11. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılığı Alım İlanı 2018 (500 Kişi)
-
@minsipo *yılda *rağmen
-
Bir rakibiniz gitti dostlar, puanm 85.. ama sinava girmeyecegim. Sgk denetmenlik oldu cok sukur, bu meslek bana yeter.. hic ugrasamam hesap kitap simdi
-
@wickselll tskr edrm hocam
-
82 den aşağı düşecektir bu sınav , başvurabilen herkes çalışsın bence
-
Değerli arkadaşlar, bir önceki alımın tüm süreçlerini bizzat yaşamış biri olarak sizlere elimden geldiğince tecrübelerimi aktaracağım. Öncelikle yazılı sınav konusunda sizleri bilgilendireceğim. Biliyorum ki kafanızda pek çok soru işareti var bu konuda. Ben kendi çalışma usulümden bahsedeyim sizlere.
İlan geldiğinde ilk olarak çıkmış soruları analiz ettim. Klasik usulde yapılan sınavlarda tekerrür eden sorular oluyor zaman zaman. Sizlere şu kitaba veya bu kitaba çalışın diye çok fazla öneride bulunamayacağım, çünkü ben kitaplardan ziyade notlarımın üzerine kendimce yorumlar katarak soruları cevaplandırdım. Yine de yardım aldığım birkaç kitaptan bahsedeceğim.
MUHASEBE
Muhasebe’nin monografi kısmı için İlhan Kılıç’ın kitabından yararlandım. Bu sınavdan önce monografiye dair bilgim yoktu. Kitaptaki soruları sindire sindire çözdüm sınava kadar. Ara ara notlar çıkardım, değişik yevmiye kayıtlarını yazdım örneğin. Bir monografide sıra nasıl olmalıdır, vergi oranı verilmişse/verilmemişse kayıtlar nasıl olmalıdır? gibi bilgileri bir kenara not ettim. Sınavda bunun faydasını gerçekten gördüm.
Muhasebe kısmında çok puan kırıldığını düşünmüyorum. Yeter ki siz bildiğinizi az ya da çok kağıda dökün. Mesela tablolarda nihai olarak doğru rakamları bulamayabilirsiniz. Bunu dert etmeyin. Çünkü bizim girdiğimiz sınavda zarar bulan da vardı sonucu, kar bulan da. İki taraftan da kazananlar oldu. Sizden istenen tablolardaki kalemleri eksiksiz yazmaya özen gösterin, rakamlar ikinci planda kalıyor inanın. Bilanço denkliğini tutturan kişi çok nadir bulunuyor zaten. Monografi haricinde tanım soruları ve ekstra bir soru daha oluyor. Bizde sermaye taahhüdü sorusu vardı mesela, kolay denebilecek nitelikteydi. Yine öyle olacağını düşünüyorum.
İKTİSAT
İktisat için kitap kullanmayı düşünüyorsanız ‘Sorularla İktisat: Hipotez’i önerebilirim. İçerisinde önceki yıllarda çıkmış pek çok klasik sınav sorusu ve cevabı mevcut. Soru tipleri hakkında da fikir sahibi olmanızı sağlayacak bir kitap.
VMY Sınavı'nın İktisat kısmında gelebilecek en önemli konu ‘Ödemeler Dengesi Bilançosu’ sanıyorum ki. Birkaç kez farklı şekillerde sorusu gelmiş. Diğer bir konu da ‘Para Talebi Teorileri’. Bu konu da klasik sınavlarda sık sık sorulmakta. Yalnız bu konuları düpedüz ezberlemek yerine analiz ederek çalışmanızı ve yorum yeteneğinizi geliştirmenizi öneriyorum.
MALİYE
Maliye için bir kitap kullanmadım, yalnızca notlarımı okudum. Maliye mezunu olmam hasebiyle pek zorlanmadım bu alanda. Kitap kullanacaksanız Maliye Ders Notları (İsmail Engin&Serdar Şahin)’nı öneririm. Herhangi bir Maliye kitabıyla da halledilebileceğini düşünüyorum. Konuların ana ve alt başlıklarını bilmeniz ve yorum yapabilmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca 5018 sayılı Kanun’u okumanızı öneririm.
HUKUK
Hukuk kısmı, klasik sınavların en kolay kısmı gibi görünüyor lakin buna aldanmamak gerek. Son yapılan sınavda pek çok kişi bu alanda ortalamayı geçemedi maalesef. Yorumdan ziyade direkt bilgi isteyen sorular geliyor. Ben notlarımdan çalışmıştım ama sizler güzel bir konu anlatımlı kitaptan veya ilgili kanunlardan bu alana çalışabilirsiniz.
Son olarak; sınava girdiğinizde sizlere her oturum için, bir kağıt üzerinde sorular ve bunların cevaplarını yazacağınız bir defter verilecek. Az mı yazmalıyım yoksa çok mu diye şimdiden kafanızda bunu tasarlamayın. Çünkü bazı sorular var ki üç sayfa cevap yazabilirsiniz (Örneğin; piyasa başarısızlıklarını örnekleyerek açıklayınız.), bazı sorular da var ki yarım sayfayı bile bulmayan bir cevap yazabilirsiniz (Örneğin; kamu hukuku tüzel kişileri ile özel hukuk tüzel kişilerini karşılaştırınız.). Sizlere önerim, özellikle Maliye ve İktisat alanlarında sorulan yoruma açık soruları, mantık çerçevesinde uzun tutmanız olacaktır.
Hepinize başarılar diliyorum değerli arkadaşlar. İnşallah ilerleyen süreçleri de burada konuşmak nasip olur. Allah yardımcınız olsun.
-
@rterdogan benimde SGK oldu bende basvurmiycam Vmy ye , gireceklere başarılar
-
@fiscaldrag hocam puanı kritik olanlar icin ne önerirsin sonucta önümüzde kpssde var klasik icin biraz daha farkli calısmak gerektigini dusunuyorum.
-
@zenginmemur Puanınız 80'in üzerindeyse, söylediğiniz gibi önünüzde KPSS var ve her hâlükârda boşa gidecek bir çalışma yapmamış olacaksınız. Bir önceki VMY Sınavı'ndan önce hem GUY Sınavı hem de KPSS vardı. Ben bu sürecin başından beri konu ağırlıklı çalıştım ve her iki usulde de işime yaradı bu. Test için ayrı, klasik sınav için ayrı bir çalışma yapmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Söylediğim gibi konuları yeterince özümsediğinizde hepsini halledebileceğinizi düşünüyorum. Gün boyu konu çalışıp, akşamında aşırı olmamak üzere soru çözmenizi öneririm.
-
@fiscaldrag hocam tanımlamaları test olsa bir sekilde hatırliyosun isaretleyebiliyousn.Klasik sınav sanki daha degisik hazırlik yapmak lazım
-
@fiscaldrag hukuk derya deniz konu calıssan bir yeri atladın mı strese girer insan.Hocam size mesaj atamıyorum ama burdan yazarsaniz diger arkadaslarda faydalanır.Hocam sadece cıkmıs vmy sorularina bakalım yanına başka klasik sınavlarda cıkmıs sorularida görelimmi
-
@can-mavi dostum senn her yazınla umudum biraz daha artıyor 80.5 ile bana gelirse çok dua edeceğim sana
-
@zenginmemur Testte ufacık bir bilgi eksikliğinden soruyu yanlış işaretleyebiliyorsunuz fakat klasik sınavda konu hakkında az da olsa bilginiz varsa yorum yapabiliyorsunuz. Bu şekilde ayrım yapmanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir konuya hâkim olduğunuz zaman sorunun hangi usulde olduğunun önemi olmaz. O nedenle konuya öncelik verilmeli ve nihayetinde çözülecek sorularla öğrendiklerimize destek olunmalı.
Hukuk konusuna gelince, dediğiniz gibi kapsamı çok geniş bir alan lâkin klasik sınavlarda çıkan sorular, genel olarak en temel konulardan oluyor. Mesela VMY Sınavı'nda Normlar Hiyerarşisi pek çok kez sorulmuş. Bunu hiç görmedim, duymadım diyebileceğiniz nitelikte sorular gelmiyor. Tabii ki sadece VMY Sınavı'nda çıkan sorulara değil, diğer sınavlarda çıkan sorulara da göz atmanız faydanıza olacaktır. -
@paretowilfredo hocam yetki sınavından kalınca memurluk kadrosuna geçme tekrar mi geldi bilgin var mı bu konuda
-
@paretowilfredo @Antimülakat hocalarım size bi sorum olcak ben iktisat bölümün bitirmeme rağmen kpss de en kötü onu yaptım smdi vmy icin iktisat ta Erdal ünsal makro mikro yüksel bilgili makro mikro da var bende bu Ockham Ustrası gibi tanimlamalari erdal unsal da goremedm belki de ayrinti diye sıkıldım yuksel bilgiliden calstm ondandr bide bahsettignz sorularla iktisat hipotez kitabını onerdiler bunu almayı düşünüyorum şimdi ben hangi kitaba çalışiym kpss ye de gircem kısmetse öneriniz nedir
-
Merhaba arkadaslar iktisat konusunda yardimci
Olursaniz cok sevinirim. Erdal unsal cok ayrinti
ve zaman da kisitli buna alternatif olabilecek
daha cok not seklinde ezber yapmayi kolaylastiracak kaynak var mi pdf seklinda -
@fiscaldrag hocam muhasebenin ilhan kılıç kariyer mi stok mu hangisini almak mantıklı stok iki cilt fln galiba bilgi verirmisnzz
-
@ltfye stok 1 cilt testlerden olusuyo. 2. Cilt bi kisim test bi bisim monografi.
Ilhan hocanin monografi kitabini almanizi öneririm. -
@malik hipotez iktisat işinizi görür hocam
-
@ltfye Tamamı Çözümlü Genel Muhasebe Problemleri isimli kitabını kastetmiştim.
-
@shady1 yani kariyer ilhan kılıç bu kitabı kastediyosunz dimi hocam stok gerçekten kalın yetişmez ztn