29 Aralık 2019 İdari Yargı Hakimliği Sınavı Sözlü Mülakatları
-
@snowpatrol hocam derece yapsanız dahi yukarıda arkadaşın dediği gibi ilk 3e girseniz dahi referanssız bu iş olmaz. Kaç kişi var 1.olup elenen. Şu sistemde en azından ilk 3ü garanti listeye alsalar. İlk 3 gerçekten büyük başarıdır bu tarz sınavlarda. İlk 50 deyim bende bu sınavda. Ama idaride puanlar arasında çok bir uçurum olmuyor adliye nazaran birbirine yakın puanlar. Mülakatın kaldırılmasına da açıkçası karşıyım. Bir kişinin sınavda iyi bir sonuç olması onun o iş için liyakat sahibi ya da ehil olduğu anlamına gelmez. Biliyoruz ki sınav muhakemeden ziyade bol tekrar ve ezbere dayalı bir sınav. Mülakat sistemini değiştirmek lazım. Referansın işlemeyeceği video kayıt altına alınan 20-30 dakikalık mülakatlar yapılmalı ki sizin muhakeme gücünüz günceli takip etmeniz genel kültürünüz oturup kalkmanız kendinizi ifade etmeniz ses tonunuz vs hepsi dikkate alınıp puan verilebilsin. Sadece bu da değil örneğin diploma notunuz yabancı dil notunuz yüksek lisans ya da doktora yapıp yapmadığınız gibi çeşitli kriterler koyup bunları %lendirmek ve sınav puanınınızın da %50 gibi bir oranla hesaplanıp tüm bunlar sonunda bir puan ve sıralama yapılması çok daha iyi ve liyakatli bir alım olacak kanaatindeyim. Yoksa salt yazılı sınavdan alının puanın hakimlik nezdinde liyakati yansıttığını düşünmüyorum.
-
@Mambaa hayata bakış açısı belli ve atanmış kişiler, nasıl olacak da tüm adayları bu kriterlere göre, objektif bir biçimde değerlendirecekler? İnsanın olduğu yerde objektivite olamaz. Bu mülakat meselesi eninde sonunda kendine en benzeyen, en yakın hissettiğin, kendi bakış açında "uygun" olarak belirlediğin kişileri seçmeye geliyor. Mesele oturup kalkma, konuşmaysa onu herkes becerebiliyor zaten. Kimsenin mülakat salonunda amuda kalktığını falan sanmıyorum.
-
@Mambaa istediğiniz kadar mülakatları kamera vs önünde yapmaya çalışın illa bir yolu bulunur referans işleri dönmeye devam eder kurum sınavlarında da ilk 3 e girip dava açmıyorlarsa da onların bileceği iş açsa bile bir şey olmayadabilir tabi ama neyse çabalamak gerek diploma notu yabancı dil gibi kriterler olabilir onlar da liyakattan sayılıyor ama mülakatlar liyakat belirlemiyor maalesef yaş şartı da ya hepsine eşit getirilmeli ya kaldırılmalı mesela emeklilik yaşı sürekli artıyor bir aralar erkeklerde 72 kadınlarda 65 yaşına çekilmesi planlanıyordu yaşam standartları da arttıkça yapılacak o söylenenler ama 35 yaş sınırı kalmaya devam ediyor belki o da değişir bilmiyorum umarım liyakatın esas alındığı bir sistem gelir
-
@Mambaa hocam idaride 300 kişi arasında puan farkı 12 ( 95-83) adlide 3000 kişi arasında puan farkı 16 (97-81)
Dediklerinin tam tersi geçerli. Adlide 85 alan adam ilk bindeykem 81 alan adam sonuncu 4 puanda 2 bin kişi var.
-
@Dumspirospero yazdığım şeyden oturup kalkmayı cımbızlayıp onun üzerine yazmışsın. Amuda kalkan yok gibi bir ifade de çok saçma olmuş. Yazdıklarımı bütüncül okuyun. Mülakst olacaksa bazı kriterlere göre olması gerektiğini söyledim. +/- 5 olayını da uygulamak için sınav sisteminin değiştirilmesi belki de test klasik şeklinde aşamalı 2 3 sınav yapılması gerekir ki alınan puan bir şeyleri yansıtabilsin. Yapılan sınav önemli bir göstergedir ama Liyakati tam olarak yansıtmaz.
-
@2pacalypse idaride de ilk 3000e gitsen adliden farklı olmaz hocam. Virgüller belirliyor ilk 300 olması nedeniyle. İdari ve adlinin ilk 300 ünü kastettim ben kıyaslarken.ilk 300de de durum dediğiniz gibiyse haklısınız.
-
@Mambaa adli yargida 300.cunun puanı 90-89dan aşağıda değildir gördüğüm sonuçlara göre konuşursam. 12 puan yoktur yani idarideki gibi. Yığılma adlide çok daha fazla var. Başarı düzeyi daha fazla.
-
@2pacalypse haklısınız o zaman. Bu sene adlinin puanları arttı geçen seneye nazaran.
-
@Mambaa ayrıca şunu da ekleyim 20.000 kişinin girdiği yerde ve hakimlik gibi zor sınavdan 100 kişi alınıyorsa 50. kişi bence ilk 10 da gibi muamele görüp alınmalı direkt ilk 100 kişi alınmalı ilk 3 e de altın gümüş bronz madalya verilmeli insanlar masa başında oturup dirsek çürüttüğü emeklerinin karşılığını umarım bir gün alırlar
-
@snowpatrol 12 bin kişi girdi hocam idariye
Adliye 19 bin girdi. -
Tartışılacak bir şey yok. Tüm mülakatların istismar edildiği bir gerçek. Neden böyle olduğu da ortadayken uçuk kaçık hayaller kurmaya gerek yok. Mülakatın tek iyi(!) bir yönü var; artık sınav soruları eskisi çalınmak zorunda kalmıyor...
-
@azur mülakat tarihi ilan edilince referanslar başlıyor yani savaşa
-
@olursaolur diyelim ki sınavı kazandım kaymakamlıkta sıralama falan 300 olsun örnek veriyorum. Sınav sonucu açıklanır açıklanmaz referans arayışına başlamam mı gerek cidden? Gerçekten çok berbat sistem.
-
@2pacalypse hocam her neyse sonuca bakmak lazım üstte bir arkadaş sgkda 1. olan asil yedek toplam 700 kişinin içinde bile yok dedi o mülakatlarda ben de vardım elendim guydan elendim en son il göçte de 750 küsürüncü 2. oluyor 590. küsürüncü 1. oluyor 200 kişi alımında ilk 10 daki kişi eleniyor yakın tarihe ve eski tarihe bakıp ders çıkarmak lazım liyakat olmayınca neler oluyor görürdük de kimsenin umurunda değil neyse hayırlısı olsun
-
Arkadaşlar 28 Ağustos ya da 31 ağustos da açıklanabileceği söyleniyor bu tarihlerle ilgili başka duyumu olan var mı
-
@mezun kimden duydunuz bu tarihleri?
-
@kıymalı-puding bizim gibi sonuç bekleyen bir arkadaşın referansı söylemiş
-
@mezun Kim söylemiş Allah aşkına? Bıraksınlar nsanları boşu boşuna umutlandırmayı. Kim somut bir şey duymuşsa söylesin.
-
Bakanlıktan doğrudan bir bilgi verilmedikçe kimse mülakatın ne zaman açıklanacağını öngöremez. Zira mülakat sonucu bekleyenler bu süreçleri geçen senelerde bu süreci az çok tecrübe etti. Şimdi de her önümüzdeki cuma için açıklanacak şeklinde duyum ortaya çıkıyor. Sonra cuma geliyor, sonuç elde var sıfır. Burada gerçekten mülakat sürecinin içinde olanlara meslektaş olarak tavsiyem, bu duyumlara somut adres gösterilmedikçe itibar etmemeleri.
-
Bu yıl da burada "duyumlara inanmayın" diyen bir grup var, şaşılmayacak gibi değil. Art niyet olmadığı sürece herkes duyduğunu paylaşıyor ne var bunda? Adı üzerinde duyum, nasıl bir kesinlik arıyorsunuz anlamak zor.