29 Aralık 2018 İdari Yargı Hakimliği Sınavı
-
mali tatil 7 gün mü şimdi
-
İmar Kanunu’nun 42. maddesi uyarınca verilen para cezasına karşı açılacak davanın çözümünde idari yargı yerinin görevli olduğu sonucuna varılmıştır.
-
@mehmetemir The3mis Adli Yargı demiş Nohutçu idari yargı demiş anlamadım ondan sordum hocam sağolun.
-
@corleone hocam themis ve nohutçu arasında bazı farklılıklar var birkaç tane ben de yaşadım gerçekten kafa karıştırıcı
-
@oa80 idari surelerin son gunu mali tatile denk gelirse 5 gun uzar. yargisal surelerin sonu adli tatile denk gelirse 7 gun uzar. yargisal sureler mali tatile denk gelirse durur. mali tatil bitince kaldigi yerden devam eder.
justice bu sekilde bilgi vermis. bu sanirim dogru siz de bunu ifade ediyorsunuz hocam sanirim.
-
@olursaolur hocam bu da benden olsun
ilk itirazları mahkeme resen gözetmez ama ilk itirazların zamanında yapılıp yapılmadığı resen gözetir. -
@mminervaa imar kanunuyla bi kanun daha vardı hocam para cezalarına idari yafgı bakıyodu hatırlayamadım biliyomusunuz
-
@corleone hocam attığım karar uyuşmazlık mahkemesi kararı. Biri idari demiş diğeri adlı demiş o yüzden problem olmuş. UYM'de idari yargı demiş kesin olarak...
-
@toranj Çevre Kanunu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Türk Petrol Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilen para cezalarında idari yargı görevli diye biliyorum hocam. (Umarım yanlış bilmiyorumdur.)
-
@mminervaa evet idari
-
İYUK md 10'a göre ilgilinin idari makama başvurup, idarenin kesin olmayan bir cevap vermesi ve ilgilinin de bu cevabı ret sayıp dava açması durumunda hangi süre içinde dava açılmalıdır? Kesin olmayan bir cevap verilmesi durumunda dava açmak için her türlü 6 aylık süre mi söz konusu?
-
-
@mminervaa eğer idare 60 günlük süre icinde kesin bir cevap vermemişse ya istem reddedilmiş sayıp 60 gün icinde dava açılabilir ya da kesin cevabı bekleyebilirsin bu sürede dava açma süresi işlemez ama yine de bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren 6 aydan fazla olamaz.
-
@mminervaa hocam bi not almisim aynen yazıyorum bunu mu demek istediniz acaba
Idarenin dava açma süresi geçtikten sonra gelen yanıtının yeniden dava açma süresini başlatması sadece idarenin zımni ret kararları yani idarenin kesin olsun veya olmasin hicbir yanıt vermeyip tamamıyla hareketsiz kaldığı durumlar icin geçerlidir. Idarenin kesin olmayan cevap verdiği durumlarda yapılan başvurudan sonra 6 ay icinde kesin yanıt verilmeyip izleyen günden itibaren dava acilmamissa idarenin bundan sonra verdiği cevabin yeniden dava açma süresini baslatmadigina dikkat etmek gerekir.Cünkü bu duruma ilişkin kanunen 6 aylık ruhsat tanınmıştır. -
@nrpsmf ben de bu şekilde biliyorum ama kaynakta aynen şöyle yazıyor "ilgili ister cevabı ret saysın ister 6 ay bekleme yolunu tercih etsin, iki durumda da dava açmanın son günü, idareye yapılan başvurudan itibaren altı aydan sonraki altmışıncı gündür." Yani her iki durum için de aynı süreyi öngörmüş kafam karıştı.
-
@olursaolur Hocam idare kesin olmayan bir cevap vermişse ilgili bunu ret sayıp dava da açabilir ya da 6 ay bekleyebilir de. İşte ret sayması durumunda hangi süre içinde dava açmalı ona kafam takıldı. Kesin cevap verilmemesi halinde her iki durumda da dava açmak için 6 ay mı beklenmeli? Sanki sizin notunuz da bu yönde gibi sadece 6 aylık süreden bahsetmiş.
-
@mminervaa ilk önce yazdığınızı okuyunca benim de bi kafam karıştı ama şimdi elimdeki notlara baktım benim notumda da dipnot düşülmüş şimdi idare kesin cevap vermezse ret sayıp 60 gün içinde dava açabiliriz bunda problem yok.Kesin cevabı beklersek de bize başvuru yaptığımız tarihten itibaren totalde 6 aylık bi süre tanınmış oluyor sen bu 6 ayın sonuna kadar bekleyebilirsin 6 ay dolup hala cevap gelmezse 60 günlük dava açma süresi içinde davanı acabilirsin dava süresi işlemez demistik ya. Umarim anlatabilmişimdir. Umarım da doğru anlatmışımdır
-
@mminervaa hayir neden 6 ay beklesin ki hocam bu dava açma süresi 6 ayı geçemez anlaminda. Ret sayıyosa kalan dava açma süresinde davasını acar
-
@nrpsmf anlatabildiniz hocam teşekkür ederim ve inşallah doğrudur
-
Kurumlar vergisi kanununda risturn istisnası kalkmamış mıydı?