (avukat,hakim,savcılık), ingilizce eğitim veren kurumların öneminin artması (ki bunu yanlış buluyorum),Ankara'da alternatif SBF'lerin açılması, imkanı olanların İstanbul'da okumak istemesi gibi sebeplerle puanların ve eğitim kalitesinin düşmesi elbette inkar edilemezMülkiye bir gün geri dönecektir ama Türkiye'de sosyal bilim bitti.
Bununla ilgili İlber Ortaylı'nın ve Kemal Gözler'in makalelerini okuyabilirler.İlber Ortaylı'nın 2018'de yazdığı ve benzer düşüncelerini de kitaplarında ve konuşmalarında dile getirdiği makalesi için :
https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/ilber-ortayli/rusyanin-mulkiye-mektebi-40752844Kemal Gözler'in "Akademinin Değersizleştirilmesi üzerine" adlı makalesi buyrun:
http://www.anayasa.gen.tr/degersizlesme.htmDeğerlendirmelerini ona göre yaparlarsa makbule geçer.
Bir eğitim kurumu öyle bitti demekle bitmez elbet ama eğitim kökten biterse kurumlar zaten bitmiş demektir.
-
burada baya bir tartışma olmuş yeni bir tartışma alevlendirmek istemem fakat üniversiteye hazırlanan bir genç kardeşiniz olarak sizlere 1 2 sorum olacak.ben sbf de maliye okumak istiyorum fakat forumda herkes (neredeyse tüm iibfliler)kendini acınası haldeymiş gibi anlatıyor tüm başlıklarda.İş bulmak bu kadar zor mu?.Devlet alımları sürekli azaltıyor deniyor bu doğru mu? ilerde hiç alım olmayacak mı?.Bu genç kardeşinizi bilgilendirebilirseniz çok iyi olur.Çünkü hedefimden vazgeçmek üzereyim.
-
@emrekyr nacizane tavsiyem daha iyi bolumlere gitme şansın varsa onu deneyebilirsin hukuk ögretmenlik vs... İktisattir maliyedir kamu yonetimi felan bunların hepsi hemen hemen ayni sinavlara girip ayni meslekleri yapabilecek kabileyette insan yetistiriyor. Ve bu bolumleri orgün ile aciktan okumak arasinda bir fark yok. Acik ogretimde bu bolumlerin olmasina ne kadar karsi olsamda su zamanda orgunde bu bolumleri okumak kaybedilen 4 veyahut 5 sene demek. Orgunde hukuk ogretmenlik vs. okuyup aciktan da bu bolumlerden birini bitirebilirsen senin icin daha iyi olur. Eger hukuk ogretmenlik gibi bolumleri kazanabilecek kapasitenin olmadığını dusunuyorsan git bir MESLEK ögren hic vakit kaybetme derim.
-
@varol, içinde söyledi: TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
@emrekyr nacizane tavsiyem daha iyi bolumlere gitme şansın varsa onu deneyebilirsin hukuk ögretmenlik vs... İktisattir maliyedir kamu yonetimi felan bunların hepsi hemen hemen ayni sinavlara girip ayni meslekleri yapabilecek kabileyette insan yetistiriyor. Ve bu bolumleri orgün ile aciktan okumak arasinda bir fark yok. Acik ogretimde bu bolumlerin olmasina ne kadar karsi olsamda su zamanda orgunde bu bolumleri okumak kaybedilen 4 veyahut 5 sene demek. Orgunde hukuk ogretmenlik vs. okuyup aciktan da bu bolumlerden birini bitirebilirsen senin icin daha iyi olur. Eger hukuk ogretmenlik gibi bolumleri kazanabilecek kapasitenin olmadığını dusunuyorsan git bir MESLEK ögren hic vakit kaybetme derim.
hukuk ve öğretmenliğe maalesef hiç ilgim yok.Bir de mülkiyeli olmanın açık öğretimden gelenlere göre mülakatta avantajı olur heralde.torpil vs olarak demiyorum.bakış olarak.Bir de bu forumdaki çoğu insan herşeyden şikayetleniyor ki çoğunda haklılar ama hiç çaba vs göstermiyorlar mesela bu kpss A dersleri 4 sene okulda gösteriliyor en azından okuldan sağlam temelle çıksalar kpss onlar için bu kadar sorun olmaz diye düşünüyorum tabi işin içinde olan sizlersiniz.Ayrıca yds puanı olan da çok azınlıkta.
-
@emrekyr
kardeşim tercihine saygı duyuyorum. madem bu yolda ilgin ve azmin var o halde kendi tecrübelerimden birşeyler aktarayım faydası olabilir.
öncelikle illaki iibf sbf gireceksen ve kamu hedefliyorsan ingilizce bölümleri sal. mülkiye veya gazide maliye okumanı tavsiye ederim. maliye bölümünde her konuda az çok bilgin oluyor. ders içeriği hukuk muhasebe iktisat konusunda tatmin edici maliyede. okul bitince sınavlara hazırlanırken faydasını görürsün ki ben gördüm. tabi okulu boş geçirmemek lazım.
ne yaparsan yap okulda iken mutlaka yds işini hallet dostum. mümkünse 80 üzeri almaya çalış. ilk seferde olmasa da artırırsın mezunu olana kadar. ben okulda yds halletmedim. şimdi 90 puanım var ancak çoğu ilan boşa gidiyor. 75le kapatan merkez uzmanlıklar var..
yds alan birlikte götürürüm mezun olunca diyorsan o iş çok zor kardeşim. yds cepte olsun mutlaka. iyi bir alan puanı ile başvuramadığın ilan kalmaz inşallah. gazi de başarılı dostum. listelerde çok gazili görürsün mülkiye yanında.
okul derslerin iyi olursa, mezuniyete kadar ydsyi halledersen mezun olduktan sonra da 1 yılda iyi bir puan alırsın. okulda bu azmi gösteren, şimdiden plan yapan biri alır yani bana göre. ondan sonra sen mezunu olana kadar merkez uzmanlar ya da teftişler 15 bin olur maaşlar
torpil meselesini çok takma kafana. iyi bir puanın olduktan sonra ve emek verdikten sonra illaki bir tanesi oluyor. alternatifin çok olur zaten.
hakkında hayırlısı olsun kardeşim. -
@duha
gerçi hacı bayram veli ünivertesine geçti gazi iibf sanırım. tercih yapacağın zaman onu da araştırarak kadro değişmiş mi bakarak yazmanı tavsiye ederim. -
@duha çok doğru tavsiyeler
-
@duha, içinde söyledi: TY MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ
@emrekyr
kardeşim tercihine saygı duyuyorum. madem bu yolda ilgin ve azmin var o halde kendi tecrübelerimden birşeyler aktarayım faydası olabilir.
öncelikle illaki iibf sbf gireceksen ve kamu hedefliyorsan ingilizce bölümleri sal. mülkiye veya gazide maliye okumanı tavsiye ederim. maliye bölümünde her konuda az çok bilgin oluyor. ders içeriği hukuk muhasebe iktisat konusunda tatmin edici maliyede. okul bitince sınavlara hazırlanırken faydasını görürsün ki ben gördüm. tabi okulu boş geçirmemek lazım.
ne yaparsan yap okulda iken mutlaka yds işini hallet dostum. mümkünse 80 üzeri almaya çalış. ilk seferde olmasa da artırırsın mezunu olana kadar. ben okulda yds halletmedim. şimdi 90 puanım var ancak çoğu ilan boşa gidiyor. 75le kapatan merkez uzmanlıklar var..
yds alan birlikte götürürüm mezun olunca diyorsan o iş çok zor kardeşim. yds cepte olsun mutlaka. iyi bir alan puanı ile başvuramadığın ilan kalmaz inşallah. gazi de başarılı dostum. listelerde çok gazili görürsün mülkiye yanında.
okul derslerin iyi olursa, mezuniyete kadar ydsyi halledersen mezun olduktan sonra da 1 yılda iyi bir puan alırsın. okulda bu azmi gösteren, şimdiden plan yapan biri alır yani bana göre. ondan sonra sen mezunu olana kadar merkez uzmanlar ya da teftişler 15 bin olur maaşlar
torpil meselesini çok takma kafana. iyi bir puanın olduktan sonra ve emek verdikten sonra illaki bir tanesi oluyor. alternatifin çok olur zaten.
hakkında hayırlısı olsun kardeşim.çok sağolun bu değerli tavsiyeleriniz için yani sormak istediğim girmelimiyim girmemelimiyim alımlar cok azalır mı ben mezun olana kadar
-
Bir Gazi iibf li olarak diyebilirim ki Gazi'yi unut. Okuldan ot gelir saman çıkarsın, çevren hiçbir açıdan kaliteli olmaz ingilizceye gavurca diyen tiplerle okuyabilirsin. Gerçi hacı bayram oldu artık anadoludaki 1 milyonuncuyu alan bir okuldan farkı pek kalmadı. Hukuk okumak da o kadar anlamlı değil etrafta havasını atarsın ama sosyal değilsen, ağzın laf yapmıyorsa bir hukuk bürosunda az paraya çok çalışır üstüne sürekli mobbing yersin. Sadece yabancı dilini iyi öğren artık her meslek arası çok da uçurumlu değil ve kaybeden iibfliler de sürekli dilden kaybediyor ama sakın 95 alıp da ingilizce konuşamayan biri de olma bu da çok aşağılayıcı çünkü.
-
Yani dil öğrenirsem iyi bir şansım olur mu iibfde